duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Ungaria refuză planul NATO pentru sprijinirea Ucrainei, numindu-l drept „o misiune nebunatică”

  de - | 8 mai 2024, 7:15 PM | Internaţional

  2

  Parlamentul Ungariei

  Ungaria nu va participa la planul pe termen lung al NATO de sprijinire a Ucrainei, a declarat ministrul său de externe, calificând planul drept o „misiune nebună”, potrivit Stirileprotv.ro.

  Aliații NATO au convenit în aprilie să inițieze planificarea unui sprijin militar pe termen lung pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei, prin crearea unui fond în valoare de 100 de miliarde de euro.

  Conform planurilor, citate de Reuters, NATO ar urma să preia o parte din activitatea de coordonare de la o coaliție condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein.

  Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a reiterat opoziția anterioară a guvernului față de acest plan.

  „Ungaria va rămâne în afara misiunii nebunești a NATO, în ciuda tuturor presiunilor”, a declarat el în cadrul unui eveniment live pe Facebook la Londra.

  Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, răspunzând inițiativei NATO de luna trecută, a declarat, la X, că Ungaria nu va susține nicio propunere NATO care „ar putea să apropie alianța de război sau să o schimbe de la o coaliție defensivă la una ofensivă”.

  Relațiile dintre Budapesta și NATO s-au deteriorat din cauza tergiversării de către Ungaria a ratificării aderării Suediei la NATO – aprobată în cele din urmă de Budapesta în martie – și, de asemenea, din cauza legăturilor calde ale premierului naționalist Viktor Orban cu Moscova, în ciuda invaziei rusești din Ucraina din 2022.

  Trimisul american în Ungaria a declarat anterior că aliații NATO avertizează Ungaria cu privire la pericolele relației sale „strânse și în expansiune” cu Rusia și dacă aceasta este alegerea politică a Budapestei „va trebui să decidem cum să ne protejăm cel mai bine interesele de securitate„, a declarat David Pressman.

  Sursa: Stirileprotv.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.