marþi, 5 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Ce își bagă domnul Călin Bibarț în articolele noastre?

  de E. Nola | 19 septembrie 2023, 8:29 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  16

  Mai precis, ca să nu ziceți că exagerăm din start, în cele ale colegei noastre, Adriana Barbu.

  Numai că expresia exactă a domnului încă primar al Aradului ne include pe toți care se mai cred jurnaliști pe aici, prin orașul în care nici măcar ploaia nu pornește fără aprobarea lui Bibi, eventual Ghiță. Domnul Bibarț a spus, la un moment dat, săptămâna trecută, avem și martori, dar înainte de toate avem încredere în probitatea colegei noastre, cităm așadar: „Îmi bag piciorul în articolele tale și în nesimțirile voastre”.

  Arpi Nistor, omul nostru de pe Facebook, a observat imediat că domnul Bibarț a spus exact ce credeți și dumneavoastră, numai că, așa cum crede domnia sa că îi șade bine, a dat-o pe șugubăț, să spună chiar pe nume era totuși prea mult chiar și pentru unul dintre cei care face parte din gașca care de douăzeci de ani se crede noul comitet județean de partid al Aradului.

  Pe noi, dincolo de eufemismul cu piciorul, ne-a prins cealaltă formulă: „nesimțirile voastre”.

  Sorin Gurban - Mircea Rednic - Calin Bibart

  Încercănd să deslușim adâncimile gândirii și expresiei bibarțiene pornind de la ideea că se referea la celelalte articole din presă, scrise de alții, nu de Adriana, și care, tot așa, precum ale ei, dovedesc o nesimțire crasă la subtilitățile și sensibilitățile lui Călin Bibarț, alintat Bibi de cei care nu își dau încă seama de răul produs.

  Nimic de neînțeles aici, așa gândeau și activiștii de partid ai lui Ceaușescu. Numai că de peste treizeci de ani susținem că acele vremuri s-au terminat de mult, acum trăim în democrație și libertate, într-o organizare socială, adică, în care nu poporul este la cheremul activiștilor de partid, ci aleșii depind de voința și dorința poporului. O societate, cică, în care presa este cea de a patra putere în stat, băga-mi-aș!

  Știu, nu e ușor de înțeles, chiar dacă pare evident și de la sine înțeles. Deprinderile se pierd greu, învățământul încă suferă de trecut și lipsă de viitor, iar tărișoara este la cheremul celor cu carnet de partid, dar care coboară mai nou direct din schițele și scenele lui Caragiale.

  Nu e cazul să aprofundăm, sintetizăm doar: acești așa ziși politicieni sunt nepregătiți, inculți, mojici, dar cu atât mai porniți pe calea măririi și a înavuțirii. Pentru ei, cel care nu este de acord cu ei este nesimțit și gata. Cu atât mai mult idioții de jurnaliști care cred în vorbe și fapte la vedere și nu în cele puse la punct în umbra culiselor ascunse.

  Bibart - Nelu Construct

  Rezultatul se vede: Adriana Barbu era una dintre jurnalistele de acest tip la cea mai puternică publicație arădeană, nu te puteai „înțelege” cu ea, o naivă care credea că tot ce trebuie să scrii, să pui pe hârtie și pe online este adevărul, așa cum apare el, mai zdrențăros, mai nespălat, săracu’. Și indiferent de consecințe.

  Ce adevăr?

  Adevărul, pentru ai noștri care se cred politicieni democrați, dar sunt activiști de partid ratați, este acela care spune că da, nimeni nu e mai breaz ca ei. Iar pentru asta fac pe dracu-n patru să se înconjoare cu lingăi, mai precis cu profitori care pentru banul exact spun și scriu exact ce vor ei să audă. Dar despre presa provincială și nu numai din zilele noastre, joi, băga-mi-aș!

