joi, 9 mai, 2024

Special Arad Logo

    Peste 160 arbori vor fi tăiați anul acesta la Arad. Ce face Primăria cu lemnul

    de Raluca Medeleanu | 9 iulie 2023, 11:13 AM | Administraţie | Topic special

    1

    Nu mai puțin de 167 de arbori au ajuns pe lista neagră, Primăria Arad pregătindu-se să-i pună la pământ în acest an. Arborii fie au fost considerați periculoși, fie au stat în cale, iar în urma tăierii vor servi drept compost, ori lemne de foc pentru familii defavorizate din municipiu.

    Nu este o noutate că tăierile de copaci de pe raza municipiului Arad sunt privite adesea ca fiind „excese de zel” din partea Primăriei, în unele cazuri trecând și peste pașii necesari în vederea punerii lor la pământ, așa cum a fost în cazul arborilor din Parcul Eminescu, o zonă istorică, unde un simplu aviz de la Ocolul Silvic nu era suficient (vezi aici detalii). Cu toate acestea, primarul a ieșit nu doar o dată cu declarații prin care își susține acerb punctul de vedere și marșează pe importanța tăierii copacilor din oraș, mereu cu aceeași motivație siguranța oamenilor primează” – un laitmotiv care a fost și el asociat cu povestea drobului de sare.

    167 arbori vor fi tăiați în 2023. Lista este deschisă

    Am solicitat lista oficială cu toți arborii notați pentru tăiere și am aflat că, doar anul acesta, 167 arbori au fost notați pentru tăiere. Numărul însă e cel actualizat la sfârșitul lunii iunie și suntem informați că lista este în continuare deschisă.

    „Tăierea arborilor amplasați pe domeniul public al UAT Municipiul Arad se realizează atât în baza constatărilor compartimentului de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Arad (autosesizare) cât și a petițiilor având ca obiect cererea de tăiere de arbori, a căror solicitare se verifică de către Comisia de stabilire a stării de sănătate a arborilor constituită la nivelul instituției”, ne-a informat Primăria, adăugând că „la fiecare arbore tăiat de pe domeniul public se plantează alți trei, în perioada specifică de plantare a fiecărei specii, de regulă  toamna”.

    Care sunt motivele pentru care au fost selectați arborii

    Referitor la motivele invocate pentru tăiere, municipalitatea ne-a spus că majoritatea petițiilor au fost pentru copaci uscați sau parțial uscați, respectiv pentru copaci care stau în calea unor elemente de infrastructură.

    Precizăm că s-au înregistrat 149 de petiții referitoare la solicitarea de tăiere/defrișare a acestora din motive precum: faptul că sunt scorburoși (prezintă scorburi în trunchiuri), sunt uscați sau parțial uscați (prezintă elemente moarte vizibile), afectează căile de comunicații terestre (trotuar, carosabil) sau infrastructura aeriană de telecomunicații și distribuție a energiei electrice, afectează structura blocurilor de locuințe sau a locuințelor individuale (case). În fapt, arborii prevăzuți pentru tăiere, prin gradul de îmbătrânire al acestora, amplasare și/sau a stării fitosanitare precare pot pune în pericol siguranța traficului pietonal și rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum și traseul rețelelor aeriene. Arătăm faptul că fiecare dintre acești arbori este fotografiat odată cu verificarea în teren a aspectelor semnalate de petenți prin cererea de tăiere”, se arată în răspunsul primit de Special Arad.

    Ni s-a mai specificat că pentru copaci uscați, parțial uscați, sau scorburoși, cu stare fitosanitară precară, legislația în vigoare (legea nr.24/2007) nu impune obținerea și emiterea de aviz din partea Agenției pentru Protecția Mediului Arad. Pentru această categorie de copaci, se solicită și obțin celelalte tipuri de autorizații, emise de ocolul silvic și direcția pentru agricultură, după caz.

    Ce se întâmplă cu arborii, după tăiere

    Primăria ne-a informat și despre ce se întâmplă cu arborii după tăiere, fiind două „scenarii” în funcție de dimensiunea materialului lemnos.

    În cazul materialului lemnos cu dimensiunea mai mică de 6 cm, respectiv crengi de mici dimensiuni sau trunchiuri de arbuști, se obține compost vegetal, care este utilizat la producerea compostului (de la așternerea pe platformă până la finalizarea fermentării resturilor vegetale) sau ca mulci (scoarță decorativă) în unele amenajări peisagere. Produsul se obține direct în locul unde a fost tăiat arborele, cu anumite utilaje specifice pentru tocarea crengilor și a resturilor vegetale.

    În cazul materialului lemnos cu dimensiunea mai mare de 6 cm, acesta este tăiat în format pentru lemne de foc, iar apoi distribuit persoanelor cu domiciliul pe raza municipiului Arad, cu venituri reduse, în baza unei cereri înregistrate la Primăria Municipiului Arad, pentru a fi folosit la încălzire pe perioada de iarnă. Până la distribuire, lemnele sunt depozitate la firmele de întreținere a spațiilor verzi din municipiu, în spații acoperite.

    Subliniem faptul că materialul lemnos se distribuie cetățenilor în limita a două tone/familie. Cu privire la acest aspect, precizăm că începând cu luna Iunie 2022 și până la data prezentei au fost înregistrate la Primăria Municipiului Arad un număr de peste 130 de cereri prin care se solicită lemn de foc de către persoane aflate în dificultate, cazuri sociale, respectiv pensionari singuri sau familii de pensionari, persoane cu handicap, alte situații sociale deosebite care se află în imposibilitatea de a susține financiar cheltuielile legate de achiziționarea combustibililor necesari încălzirii locuinței în perioada de iarnă”, specifică municipalitatea.

     

    Citește și: Toaletările de arbori din Arad, în căutarea specialiștilor • Special Arad

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    3 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.