Încetinitorul de particule: PNL-ul pentru noi este PSD-ul doi, zice la Arad USR-PLUS, în timp ce Bibarț e tot scârț-scarț până marți

  de E. Nola | 25 noiembrie 2019, 7:46 AM | Încetinitorul de particule

  5

  Scriu în timp ce mă pregătesc să merg la vot, mă voi întrerupe la un moment dat să-mi exercit dreptul constituțional, iar pe urmă, pe la 21, voi scrie un post scriptum cu rezultatul din turul doi, probleme nu prea îmi fac, prezența, acum la prânz, e bună, chiar dacă nu se știe foarte precis pentru cine, oricum aceste alegeri vor fi deja istorie în momentul în care apare textul meu.

  Voi insista, de aceea, pe ce urmează, mai ales aici la Arad, aici unde somnul rațiunii a umplut orașul de monștri în ultimii 15 ani.

  Mă folosesc pentru început de un comunicat al USR Arad din săptămâna trecută, un îndemn la vot pentru Johannis în fapt, dar care ține să precizeze că useriștii arădeni se delimitează ferm de PNL Arad. Mai pe înțelesul celor ocupați de alte cele, aici la Arad votul dat de useriști pentru Johannis nu înseamnă și un vot pentru PNL, indiferent de circumstanțe.

  Nu e nicio noutate, Falcă – în fond PNL-ul are la Arad un nume de buletin – i-a obstrucționat pe useriști pe unde a putut, povestea cu acel cort din fața Ziridavei în care se strângeau voturi pentru acțiunea useristă „Fără penali” este arhicunoscută.

  Probleme între PNL și USR sunt și la nivel național, însă la Arad situația este mai aparte și prezintă umflături. De fapt, se poate spune că aici PNL-ul a devenit un partid totalitar, local și personal, legat de câteva persoane și personaje în frunte cu Gheorghe Falcă. Din acest punct de vedere nu se diferențiază prea mult de partidul lui Dragnea sau vechiul PCR, partid care ne conducea „spre cele mai înalte culmi ale prosperității și bunăstării” – am specificat sintagma pentru cei foarte tineri, cei care cred că folosirea cuvintelor aiurea este o modă mai nouă – și nu ieșea din cuvântul primului său om, indiferent cum se numea acesta.

  Există, desigur, și diferențe semnificative între PCR și PNL-ul arădean, cea mai semnificativă numindu-se mai nou Călin Bibarț sau Bibi pentru apropiați. Domnul Bibarț este o creație a acestui partid, un provincial susținut de oameni importanți, chiar foarte importanți, neavând însă înverșunarea ciocoiască a celorlalți care își văd esența și sensul vieții în urcarea din ce în ce mai sus pe scara măgărească a ierarhiei de partid. Nu este ca șeful său Falcă, cel care mai nou, probabil și ca să nu facă prea multe greșeli de limbaj, se prezintă în postările sale sponsorizate – plătite, adică – simplu: politician.

  Domnul Bibarț, cu toate că are spatele încă nebănuit de puternic, a rămas în continuare om, se poartă ca atare, cu bune, cu rele, lipsindu-i, din câte se pare, calitatea fundamentală care te transformă din om simpatic în politician cu P mare: demagogia obraznică și agresivă.

  Astfel Domnia sa devine în partidul lui Falcă, aproape contra firii sale, un adevărat disident în sens clasic, cu tot ce decurge de aici: înverșunarea șefului cu care este pus la zid și simpatia crescândă a publicului. În situația asta, Bibart nu mai trebuie să facă nimic, ajunge să spună dimineața doar „Bună dimineața” și „Bună seara” când merge la culcare, popularitatea sa va crește. Nu ține de calitățile sale intrinseci, nu decurge de aici cât de bun primar ar fi dacă ar fi ales, decurge doar ceea ce se vede: singurul liberal arădean care se opune lui Falcă are parte de simpatia tuturor indiferent de sensibilitatea politică a fiecăruia.

  De unde și întrebarea: cunoscând înverșunarea cu care Falcă încearcă să-l scoată din joc, argumentând că sondajele actuale nu au nicio importanță, toate voturile vor trece de la Bibarț la Bîlcea când va deveni clar că acesta este candidatul definitiv, ce se va întâmpla cu Bibi dacă va candida în afara PNL pentru postul de primar arădean?

  Și cum: independent sau susținut de partide mai mici precum Pro sau Alde că pe USR-Plus nu are cum să se bazeze, alianța având candidat propriu – s-ar putea prin intrarea lui Bulumac în PLUS sa aibă chiar mai mulți -, aceasta este întrebarea finală la urma urmei.

  E un joc pe muchie de cuțit aici, fiindcă este foarte posibil ca fără Bibarț candidat, PNL-ul arădean să piardă fotoliul de primar în favoarea candidatului de la USR-PLUS. Un rezultat foarte posibil, având în vedere că, plecând din PNL, acesta ar putea coagula celelalte partide mai mici la înțelegere cu USR-PLUS pentru un post de viceprimar, să spunem.

  Nu este deloc ușor pentru Bibi. Ofertat de Falcă cu un post de parlamentar din toamnă, va trebui să aleagă între compromisul cu șeful, riscând pierderea pentru PNL a primăriei sau să meargă curajos înainte, sperând că PNL-ul la nivel național, întărit de victoria zdrobitoare a lui Johannis, nu va deveni, la fel ca la Arad, un partid totalitar și va interveni în favoarea sa, văzând situația din teren.

  Este evident că Bibarț în asta speră cel mai mult, promițând redactorului nostru că va răspunde la întrebarea dacă va ieși sau nu din PNL luni, după cel de al doilea tur.

  Domnule Bibarț, iată rezultatul. Ne pare rău că l-ați urmărit din pat, copleșit de febră , dar acum a sosit momentul să ne spuneți ce veți face: veti trăi mai departe în umbra copleșitoare a singurului politician cu P mare din Arad sau veți păși pe propriul drum. Nu de alta, dar de asta ar putea să depindă și viitorul Aradului și al arădenilor.

  Nu uitați: până marți nu mai e decât o zi!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Dl Bibart are sanse sa castige.
   Bilcea vs Bulumac 🙂 nu recomand. In afara numelor lor care exprima poetic cat poate fiecare… Bilcea… Bulumac…
   Deci in afara de nume predestinate, Bilcea arata a Imparatul 2.0 de la țară ajuns la oras, deci Aradul ar fi din nou in ceata cel putin 4 ani (maxim ar avea 2,3 drumuri asfaltate).
   Iar Bulumac este baiat bun dar este destul de inchis ca si mentalitate, daca ii urmariti postarile are Zero viziune.

   Bibart pare cea mai buna alegere.

   0 voturi
   +1
   -1
   • Ideea este prezenta in superficiala mea analiza.
    Informaŧiile noastre de acum spun cä Bulumac nu se baga, dar noi nu suntem atat de siguri, având în vedere tocmai ideea maximizării șanselor prin alegerea celui mai cu șanse candidat iar Bulumac are câteva atuuri față de Vlad. Desigur, susținerea activă si puternică a lui Vlad de catre Bulumac este și ea o soluție prin care se valorifica capitalul politic al celui din urmă.

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  5 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.