„Capcanele virtuale”. Cum să te protejezi împotriva atacurilor de phishing prin e-mail
În era digitală, atacurile de phishing pe e-mail au devenit o amenințare persistentă, punând în pericol informațiile personale și confidențiale ale utilizatorilor. Alfă care este modul cel mai des întâlnit în prezent în care funcționează ele.
De câteva zile, pe adresa de e-mail primesc mesaje de tip phishing, însă nu le dau importanță și nici nu intru pe vreun link primit de la ei, cu atât mai puțin să dezvălui datele cardului de debit personal.
Din păcate, sunt și multe persoane – mă refer la cele trecute de 55 de ani, care nu sunt întotdeauna la curent cu noutățile apărute în lumea online – care, fără să-și dea seama, se pot număra printre victimele acestor capcane.
Ce este phishing-ul și cum funcționează?
Tacticile ingenioase pe care atacatorii le folosesc cel mai adesea sunt făcute prin intermediul mesajelor de e-mail.
„Anatomia” unui atac de phishing
Modul în care atacatorii construiesc mesajele de phishing, replicând aspectul și tonul unui corespondent legitim pentru a induce în eroare victimele poate fi și sub forma unui exemplu de genul: „Vreau să mă ajuţi să primesc în contul tău bancar suma de douăzeci și șapte de milioane două sute de mii de dolari (27.200.000 USD). Acest fond a fost depus în bancă aici de un client străin care a murit accidental alắturi de mulți membri ai familiei sale cu ani în urmă.
Nimeni nu a cerut acest fond până acum, așa că vă rugăm să mă contactaţi pe adresa mea privată de e-mail!” și este trecută o adresă sub forma unui link pe care dacă-l accesați s-ar putea să aveți surprize din partea unor hackeri care încearcă să vă inducă în eroare.
Un alt exemplu des întâlnit în ultima perioadă este cel prin care utilizatorul este informat: „Nu am putut să livrăm coletul dumneavoastră, deoarece nu a fost nimeni prezent pentru a semna primirea” și apare o căsuță pe care scrie URMĂREȘTE, iar dacă se dă click pe ea, este posibil ca în acel moment să fii redirecționat pe o pagină nesecurizată, iar navigarea pe o astfel de pagină te va expune pericolului ca toate datele din telefonul tău să fie interceptate de atacatori.
Semne care să te avertizeze că poate fi vorba despre un phishing și cum să te protejezi
Primul semnal de alarmă într-un e-mail suspect este atunci când faci o analiză atentă a adresei de expeditor, iar aceasta îți este complet necunoscută. Totodată, și folosirea unui limbaj suspect poate fi un semnal de alarmă – de fapt, este o traducere ce nu prezintă exprimarea corectă în limba română.
Aceste atacuri de phishing devin tot mai sofisticate și mai greu de detectat, însă vigilența vă poate scăpa din capcanele virtuale.
Comentariile portalului
Respect domnule Mărginean pt analiza chirurgical de adevărată!
== TATZI TAMPITZII ANALIZEAZA EFECTELE . == DESTEPTZII ANALIZEAZA CAUZELE . ==V A SCAPAT CEVA == UNDE SUNT ASIGURARILE DE LOCUINTZE ? == ASTIA LA 3-4 ANI ERAU INUNDATZI ==IN 2012 APOI IN 2016 SI ACUM . == N AU INVATZAT (...)
Urmează campania. Veți vedea dacă se va apela la.altii pt următoarele acțiuni. Părerea mea ca nu. Ca trece și efectul materialului de presă. Că-ș (...)