  La Strada TV

  Acum doar atât: din momentul acesta pentru mine Călin Bibarț nu este primarul Aradului, ci un oportunist incult, ținut acolo de interese de partid și alte interese despre care e mai bine să nu vorbim aici, nu de alta, dar nu vrem să îl enervăm și mai tare, să treacă de la nesimțiți, la „dușmani de clasă” sau cine știe ce apelative dintr-astea din negura istoriei.

  Și fac asta nu pentru că a jignit breasla ziariștilor, ci pentru că a dovedit din nou că nu e în stare să învețe din mers. În democrație, când vine un demnitar nou, îi lași o perioadă de grație, să vezi de ce este capabil și mai ales să vezi dacă este destul de deștept să învețe din greșeli. Fiindcă toți greșim, numai că cei deștepți și cu bun simț din asta învață. Este o calitate care face diferența dintre cei buni și cei răi, cei în care poți avea încredere și cei în care nu poți avea.

  În politica democratică, încrederea este o valoare centrală de care depind toate celelalte valori. Nu e vorba să nu greșești, ci să îți asumi greșeala și să încerci să o corectezi.

  Drama Aradului din ultimele decenii este că nu mai ajung la conducere astfel de oameni. Doar păpuși de partid fără concepție și viziune, dar care mai au și pretenția să fie considerați excepționali. În fond, diferența dintre Falcă și urmașul său renegat, Bibarț, constă doar în asta: primarul Aradului își mai caută lingăii, pe când eurodeputatul i-a găsit de mult, formând elita politică și culturală – despre afaceri, altă dată – din ei.

  Așa că, domnule Călin Bibarț, adio! Și nu uitați: nesimțirea nu este atunci când spui adevărul, ci atunci când, crezându-te șmecher, încerci să îl ascunzi.

  N-ați știut, băga-mi-aș?!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. “O societate, cică, în care presa este cea de a patra putere în stat, băga-mi-aș!”
   Mda…dar nu mai este si de ce?! Din cauza cititorilor, din cauza incalzirii globale, din cauza ca s-a marit pretul la gaze…?!
   Sigur, nu! Ci din cauza celor din presa care i-au ajutat si sustinut! Atentie, nu am spus, toti!
   Asa cum am comentat si la articolul jurnalistei Adriana Barbu – condeiul nu a fost folosit, din pacate, intotdeauna onest si in sprijinul cetateanului cu simt civic! Dimpotriva!
   Parte din vina pentru nivelul relationarii dintre cetateni, institutii, presa, din punctul meu de vedere, ii apartine si colegei dvs.; o spun cu parere de rau si pot sustine opinia concret…daca e cineva interesat!

