luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

    Jazzar 2024 – o ambiție cât Cetatea Aradului | Foto

    de Tomck@t | 26 mai 2024, 1:42 PM | Cultură | Muzică | Recomandările editorilor

    0

    Jazzar nu este primul eveniment care încearcă să promoveze jazzul în Arad (să nu uităm de seria #aradcanjazz și Ziua Internațională a Jazzului, organizate de Molnar Events!), dar este singurul eveniment dedicat jazzului care a rămas în orașul nostru, organizat pentru al treilea an consecutiv, iar ștacheta a fost ridicată, și în acest an, la înălțime.

    Dacă prima ediție a avut loc în Sinagoga Neologă și în Parcul Zsolt Török, începând cu ediția a doua, de anul trecut, a început să se contureze o viitoare tradiție când vine vorba de Jazzar: prima zi a festivalului (vineri, 24 mai) a însemnat un concert de jazz ambiental-experimental tot în Sinagogă, susținut tot de coorganizatorul, compozitorul, trompetistul și artistul multi-instrumentist Petre Ionuțescu (supranumit Trompetre), alături, acum, de contrabasistul Arthur Balogh. Nu a lipsit nici la această ediție show-ul de lumini care a amplificat atmosfera de reverie feeric-solemnă.

    Petre Ionuțescu JAZZAR 2024 Sinagoga neologă
    Foto: Cristian Lucian Mladin, Facebook

    A doua seară a festivalului a însemnat nu doar o incursiune în extradimensiunea mirifică a jazzului, ci și o nouă ocazie pentru arădeni de a vizita Cetatea Aradului, încă neintrodusă 100% în circuitul civil, așa cum administrația locală promite de 20 de ani.

    Tocmai din acest motiv, este absolut admirabilă ambiția temerară a organizatorilor festivalului Jazzar (asociația Europeanul și compania Remada New Life & Fun Concept), aceea de a susține procesul de „familiarizare” și de promovare a interiorului generos al cetății, respectiv de a conștientiza potențialul cultural extraordinar pe care locația o oferă pentru întregul oraș, cu atât mai mult cu cât jazzul, deși grandios prin bogăție sonoră, – din păcate, dar de regulă – este un gen muzical care se adresează unui public select, restrâns în ceea ce privește auditoriul, în special în Arad. Acest lucru s-a văzut spre finalul concertelor de sâmbătă, 25 mai, cu toate că motivul principal pentru care publicul a început să părăsească „corabia” în masă a fost frigul care a intervenit odată cu lăsarea serii. Dar, măcar, publicul fidel și organizatorii au avut noroc și nu a plouat.

    Cetatea – o atracție culturală obligatorie a Aradului

    Cetatea Aradului - JAZZAR 2024

    Ultima zi a festivalului Jazzar a început cu reconstituiri istorico-militare (daci, romani și unități militare din care au făcut parte ardelenii în timpul Primului Război Mondial), cu o expoziție de fotografie în holul Muzeului Cetății Aradului (cu combatanți în cele mai variate ipostaze, imagini ale Cetății Aradului, grupuri de prizonieri sârbi aduși aici sau fotografii ale trupelor franceze aflate în Arad) și diverse activități auxiliare, activități educative, ateliere de creație, activități de conștientizare a nevoilor persoanelor aflate în dificultate și susținerea lor prin promovarea diverselor acțiuni cultural-filantropice, umanitare și de voluntariat, cu ajutorul partenerilor festivalului, Unitatea Militară 01249 Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, Comunitatea Evreiască din Arad, Ordinul Suveran Templier Sfîntul Martin și asociația Rotary Club Arad Cetate.

    Asociația din urmă, Rotary Club Arad Cetate, a anunțat cu această ocazie că intenționează să ducă și mai departe „misiunea” de introducere a cetății în circuitrul civil, prin „Ziua Cetății Aradului”, eveniment planificat pe data de 17 iunie. Va fi marcată astfel aniversarea de 261 ani, în acest an, de când a fost edificată Cetatea Aradului (vara anului 1763).

    Susținerea tinerilor muzicieni arădeni, „pisici albe” și o varietate largă a cosmosului jazzistic, în doar câteva ore

    20240525 195435

    Bineînțeles, atracția principală a festivalului a însemnat însă muzica, primii care au urcat pe scenă fiind doi elevi ai Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi”, Axente Rareș și Cioc Tiberiu, care au avut parte și de o supriză majoră: cei doi au fost premiați de organizatorii principali ai festivalului, Daniela Maria Boiț (prezentatoarea concertelor și directoarea de imagine a evenimentului) și Aurelian Roland Boiț (preşedintele Asociaţiei Europeanul) cu câte o bursă în valoare de 2000 lei pentru fiecare. Bursa Muzicală Jazzar – proiect implementat anul trecut în festival – are ca scop încurajarea tinerilor muzicieni pentru a continua drumul spre jazz și, totodată, susținerea acestui stil muzical pe plan local, la modul general, inclusiv prin acest gest și recompensă financiară.

    Axente Rareș este elev în clasa a X-a și studiază vioară de 6 ani, iar pe parcursul anilor, a avut rezultate foarte bune la diferite concursuri, olimpiade și festivaluri pe plan județean și naţional. Este pasionat de muzică, curios, ambițios și dornic să se perfecționeze și dezvolte cât mai mult în acest domeniu.

    Cioc Tiberiu este un copil deosebit prin talentul său muzical și curiozitatea de care dă dovadă, ce îl poartă mereu spre noi experiențe, pe care cu o excepțională putere interioară le transformă întotdeauna în experiențe pozitive. Este deosebit prin puterea de muncă de care dă dovadă întotdeauna și curajul de a se avânta spre noi experiențe.

    Cei doi tineri au dorit în mod special să le amintească, în semn de mulțumire și recunoștință pe profesoarele lor – pe doamnele Alina Viliga, prof. de pian și Graţiela Șilindean, profesoară de vioară, cărora le datorează primii pași în lumea muzicală.

    Zeyla Tomlin și Mircea Ardelean - JAZZAR 2024

    Zeyla Tomlin și Mircea Ardelean au adus la Jazzar veselie fără griji și vibrații pozitive exotice, precum și – prin versuri, cel puțin – pisici albe (ultimul album al duetului se numește „White Cat”), prin ritmuri de soul, funk, gospel și „folk șamanic”, iar trupa timișoreană VanDerCris (din care face parte și muzicianul arădean Lucian Nagy) a electrizat atmosfera cu un fusion-jazz de zile mari, inclusiv cu un featuring memorabil cu coorganizatorul Jazzar, trompetistul Petre Ionuțescu.

    VanDerCris & Petre Ionuțescu

    Seara – respectiv ediția a treia – s-a încheiat cu un concert minunat susținut de Irina Sârbu & Band, cu un melanj de etnojazz, samba, bossa nova, tango și chiar muzică românească interbelică. Artista, alături de trupa ei, este cea care a cântat, de altfel, și la prima ediție a festivalului Jazzar (în parcul Zsolt Török) și, nu în ultimul rând, în deschiderea concertului Lajkó Félix & Vołosi din 19 februarie 2023, evenimentul cu care a debutat, la începutul anului trecut, programul cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.

    Irina Sârbu & Band - JAZZAR 2024

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.