duminicã, 21 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Antisemitismul – și cum fiecare poate lupta puțin împotriva lui

  de av. Bogdan Ionescu | 29 februarie 2024, 7:57 AM | Contributors | Recomandările editorilor

  3

  (foto: https://www.ushmm.org)

  Antisemitismul reprezintă, în esență, o discriminare împotriva evreilor/poporului evreu, inclusiv ca formă de rasism.

  Antisemitismul prezintă o paletă foarte largă de manifestări, dar cea mai atroce și periculoasă este cu certitudine negarea Holocaustului. Cum cu justețe a fost afirmat, negarea Holocaustului este o formă de antisemitism deoarece (aici) nu este vorba despre istorie. Este vorba despre atacarea, discreditarea și demonizarea evreilor.

  Negarea Holocaustului nu presupune/implică doar negarea pur și simplu, în mod total/absolut a acestui eveniment. Negarea Holocaustului este discursul și/sau propaganda care neagă realitatea istorică și amploarea exterminării evreilor de către naziști și complicii/colaboratorii lor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, realitate cunoscută ca Holocaust sau Shaoh.

  România incriminează penal prin O.U.G. nr. 31/2002: negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia.

  Este de apreciat inițiativa legiuitorului român pe acest palier, dar până la urmă (dacă aprofundăm) această măsură reprezintă (și) o necesitate, o ispășire și o minimă formă de reparație.

  Într-adevăr, România (fără nicio îndoială) s-a numărat, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, printre aliații și colaboratorii Germaniei naziste care au avut și au implementat un plan sistematic de persecutare și anihilare a populației evreiești din teritorii aflate sub controlul nemijlocit al statului român (a se vedea în acest sens și Raportul Final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, Ed. Polirom, 2004, pag. 339).

  Rândurile de mai sus reprezintă o introducere (apreciată de noi necesară) pentru a putea intra și a se înțelege mai bine subiectul tratat.

   Astfel, mărturisim că nu ne-am putut imagina (dar poate este doar naivitatea noastră) ca după ororile Holocaustului (pe care limbajul uman este mult, mult prea sărac să le capteze și descrie vreodată) să mai existe atât antisemitism în lume (în general) și în România (în particular).

  Ajungi să fii atacat (de către antisemiți feroce) până și pentru că la poza de profil ți-ai pus steagul statului Israel, în semn de solidaritate și suport în urma abominabilului atac Hamas din 07 octombrie 2023. Dar, important, aici nu este vorba despre mine, nu mă plâng și îmi asum deplin cuvintele și acțiunile mele (iar la câte injurii, amenințări cu moartea și cu alte schingiuiri am primit în cariera de avocat, nu mai contează unele în plus).

  Pentru persoanele neutre sau poate dezinteresate de subiect vă spun doar atât. Un antisemit și un negaționist al Holocaustului nu este doar o simplă persoană care, pur și simplu, are anumite concepții vizavi de aceste subiecte și atât. În realitate, o astfel de persoană este o ființă abrutizată, cu un profil moral și spiritual profund depravat, viciat, corupt.

  Este persoana mistuită de egoism, frustrări și animată de ură, o persoană  care te va trăda/înșela la prima ocazie ivită, o persoană care dacă va avea puterea și/sau posibilitatea efectivă de a-și pune în aplicare toate dejecțiile ideatice o va face fie direct, fie sprijinind mâna care nu tremură a altuia.

  Antisemitismul din Harvard…

  Un exemplu revelator, foarte recent, cum alții au tratat astfel de persoane: Urmare a atacului Hamas din 07 octombrie 2023 împotriva Israelului, un grup de 30 de studenți de la Universitatea Harvard au postat o scrisoare deschisă (ascunzându-se sub protecția anonimatului), în care au susținut că Israelul este „în totalitate responsabil” pentru aceste violențe.

  La câteva zile însă, identitatea tuturor acestor studenți a fost dezvăluită, directorii de pe Wall Street au cerut lista cu numele studenților pentru a se asigura că respectivii nu vor fi niciodată angajați în companiile pe care le conduc, iar un camion cu un panou digital a înconjurat Piața Harvard, afișând fotografiile și numele studenților în discuție sub titlul „Principalii Antisemiți din Harvard”.

  O să începem demersul nostru național privind identificarea antisemiților și negaționișților Holocaustului cu:

  CAZACU NICOLETA. Această persoană în mod premeditat și meticulos planificat a înființat o pagină specială de facebook (www.facebook.com/cazacu.nicoleta.m), atingând în prezent chiar 1462 urmăritori, publicând și diseminând în spațiul public, în mod sistematic și obsesiv, sute de mesaje, comentarii și imagini profund antisemite și incitatoare la ură față de comunitatea evreiască.