   +4 voturi
   +1
   -1
  2. Dna. Elena, cu tot respectul pt. atitudinea dvs. vis-a-vis „de a fi corect cu orice riscuri” (pe care, din spusele dvs. spuneți că ați avut-o – nu putem verifica, dar, să zicem că vă credem „pe cuvânt” 😉), totuși INSISTENȚA DVS. (v-am citit și celălalt comentariu) de „a face procese de conștiință” VICTIMEI, într-un articol despre AGRESOR (chiar și, doar, verbal), – minimalizând, astfel, fapta „agresorului” , prin DISCREDITAREA „victimei”, faceți EXACT ce i-ați reproșat Adrianei Barbu că ar fi făcut (după spusele dvs), la Comentariul făcut de dvs. la celălalt articol. 😔.
   .
   Dna, acest articol este DESPRE COMPORTAMENTUL și ATITUNEA unui „ales”, repet…, AL UNUI „ALES” al poporului (!!!), nu al unui funcționare oarecare, angajat sau numit…, iar acel „ales” REPREZINTĂ (sau, ar trebui…) INTERESELE TUTROR cetățenilor din districtul/orașul/cartierul unde a fost ales, INCLUSIV al celor care nu l-au ales sau care îl critică, NU DOAR AL „PUPINCURIȘTILOR” !
   O vorbă veche spune:
   .
   „Gura păcătosului, adevărat grăit-a…!”
   .
   Îi înțelegeți sensul? Dacă nu, vi-l explic eu:
   – atunci când cineva spune UN ADEVĂR , nu ar trebui să ne interseze păcatele „păcătosului” (pt că nu acele fapte sunt puse atunci în discuție) , ci CORECTITUDINEA SPUSELOR acestuia!
   🤔
   Tehnica discreditării victimei sau a martorilor unui proces de culpabilizare al unui infractor, este una dintre tehnicile „avocățești” mizerabile și care, într-un proces corect, rapid ar fi PENALIZATE.
   Observ, din păcate, că, și dvs ați recurs la aceeași metodă (conștient sau nu…), ceea ce este regretabil. 😣
   .
   Prin insitența dvs în acestă direcție – la articole despre DERAPAJELE GROSOLANE al unui Primar care ar trebui „să-și țină nervii-n frâu”, dacă tot a dorit „să fie un ALES” sau, dacă nu poate, SĂ SE LASE DE MESERIA DE Primar- , deci insistența dvs în această direcție, vă face să cădeți în patetismul părintelui „beizadelei criminale și drogate” care a omorât acei tineri, în Stațiunea 2 Mai.
   Tatăl acelui „rebut uman”, în loc „să-și pună cenușă-n cap”, pt panarama pe care EL A CRESCUT-O sau să fie interesat de a ajuta victimele și familiile acestora, individul e mai interesat de a cumpăra articole în Presa scrisă sau audio-vizuală, care „SĂ ÎNDULCEASCĂ” IMAGINEA derbedeului pe care l-a crescut.
   .
   Exact același lucru îl faceți și dvs prin insistența discreditării imaginii Adrianei Barbu, ÎN LOC SĂ ANALIZAȚI TEMA REALĂ a articolului.
   .
   PS:
   Hai să vă mai dau un exemplu:
   – credeți că UN VIOL este „mai puțin viol”(?!) dacă a fost făcut asupra unei femei îmbrăcate provocator sau chiar asupra unei traseiste sau curve din bordel?
   Eu zic CĂ NU ! Un viol RÂMÂNE VIOL ! Punct.
   .
   La fel cum derapajele nepermise ale unui Primar, RĂMÂN DERAPAJE, indiferent de calitatea umană a celui care le prezintă! 😡

   +1 voturi
   +1
   -1
  3. Wow…ce exemple ati dat pentru a ma discredita; stapaniti, se pare, foarte bine tehnica manipularii!
   Cu certitudine sunt atitudini mult mai daunatoare si periculoase la nivelul “alesilor” fata de mass-media. Am insistat pentru ca A.B. a reactionat din impuls personal, a fost personal jignita de C.B. si a “abuzat” de puterea pe care i-o confera statutul de jurnalist transformand-o intr-un conflict cu publicatia!
   Daca nu as recunoaste valoarea si pertinenta articolelor acestei publicatii nu mi-as pierde vremea citind-o si cu atat mai mult sa si comentez…
   Iar insistenta mea a fost pe masura prejudiciului pe care mi l-a creat condeiul si atitudinea jurnalistei la momentul respectiv!
   Cat despre celelalte…asa o fi, ca prea le ziceti cu foc.

   --1 voturi
   +1
   -1
  4. Fara a avea ceva personal cu vreunul dintre ziaristi, a vorbi despre presa ca fiind ”cainele de paza al democratiei” este deja ridicol. Iar treaba cu ”a patra putere in stat” pare sa se potriveasca mult mai bine. Asta in conditiile in care ”cainele de paza” a ajuns bine dresat, sa reactioneze pozitiv la orice oscior, iar ”a patra putere” a inteles foarte bine ideea de ”putere”. Si, ce se face cu puterea, nu-i asa…? Ceea ce ma frapeaza este lipsa memoriei la unii. Si faptul ca exista arhive ale ziarelor in care ”dulaii” de azi erau simpli ”catelusi pudel”, arhive de care se cam uita. E cam la fel cum incerca Adrian Paunescu sa ”se dea” revolutionar in 89.
   P.S. No, am scris si eu spre citire, ca de publicare… ma indoiesc!

