marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    O altfel de istorie și o altă față a Europei pe timp de război. Jurnalul de front al arădeanului Anton Ghitta, lansat la Bibliotecă

    de Tomck@t | 17 octombrie 2019, 6:54 PM | Altădată | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    „Ne avântăm spre Vest”, jurnalul de front al unui arădean numit Anton Ghitta, a fost lansat astăzi în sala „Astra” a Bibliotecii Județene „A. D. Xenopol”, prezentat fiind de Ovidiu Balint – redactorul cărții și Doru Sinaci – directorul bibliotecii. Cartea vine ca o completare la o alta cu același titlu, lansată anul trecut. Primul volum constă în jurnalul Locotenentului Lăiță I. Staicu, memoriile sale din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial fiind dedicate Colonelului S. și camarazilor de lupte Aurică, Cornel, Nicu și Toni, cel din urmă fiind tocmai Anton Ghitta, autorul jurnalului lansat astăzi.

    „Cartea are o poveste interesantă, în sensul că a pornit de la descoperirea unui manuscris scris de un ofițer român, locotenentul Staicu, pe care era scrisă o dedicație către un anumit Toni – un arădean, ofițer coleg cu acesta, care mergea în aceeași campanie militară a Armatei Române. Printr-o întâmplare am intrat și în posesia jurnalelor acelui Toni, adică a lui Anton Ghitta, un avocat din Arad care a văzut prin alți ochi aceeași campanie militară. Important este, cred, că astfel avem o campanie militară a Armatei Române descrisă de către doi ofițeri români, în două jurnale de război distincte, fără să știe unul despre descrierea celuilalt. Unul dintre jurnale, al locotenentului Staicu, este un jurnal romanțat, care se apropie bine de roman, iar cel de-al doilea, al lui Ghitta, este un jurnal milităresc, dar extrem de plin de sentimente. O să vedeți ce ziceau ofițerii români despre cei sovietici, ce așteptări aveau de la ei și ce li s-a confirmat pe front. Este o poveste reală și plină de surprize plăcute, despre relația dintre români și alte popoare pe unde ei ajungeau”, ne-a spus Ovidiu Balint.

    Atât Anton Ghitta, cât și Locotenentul Staicu, aveau în jur de 25 de ani atunci când au scris aceste jurnale pe front. Războiul i-a purtat pe cei doi camarazi prin mai bine de jumătate de Europa. Astfel, în paginile jurnalului descoperim o altfel de istorie, despre care nu se scrie în nicio altă carte. Aflăm cu surprindere cât de bine au fost tratați românii în Ungaria, în fosta Cehoslovacia, în Austria, ba mai mult, aflăm cum vedeau ofițerii români Armata Sovietică: într-o lumină negativă.

    Una dintre nepoatele lui Anton Ghitta a fost prezentă astăzi la lansarea cărții, fiindu-i restituite cu această ocazie manuscrisele după care s-a făcut cartea. În plus, aceasta a mai adus două scrisori ale familiei lui Ghitta și au fost citite în fața publicului de către Ovidiu Balint. Cele două scrisori redau foarte bine zbuciumul sufletesc cauzat de frica și nesiguranța războiului, dar și activitățile cotidiene pe care le desfășurau arădenii pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.