  Tot aceeași persoană (care, nu-i așa, nu este nici vreun troll rus sau „idiot util” în jargonul politic și jurnalistic) a trimis de pe adresa sa de e-mail ([email protected]) mesaje către toți parlamentarii români, ca protest împotriva discursului pe care președintele Zelenski urma să-l susțină în Parlamentul României.

  „Evident” fără nicio legătură, CAZACU NICOLETA publică (pe evocata pagină de facebook) și bancuri din care să înțelegem noi de ce rușii nu iubesc evreii ori postări prin care ne solicită să o ajutăm careva cu declarația de război făcută de Rusia împotriva Ucrainei (deoarece ea nu știe să existe așa ceva și atunci de ce Ucraina a declarat legea marțială)…

  În fine, puteți sesiza fapte de antisemitism inclusiv la CONSILIUL NAȚIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII, dar dacă nu aveți deplina energie, timpul și resursele necesare și doriți (totuși) să faceți un act pozitiv, puteți să-mi scrieți direct mie la [email protected] (urmând a sesiza ulterior în nume propriu autoritățile cu competențe în domeniu).

  Și nu în ultimul rând, noi NU folosim violența împotriva persoanelor antisemite (ci doar apărarea legitimă), iar sancționarea/condamnarea acestora urmărim să o realizăm exclusiv prin apelarea la toate pârghiile legale existente într-un stat democratic.

  Prezentul material responsabilizează exclusiv autorul.

  Citește și: Oficiul European de Proprietate Intelectuală a răspuns în parte întrebărilor avocatului Bogdan Ionescu în legătură cu marca Arsenie Boca

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. SFATURI UTILE/PRACTICE PENTRU SESIZAREA LA FACEBOOK A MESAJELOR/COMENTARIILOR/IMAGINILOR CU CONTINUT ANTISEMIT

   În partea dreapta a postarii/comentariului in discutie apasati casuta cu acele trei puncte de suspensie … ;

   Apoi apasati „Raporteaza postarea”;

   Mai departe, din chenarul care se deschide cu ”Te rugăm să selectezi o problemă” alege „Raporteaza ca ilegal”;

   Apoi, din chenarul care se deschide, alegeti „Continutul este ilegal din alt motiv (…);

   Ulterior se va deschide un formular, iar la „Ce problema juridica doresti sa raportezi” bifati/alegeti: „Consider ca acest continut incalca o lege care nu este mentionata mai sus (…);

   Apoi se va deschide urmatoarea intrebare, anume: „Prevederile căror legi consideri că sunt încălcate de conţinutul raportat?”;
   Eu am scris (si aici puteti adapta in mod corespunzator):
   Art. 3 din Legea 157/2018, care prevede ca:
   Fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antisemite constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.
   Le-am oferit si link-ul sa vada legea in vigoare:
   https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/202199
   De asemenea, postarea si/sau comentariul in discutie incalca dispozițiile art. 6 alin. (1) din O.U.G. nr. 31/2002. Acest articol prevede:
   Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
   Le-am oferit si link-ul sa vada legea in vigoare:
   https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/34759

   La intrebarea: „De ce consideri că acest conţinut încalcă legile specifice care consideri că sunt încălcate?”
   Am scris: Deoarece promoveaza in public idei, conceptii si doctrine antisemite, de asemenea pentru ca neaga si duce in derizoriu Holocaustul.

   Am avut succes urmand acest tipar (mesajele/comentariile/imaginile reclamante fiind sterse de catre facebook), ceea ce va doresc si dvs.

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Sa inteleg ca dvs. vorbiti despre saracia materiala/patrimoniala. Este o lupta legitima si pozitiva (contra flagelului saraciei materiale) pe care cel putin subsemnatul nu va impiedic cu nimic sa o duceti/purtati. Faceti din aceasta lupta (contra saraciei materiale) cauza dvs. si luptati pentru ea. Aveti felicitarile mele daca procedati astfel.
   Pe de alta parte, in mod rational/logic nu ar trebui sa fie nicio problema ptr. dvs. ca subsemnatul lupt contra unui alt flagel, flagelul antisemitismului. Si lupta mea este legitimia si pozitiva. Poate am ales sa lupt contra antisemitismului (ci nu contra saraciei materiale) deoarece exact aici am pregatirea si chemarea necesara. Pregatirea si chemarea dvs. este, bunaoara, sa luptati contra saraciei. Actionati atunci in consecinta.
   In fine, luptand contra antisemitismului, lupti inevitabil si impotriva saraciei si mizeriei morale si spirituale, deoarece exact acest lucru este antisemitismul: lipsa, penuria valorilor superioare/imateriale din fiinta umana.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.