miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  S-a lăsat cu flăcări în Cetatea Aradului la Festivalul Jazzar | Foto • Video

  de Raluca Medeleanu | 28 mai 2023, 10:41 AM | Cultură | Muzică | Topic special

  3

  Ce mod mai frumos de a încheia o seară de concerte dacă nu cu un spectacol cu flăcări? Acesta nu a fost însă singura atracție de sâmbătă la Jazzar, care în cea de-a doua zi de festival s-a mutat în Cetatea Aradului, dând totodată publicului și oportunitatea să descopere un important obiectiv al orașului, de regulă inaccesibil, care se tot lasă așteptat să devină turistic.

  Măcar cu astfel de ocazii să mai avem șansa să descoperim ce se află în spatele zidurilor de apărare! Deși concertele au început de la ora 19:00, publicul a avut acces în cetate încă de la ora 17:00, pentru a putea să viziteze muzeul unității militare și să admire reconstituiri militare ale asociației IRR 33 Cetatea Aradului. În plus, pe lângă exponatele permanente din muzeu, cu ocazia festivalului a fost organizată și o expoziție temporară de ordine și medalii românești din perioada 1866-1947.

  Primii care au urcat pe scenă au venit din Ungaria: Edina & Friends, care au cântat melodii specifice stilului de gypsy jazz (al cărui cel mai reprezentativ cântăreț a fost Django Reinhardt, virtuozul chitarist de origine romă vestit pentru dexteritatea sa deși avea la una dintre mâini doar trei degete!).

  Următorul concert a schimbat tonul, deși a fost păstrată atmosfera de petrecere, optimă pentru dans. Moonlight Breakfast cântă un amalgam de stiluri, combinând muzica de tip soul, electro, beat, cu nu-jazz și swingul anilor 1920. Formația s-a înfiinţat în 2011 și a captat atenția la deschiderea concertului Jamiroquai de la Mamaia, iar după scurt timp a cucerit și țări din Europa, precum Germania și Austria. Acum, are la activ 3 albume, iar publicul de la Arad a putut audia melodii de pe fiecare dintre ele.

  moonlight breakfast jazzar cetatea aradului

  Dacă despre Moonlight Breakfast am afirmat că sunt un amalgam de stiluri, despre următoarea trupă care a urcat pe scenă – ultima din seara a doua de festival – descrierea ar fi de prisos, deși vom încerca: se situează undeva la granița între acid jazz, funk, hardcore, rap și… v-ați făcut poate ideea. Dar, ca să cităm o replică dintr-un film celebru: „Atunci când nu știi ce asculți, e jazz!”.

  Este vorba despre Blazzaj, o trupă activă încă din anii ’90, cu membri proveniți din zona de vest a țării (trompetistul Petre Ionuțescu fiind de origine din Lipova și acum este totodată și unul dintre principalii organizatori ai acestui festival). Pe lângă numeroasele stiluri prin care se „plimbă” chiar în aceeași piesă, Blazzaj se remarcă mai ales prin versurile satirice, prin care ridiculizează societatea actuală, uneori creându-ne impresia că asistăm la un stand-up ori la o scenetă de tipul „Ferma Animalelor”, mai degrabă decât la un convențional concert de muzică. Muzica are, evident, un rol extrem de important și ea, pe lângă versuri, iar membrii formației sunt cu toții extrem de buni la instrumentele pe care le cântă.

  După showul „cowboylor spațiali”, s-a schimbat din nou „macazul”, iar finalul celei de-a doua seri Jazzar a însemnat un spectacol cu flăcări, însă nu unul tradițional, nu simple jonglerii. Lupii de Foc de la Târgu Mureș au gândit o întreagă poveste pe care au pus-o în scenă, folosind focul să aducă plusvaloare narațiunii.

  Astăzi, 28 mai, este ultima zi de Jazzar, festivalul mutându-și din nou locația, de această dată în spațiul unde a avut loc prima ediție: Parcul „Zsolt Török” (fostul parc al copiilor). Acolo, între ora 14:00 și 19:00, va fi la butoane DJ Bruno Fletter, care se va ocupa cu atmosfera jazzy în timp ce sunt pregătite diferite activități auxiliare de către voluntarii diferitelor asociații partenere evenimentului, iar concertele propriu-zise urmează să înceapă de la ora 19:00, fiind invitate trei trupe: Zaera George & Friends, Roana Red Project și Fish in Oil.

  Vezi și cum a fost prima zi de festival, aici: Jazzul a răsunat din nou în sinagogă (Video) • Special Arad · ultimele știri din Arad

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Da, este într-o stare avansată de degradare. Tot așteptăm să vedem ce mai mișcă, dacă mai mișcă, autoritățile… anul trecut s-a făcut un prim pas, s-a trecut Municipiul ca proprietar, dar exclusiv în CF… mai departe, Dumnezeu cu mila! Să sperăm că o să mai fim vii când va veni clipa

    +5 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  3 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.