   0 voturi
   +1
   -1
   • Aceiași memorie pe care o invocați mă deranjează și pe mine, să știți. De la promisiunile lui Falcă, neîndeplinite, uitate de lume la smiorcăielile lui Bibarț din 2018 când, discuția fiind despre un brad de Crăciun, se întreba oare câți ani i-a trebuit bradului adus în fața Primăriei să crească. Acum, când a fost vorba de un stejar secular, nu s-a mai smiorcăit. Stați liniștit, vom face de pază în continuare, pe gratis, pentru dvs, pentru că asta ne este meseria, chiar dacă dvs nu dați doi bani pe ea. Mulțumim pentru calificativul de „ridicol”, e mai șugubăț decât penibilul în care se îneacă tot mai mult diverși politicieni locali, aleși bineînțeles de aceiași oameni care au probleme cu memoria

    +1 voturi
    +1
    -1
  5. Domnule Todoca, haideti sa recapitulam putin…
   – nu-mi dau seama de unde ati dedus ca eu nu dau doi bani pe meseria de ziarist! Daca recititi, veti constata (sper!) ca eu am probleme cu modul in care a ajuns meseria asta sa depinda de orice altceva decat de cititori, orientare schimbandu-se in functie de, sa zicem, sponsorizare.
   – calificativul ”ridicol” era cu referire la ”a vorbi despre presa ca fiind cainele de paza al democratiei”, si ma indoiesc ca n-ati sesizat diferenta.
   – stiti, comparația dintre stejarul secular (putred in interior – am cules o gramada de poze, tot de pe Facebook), care, asa cum s-a mai intamplat, putea fi periculos, si un brad sanatos taiat doar pentru o sarbatoare de cateva zile, care nu periclita pe nimeni in mediul lui natural, e putin fortata. De altfel, iubesc natura, zilele de concediu le petrec la munte, nu in statiuni cu mai mult sau mai putin lux, dar cu galagie si mitocanie cat cuprinde sau prin tari exotice… dar nu cad in ”sindromul Greta”. As fi spus asta indiferent cine si unde se smiorcaia, unde si cine protesta!
   – aluzia la memorie cred ca a fost suficient de explicita pentru orice persoana inteligenta, iar deturnarea ei spre alta zona devine deja tipica jurnalismului.
   – m-ati amuzat cu acel ”vom face de paza in continuare, PE GRATIS” (sublinierea imi apartine)
   P.S. Ceea ce ma intriga este faptul ca dvs cunoasteti foarte bine situatia politica aradeana, bolile (grave!) de care sufera, dar, pentru ca asa e cand ”faci de paza GRATIS” e de preferat sa te faci ca nu vezi si sa transmiti cititorilor cu totul altceva. Ca asa dicteaza calculele…
   Sa aveti o zi linistita, spor la treaba si… memorie neselectiva!

   --1 voturi
   +1
   -1
   • Pentru că dumneavoastră sunteți un om a cărei viață se învârte mereu în jurul politicienilor, îmi dau seama că e absolut imposibil să înțelegeți (nu vă acuz că nu încercați, dar chiar nu vă iese) că articolele scrise în acest ziar nu sunt plătite de persoane din umbră pentru o „agendă ascunsă”. Dacă cele citite nu coincid cu modul dvs. de a vedea lumea, luați-o ca atare, o diferență de optică, și nu mai tot împingeți discuțiile în direcțiile „intereselor politice”. Chiar dacă e greu pentru unii să creadă, viața există și în afara politicului. Oamenii încă mai au și propria lor judecată. Îmi pare rău să constat că tot mai puțin, dar unii încă o au

