joi, 2 mai, 2024

Special Arad Logo

    O instituție septuagenară: Liceul Textil din Arad

    de - | 13 decembrie 2018, 8:49 AM | Contributors

    0

    Între evenimentele care au marcat modificările produse în învăţământul românesc după cea de a doua Conflagraţie Mondială, se înscrie şi schimbarea destinului unor importante lăcaşe de cultură, institute de cercetare ale Academiei sau ministerelor de resort, liceelor prestigioase şi, evident a şcolilor profesionale destinate diverselor profesiuni.

    În această conjunctură care a fost extrem de nuanţată prin modificările social-politice care au însoţit-o, spre exemplu naţionalizarea întreprinderilor industriale private ale unor companii naţionale/internaţionale care a avut loc la 11 iunie 1948, au avut loc mari schimbări în domeniul industrial, urmat şi de cel agricol, social-economic şi, evident, în învăţământul universitar, liceal, mediu şi primar. Dacă încercăm să circumscriem modificările din „epocă” şi le rezumăm la liceele cu profil tehnic din Arad, se impune a aminti înfiinţarea unor licee de profil care să servească interesele industriei locale, dar mai ales interesele industriei naţionale.

    Liceul Textil din Arad înfiinţat în 1948 sub numele de „Şcoala profesională textilă din Arad”, deci azi un liceu septuagenar, forma elevii în meseriile: filatură, ţesătorie, finisaj, confecţii tricotaje, confecţii ţesături, ceasornicari, calapodari. De-a lungul anilor ,,Şcoala profesională textilă” din Arad, aparţinând M.I.U. a pregătit cadre calificate pentru diferite fabrici din ţară: Fabrica de Confecţii Arad, Tricoul Roşu Arad, Fabrica de Confecţii Odorheiul Secuiesc, Fabrica de Confecţii Baia Mare, Fabrica de Confecţii Botoşani. Alături de Şcoala profesională, din anul 1974 funcţionează Liceul Industrial „30 Decembrie” cu 2 clase: o clasă profil filatură-ţesătorie şi o clasă profil confecţii îmbrăcăminte curs de zi, precum şi o clasă a IX-a confecţii curs seral.

    Înfiinţarea liceului a beneficiat de faptul că în oraş era dezvoltată industria textilă creată în jurul Uzinei textile fondată de baronul Francisc Neuman. Pentru necesităţile funcţionării întreprinderii acesta a conceput şi înfiinţarea unei şcoli de profil interesând continuitatea activităţii prin formarea de personal calificat în cadrul unei şcoli dependente de întreprindere.

    Remarcabil este faptul că astăzi asistăm la circumstanţe similare în care întreprinderile de profil din domeniul industrial crează şcoli şi ateliere proprii prin care îţi pregătesc personalul. Aceasta o întâlnim cu o denumire general agreată – aceea de învăţământ profesional dual – care ar explica necesitatea existenţei unor instituţii de învăţământ care să servească, aşa cum s-a menţionat mai sus, solicitările de personal calificat.

    liceu

    După reforma din 1948 prin care s-au creat şcolile de profil au intervenit remanieri continue ale programelor de învăţământ cu scopul de a realiza compatibilitatea dintre dotarea industrială şi competenţele absolvenţilor. Concomitent s-au produs şi schimbări ale denumirii şcolii, fapt care nu a grevat continuitatea profesională.

    Oferta educaţională a şcolii s-a diversificat permanent, manifestând deschidere faţă de nevoile de dezvoltare locală, pentru a răspunde cerinţelor pieţei muncii. În prezent există trei domenii de şcolarizare: Industrie textilă şi pielărie, Estetica şi igiena corpului omenesc, Comerţ.

    Momentul septuagenar aminteşte cititorilor de astăzi, între care numeroşi absolvenţi ai liceului sau şcolii profesionale textile din Arad, de faptul că şi-au însuşit pe băncile acestei instituţii o profesie care a onorat industria românească prin produsele sale şi a realizat parte din exportul din România.

    În anul 2017 a avut loc reorganizarea reţelei şcolare în municipiul Arad, aşa încât Şcoala Gimnazială ,,Ştefan Cicio Pop” a fost preluată ”prin absorbţie” de către Liceul Tehnologic ,,Francisc Neuman”. O nouă provocare dată în special de aspectele multiculturale implicate.

    LTFN 70 de ani

    Dezvoltarea în condiţiile create după aderarea României în 2007 la Uniunea Europeană, a condus la introducerea de noi profile şi specializări în Estetică şi Servicii. Se menţionează că azi şcoala este recunoscută prin numeroasele proiecte europene derulate – prin intermediul Comisiei Europene din domeniul educaţie, formare şi tineret – în scopul formării de competenţe profesionale de nivel european, creşterea şanselor de angajare, precum şi a schimbului de bune practici cu instituţii educaţionale din ţările Europei.

    Dezvoltarea dimensiunii europene a activităţii educative şi a unei culturi organizaţionale europene reprezintă un obiectiv important al instituţiei. În semn de apreciere pentru calitatea proiectelor derulate, şcoala beneficiază din anul 2017 de Carta de mobilitate VET. Din acest an, 2018, i s-a atribuit titulatura „Şcoala Ambasador a Parlamentului European”.

    La ceas aniversar, nu putem încheia decât cu tradiţionala urare

    ,,Vivat, Crescat, Floreat!”.

    Text: Prof. dr. Adina-Elena Avacovici

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.