luni, 15 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Omagiu adus pentru eroii arădeni de pe Frontul de Vest

  de Special Arad | 11 februarie 2023, 11:10 AM | Cultură

  0

  Comunicat. Devotament. Curaj. Perseverență. Datorie. Spirit de sacrificiu. Eroii României rămân de-a lungul timpului adevărate simboluri ale abnegaţiei, curajului şi cutezanței. Prin sacrificiul lor, servesc drept modele de urmat pentru tinerele generaţii, lăsând în urmă o lecţie a dăruirii de sine pentru un ideal suprem, acela de a sluji Patria.

  Miercuri, 15 februarie 2023, începând cu orele 15:00, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad în colaborare cu Filiala Județeană Arad a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” organizează un periplu istoric comemorativ al evenimentelor din Al Doilea Război Mondial, cu titlul:

  „Remember! Eroi arădeni pe Frontul de Vest”.

  Evenimentul va include intervenții susținute de prof. Horia Truță, care va prezenta informații relevante privind „Aradul sub bombe”, dr. Doru Sinaci care va vorbi despre „Contextul politico-militar în Arad după 23 august 1944”, alături de prof. Ioan Tuleu ce va susține comunicarea „Luptele pentru eliberarea Aradului – august 1944”, iar „Luptele Detașamentului Păuliș” vor fi prezentate de col. (rtr.) Marcel Lucaciu ar.

  Filmul „Eroii de la Păuliș” – o reconstituire

  Secția de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” va găzdui în cadrul evenimentului, proiecția filmului documentar-artistic „Eroii de la Păuliș”, ce reprezintă o reconstituire a acțiunilor militare din zona Păuliș, din perioada 13-20 septembrie 1944.

  Filmul a fost realizat în anul 1964, de către Serviciul cinematografic al Ministerului Forțelor Armate a Republicii Populare Române, sub regia lui Ovidiu Georgescu, avându-i ca scenariști pe lt. col Ioan Grecea și Ovidiu Georgescu. O copie digitalizată a filmului a fost procurată de către Filiala Județeană Arad – „Detașamentul Păuliș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, cu sprijinul Arhivei Naționale de Film și a Centrului Național al Cinematografiei.

  Cu acest prilej va fi prezentată expoziția „Arad, 3 iulie 1944: Când pământul s-a cutremurat… Mărturii vizuale ale raidului aerian păstrate în Fototeca Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.