    +3 voturi
    +1
    -1
  6. Doamna Medeleanu, in primul rand apreciez solidaritatea pe care o aratati. Mai ca m-as astepta la interventii si din partea altor colegi de redactie. Cu presupunerea că viața mea ”se invarte mereu in jurul politicienilor” cred ca ati plecat pe o pista falsa, plecand de la… un strop de prejudecata. Si sunt de acord ca viata exista si in afara politicului, iar eu chiar reusesc sa mi-o traiesc cu satisfactie (eh, daca ati stii ce alte preocupari, mult mai placute, am, sigur v-ati schimba parerea). Pe de alta parte, va rog sa nu ma credeti atat de naiv incat sa-mi imaginez ca ziaristii de azi fac doar… literatura sau sunt un fel de ”buletin meteo politic”. Ori poate un fel de burghezi gentilomi, ca in piesa lui Moliere, care ”fac proza fara sa stie”.
   Ca un fel de concluzie… toți avem, intr-o forma sau alta, ”interese politice”. Pana si omul strazii le are, inconstient, caci ajutorul social la care spera vine din zona politicului. Asta pe de o parte… caci ar fi grav sa fim indiferenti cata vreme se stie ca relele din lume se intampla mai mult pe fondul indiferentei unora si mai putin pe autorii relelor.
   Totusi, va dau dreptate la ideea din final…

   --1 voturi
   +1
   -1
   • Din nou sunteti pe o pista falsa. Eu nu apar toti colegii de breasla, evident ca presa la nivel national e de cele mai multe ori asa cum spuneti, astfel ca nu va condamn ca ati ajuns sa ganditi asa. Eu analizez situatia de la mine din redactie, care trebuie sa fiti constient ca o cunosc mai bine decat dumneavoastra, fiind implicata direct. Dumneavoastra vedeti din afara, eu sunt aici. Atat mai am de spus, mai departe, e strict dreptul dvs. de a gandi si crede asa cum doriti/puteti. Aveti acest drept, traim intr-o tara libera, desi multi uita asta.

    (doar o observatie, ca sa va demonstrez ca nu puteti gandi in afara politicului: ajutorul social vine din partea adminsitratiei, nu a politicului. Asa e normal, desi sunteti complacut sa credeti ca politica si administratia este acelasi lucru).

    +2 voturi
    +1
    -1
  7. Dna Elena, ori nu înțelegeți (din prea multă patimă), ori vă faceți că nu înțelegeți…🤔
   .
   Dacă ați fi sesizat, NICI O CLIPĂ în Comentariul meu NICI nu am disculpat-o, NICI nu am acuzat-o pe A.B. pe o speță pe care nu o cunosc. Eu nu fac ACUZAȚII fără dovezi concrete ! Punct.
   .
   Ceea ce m-a deranjat este că atât timp cât la o speță oarecare, dvs ATACAȚI eventualele „păcate” ale ACUZATORULUI, (chiar dacă o fi făcut și A.B. la fel cu dvs…), „diluând” gravitatea PROBLEMEI DESPRE CARE ERA ARTICOLUL, dvs. dați „o imensă gură de oxigen” unui Primar care, de o vreme, o „ia tot mai des pe arătură” (cum am mai zis, dacă stă rău cu nervii, să se lase de meseria de Primar).
   Iar asta ÎI AJUTĂ pe cei pe care altă dată i-ați criticat (dacă am înțeles bine). Să înțeleg că v-ați împăcat cu ei și ați schimbat și dvs. tabăra ? 🤔
   .
   Dacă acest fel de comentarii erau, de exemplu, la un articol DESPRE PRESĂ și despre calitatea realizatorilor acesteia, era, să zicem, ok comentariul dvs (deși , chiar și atunci, NIȘTE ACUZAȚII FÂCUTE DE UN ANONIM către o persoană nominală nu cred că ar fair-play, dar, măcar, nu erau PE LÂNGĂ SUBIECTUL articolului).
   .
   Sper că acum ați înțeles duplicitatea gestului dvs.:
   – vă dați victimă a corectitudinii dvs într-un Sistem bolnav, unde „o ziaristă aservită Sistemului” v-a devoalat identitatea, generându-vă multiple neplăceri, iar dvs. vreți „să plătițî cu aceeași poliță” acelei ziariste, atacând-o, NU LA UN ARTICOL PE ALTĂ TEMĂ, ci TOCMAI la un articol care-i critica pe cei din Sistemul pe care și dvs l-ați criticat odată?
   Era, oare, o condiție a „spălării păcatelor” față de
   cei din Sistem, iar atacând-o pe A.B. nu ar fi nimic imoral în gestul dvs., scorul final fiind 1-1 ?
   .
   Greșit!
   Ați uitat din această ecuație, de „victimele colaterale” : restul CITITORILOR (și, posibil viitorii alegători).
   Gestul și insistența dvs. va tinde să distorsioneze UN ADEVĂR în ochii acestora, ceea ce vă coboară moral, cel puțin la nivelul celei pe care o criticați. 😣
   Iar pe mine, CA CITITOR, acest lucru chiar mă deranjează, fiind sătul până peste cap, de trolii Sistemului, PLĂTIȚI CU FUNCȚII ȘI PRIVILEGII din buzunarul meu și al celorlalți cetățeni (pt a „spăla” imaginea de rahat a acestuia), ca să rămân nepăsător la apariția unuia în plus !😡

