luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Francisc Neuman”, coșmar pentru FCSB! UTA, victorie imensă, nesperată, după cel mai bun meci din actualul sezon

    de Lucian Dănilă | 29 august 2023, 2:10 AM | Sport

    0

    Arena „Francisc Neuman” a devenit un adevărat coșmar pentru cei de la FCSB. Ultima victorie a bucureștenilor la Arad a fost în primăvara anului 2021, în acele vremuri în care se juca fără spectatori. În această seară, UTA a răpus din nou echipa lui Gigi Becali, o victorie imensă, dar totodată o victorie nesperată. Elevii lui Rednic au reușit cel mai bun joc din actualul sezon.

    Nimic nu anunța această surpriză. FCSB venea la Arad după un start perfect de sezon, cinci victorii din cinci partide, cel mai bun start din istoria clubului de când poartă aceste inițiale. UTA se prezenta la meci după o înfrângere la scor de neprezentare la Craiova, dar și după cinci jocuri în care jocul nu a convins deloc, iar greșelile de grup sau individuale au apărut aproape la fiecare meci.

    Rednic afișa o mină de om învins, dar poate a fost o strategie a antrenorului care are destule victorii împotriva Stelei în carieră, atât ca jucător cât și ca antrenor. Acele declarații de genul „nu vom avea multe ocazii cu FCSB, nu va fi ca la Craiova” sau „atacanții lor au valoare și te taxează atunci când greșești”, au adus o mare doză de pesimism și printre fanii arădeni.

    Toate aceste vorbe păreau a fi pură realitate după primele patru minute de joc. În timp ce arădenii parcă s-au încălțat invers și nu erau în stare să treacă de mijlocul terenului, cei de la FCSB au început precum o vijelie în toiul verii, ca un vânt puternic, și după ce Compagno a ratat din fața porții la acea lovitură de cap reținută de Iacob, Florinel Coman nu a mai ratat în minutul 4 atunci când Stolnik l-a scăpat și pe Olaru și i-a deschis culoarul de parcă era un oaspete de onoare pe arena care poartă numele Baronului Neuman.

    „Ne dau ăștia 6…”

    „Auăleu, ne dau 6 ăștia”, auzeam prin tribună, ca un bun plătitor de bilet ce am fost… Și așa părea. Amintirea acelui 0-6 cu Astra era mai proaspătă ca oricând, iar cei de la FCSB încă erau cu piciorul pe accelerație, iar Stolnik deschidea în continuare culoarele pentru Coman și Olaru, norocul arădenilor constând în faptul că ultimul nu a găsit ținta la două faze foarte periculoase.

    După minutul 10, parcă ceva s-a schimbat. UTA a reușit să mai schimbe două-trei pase, nu mai mult, și mingea a ajuns în preajma careului bucureștenilor. Ceea ce nu au reușit arădenii, i-a ieșit lui Dawa, fundașul celor de la FCSB reușind o pasă genială pentru Fabry chiar la marginea careului lui Târnovanu, dar mingea șutată de slovac a fost prea ușoară pentru portarul echipei lui Becali. Au început să funcționeze dintr-o dată Cooper, care reușea să câștige multe mingi în zona defensivei condusă de Chiricheș, apoi Marku și Freitas, iar Fabry și Rareș Pop erau și ei tot mai activi.

    Parcă de nicăieri a apărut faza din minutul 13, atunci când șutul lui Fabry a lovit mâna lui Pantea, jocul a continuat, mingea a ajuns din nou în careul celor de la FCSB, dar Stahl a trimis-o cu mâna spre poartă și s-a ales cu un cartonaș galben. În acel moment, centralul Găman a fost atenționat din camera VAR de Kovacs, cel mai mic dintre Kovacsi, și după ce a revăzut faza pe monitor a dictat penalty.

    Fabry a luat mingea, a executat perfect și UTA era din nou la egalitate cu FCSB chiar dacă după jocul rezultatul nu era tocmai echitabil. Din acel moment s-a jucat de la egal la egal. Freitas și Marku, care până atunci parcă nu erau prezenți la meci, au început să câștige toate duelurile și să controleze autoritar jocul în fața unor jucători mult mai bine cotați ca Djokovic sau Ovidiu Popescu. Rareș Pop parcă nu mai este așa de sclipitor cum a fost în primăvară, dar atunci când are mingea la picior este mereu un pericol pentru adversari. Insistența lui l-a obligat pe Pantea să facă un henț în apropiere de careul propriu și arbitrul Găman i-a acordat al doilea cartonaș galben și l-a eliminat chiar înainte de intrarea la cabine.

