duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Jazzul a răsunat din nou în sinagogă (Video)

  de Raluca Medeleanu | 27 mai 2023, 9:45 AM | Cultură | Muzică

  1

  Cea de-a doua ediție a festivalului JAZZAR a început vineri seara, deschiderea având loc și pentru această dată în Sinagoga Neologă de pe strada Tribunul Dobra.

  Sala s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru public, oameni de toate vârstele care au ocupat toate locurile atât de la parter cât și de la balcoane. Programul a început cu compoziții celebre precum „What a wonderful world”, „Sweet chariot”, „Somewhere over the rainbow”, ori „My way”, interpretate într-un registru clasic de corul profesorilor de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad.

  jazzar 2023 sinagoga 1

  A doua parte a serii a schimbat stilul, luminile și imaginile (create de Claudia Virginia Dimoiu) proiectate pe peretele zonei sacre au adus un aer misterios sinagogii, iar combinate cu muzica atipică creată de Fluidian au creat parcă un efect de transă.

  Pe numele său real Emil Gherasim, Fluidian este un muzician și compozitor descris ca fiind un „artist al sunetului”, producând muzică inclusiv pentru film, teatru, dans contemporan și artă vizuală.

  jazzar 2023 sinagoga 2

  Muzica sa este foarte personală și profund meditativă, cu emoții vizuale uriașe, combinând texturi sonore minimaliste cu un mod specific de improvizație. Datorită tehnicilor sale de cântare precum wind-guitar (suflând peste corzile chitarei) sau folosind un arc de vioară pentru a cânta la chitară, manipulate cu electronice și folosind propriul său concept textural minimalist, muzica sa se transformă într-o călătorie sonoră contemplativă, plutitoare.
  Inițial autodidact, a studiat și a absolvit compoziția muzicală, îndrumat de compozitorul premiat Ede Terényi, la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, România. De asemenea, este activ ca interpret solo, improvizator și a colaborat cu alți muzicieni și artiști vizuali. În plus, el compune muzică originală pentru piese de teatru, spectacole de dans, filme și muzică de artă electronică texturală nouă pentru diferite ansambluri sonore. Recent a lansat albumul Opaque Lights creat în colaborare cu trompetistul norvegian Arve Henriksen” – fluidian.ro.

  Fluidian a colaborat și cu Petre Ionuțescu de la Blazzaj (de exemplu, pentru albumul „Pendular Emotions”). Amintim că Petre Ionuțescu (originar din Lipova) este unul dintre motivele pentru care a luat naștere și festivalul JAZZAR, ideea unui astfel de festival la Arad pornind în urma unor discuții spontane dintre Aurelian Boiț și acesta, pe care de atunci îi leagă o bună prietenie.

  Festivalul JAZZAR continuă astăzi, mutându-se în premieră pe platoul Cetății Aradului. Acolo, de la ora 17:00, asociația IRR 33 Cetatea Aradului va realiza reconstituiri istorico-militare, iar de la ora 17:30 vor fi organizate două expoziții tematice militare.

  Concertele vor începe de la ora 19:00:– Edina & Friends – Jazzpar Trio feat. Edina, feat. Vilmos Lakatos Jr, Moonlight Breakfast, Blazzaj, seara urmând să se încheie cu un spectacol de flăcări susținut de Lupii de foc. Amintim că accesul în cetate, fiind obiectiv militar, se face doar prezentând invitația obținută în prealabil și cartea de identitate.

  Vezi programul complet al festivalului AICI.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. A rasunat pentru invitati speciali si cei care au cotizat cu 75 de lei pentru „invitatie” nu bilet, ca deh, e smecherie fiscala. Line-up mai slab ca anul trecut, cand culmea accessul a fost gratuit pentru toata lumea. Pare o sifonare clasica de fonduri.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.