    Era 1-1 la pauză și UTA avea avantaj numeric pe teren. Cu toții așteptam să vedem calitatea de antrenor cu vechi state în asemenea meciuri a lui Rednic. „Puriul” nu a schimbat nimic, dar la FCSB a ieșit Miculescu, care nu s-a văzut, și a intrat Octavian Popescu. Deși era în superioritate numerică, UTA era într-o evidentă inferioritate tehnică. FCSB a continuat să dețină posesia, în timp ce UTA răspundea mai mult cu atitudinea, cu agresivitate pozitivă în duelurile unu la unu și cu plecări rapide pe contraatacurile purtate mai mult în flancuri.

    FCSB putea da lovitura prin Compagno după o fază în care Olaru a trecut mult prea ușor de lusitanul Rodrigues, dar atacantul care a fost la un moment dat în atenția lui Mancini nu s-a coordonat bine în fața lui Iacob și portarul arădean a reușit să prindă mingea.

    La două minute după această fază, UTA a creat poate cea mai elaborată fază din acest campionat. Fabry, care a reușit un joc foarte consistent, cu multe finalizări dar și cu o bună clarviziunea, a deschis jocul din partea stângă înspre centru, la Freitas, acesta a continuat pentru Rodrigues, portughezul l-a deschis pe Pop în careul advers, juniorul arădean a centrat în fața porții, Dawa a respins greșit la Cooper și italo-ghanezul a înscris cu latul de la zece metri pentru 2-1! Arena arădeană, plină ochi, a explodat. Se auzea „Lo – Lo! Lo – Lo!” până la ieșirea din oraș.

    Schimbări ciudate la FCSB și nervii lui Coman

    Becali a început schimbările din fotoliul său de la palat și, deși echipa pe care o patronează era condusă, l-a schimbat pe unicul atacant veritabil din lot, Compagno, după care a decis să-l înlocuiască și pe Djokovic, acesta ieșind foarte supărat din teren.

    În zece oameni, FCSB a încercat să revină în joc și chiar s-a apropiat de câteva ori periculos de poarta lui Iacob, dar fără a mai avea ocazii mari. Apoi Florinel Coman a arătat în câteva minute de ce joacă încă la gruparea lui Becali în ciuda calităților sale fotbalistice incontestabile. Un gest nesportiv la Stolnik și o lovitură în ceafă dată lui Markov și în minutul 83 Coman pleca mai repede la vestiare, fiind eliminat.

    UTA avea avantaj pe tabelă și doi oameni mai mult în teren, dar parcă avea trac, acea frică de victorie, și nu reușea să țină de minge. FCSB nu a mai avut putere să împingă jocul decât până la aproximativ 20-25 de metri de poarta lui Iacob, dar nici UTA nu și-a propus să mai ajungă la poarta lui Târnovanu, fiind mulțumită cu acel 2-1.

    Fluierul final a adus trei puncte neluate în calcul la Arad, trei puncte care o duc pe UTA la un total de 7 și un salt de două locuri în clasamentul SuperLigii, dar și un joc mai puțin disputat. Arădenii sunt acum pe locul 12, depășind în ierarhie pe Oțelul și FCU Craiova.

    Arena „Francisc Neuman” s-a dovedit a fi din nou un coșmar pentru FCSB, echipă care nu reușește să se impună aici de patru meciuri, și care în ultimele trei partide disputate la Arad s-a ales cu cinci (5!) cartonașe roșii!

    UTA Arad – FCSB 2-1 (1-1)

    Fabry 17 – 11m, Cooper 61 / Florin Coman 4

    UTA: Iacob (cpt) – Rodrigues, Stolnik, Markov, Abeid – Freitas (79 Carp), Marku – Stahl (79 Dumitrașcu), Fabry (90 Holst), Pop (90 Mihai) – Cooper (64 Vucenovic). Rezerve: Kucher – Benga, Iurasciuc, Dumitrașcu, Carp, Holst, Mihai, Stanciu, Vucenovic. Antrenor: Mircea Rednic

    FCSB: Târnovanu – Pantea (eliminat 45+4), Dawa, Chiricheș (77 Ngezana), Radunovic – Ov. Popescu, Djokovic (77 Vali Crețu), Olaru (cpt) – Miculescu (46 Octavian Popescu), Compagno (69 Radaslavescu), Coman (eliminat 83). Rezerve: Udrea – Crețu, Panțâru, Haruț, Ngenzana, Lixandru, Radaslavescu Gogescu. Oct. Popescu. Antrenor: Elias Charalambous

    Arbitru Central: George Găman (Craiova)

    Asistent 1: Adrian Popescu (Craiova)

    Asistent 2: Raul Ghiciulescu (Lugoj)

    Oficial 4: Marius Omuț (Satu Mare)

    Arbitru VAR: Kovacs Szabolcs (Carei)

    Asistent VAR: Viorel Flueran (Craiova)

    Citește și:

    Mircea Rednic: „FCSB a făcut schimbări în apărare, aici au probleme”

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.