   +2 voturi
   +1
   -1
  8. Stimata doamna Medeleanu, ma vad obligat sa va spun ca unul dintre defectele grave ale unui jurnalist, mai ales atunci cand intra in dialog, este acela de a nu citi cu atentie. Drept pentru care, recitind, veti constata ca nu faceam referire la toti colegii de breasla si chiar faceam aluzie la ”interventii si din partea altor colegi de REDACTIE” (sublinierea mea).
   In al doilea rand, e evident ca dvs cunoasteti mai bine decat mine ”bucataria interna”. Desi uitati ca opinii se pot coagula si urmarind ”politica” unui ziar. Nu e obligatoriu sa fii in mijlocul unui uragan, pentru a-i constata puterea e suficient sa vezi si urmarile pe care le lasa…
   Cat priveste problema ajutorului social, da, evident ca vine din partea administratiei, dar daca dvs vreti sa ma faceti sa cred ca administratia e straina de ”politic”, atunci chiar ma credeti naiv. Caci sunt convins ca stiti prea bine ca prin ajutorul social ”al administratiei” a reusit PSD-ul sa tampeasca trei sferturi din tara asta!
   Si, stiti ce ”minune” astept eu de la presa? Momentul acela magic in care un jurnalist admite ca a gresit! Sunteti tanara si n-ati apucat acel celebru ”Rodioane, m-ai invins” al lui A.Paunescu (poate va povesteste colegul dvs, Lucian Danila, chiar daca e si dansul tanar, dar pare informat din sport destul de bine!)

   --3 voturi
   +1
   -1
  9. Articol excepțional de pus în ramă.
   Cică s-au activat și institutele de sondare pe surse în presa locală în cealaltă publicație mare, cineva se simte în pericol electoral… Bibart e dat cu 40% dar asta înaintea gafelor cu Cargus, stejarii seculari, anularea finanțării Maternului și jignirea presei. Cine a sondat pt PNL Arad? INSCOP.
   Ziare. Com descrie INSCOP așa:
   Inscop Cercetare SRL are un singur actionar – Remus Ioan Stefureac (100%), iar echipa de conducere este formata din Remus Ioan Stefureac – director general, Cornel Mihali – director de cercetare, Darie Cristea – coordonator proiecte.

   Remus Ioan Stefureac a fost unul dintre consilierii lui Mircea Geoana la alegerile prezidentiale din 2009.

   Anul trecut, Romania Libera scria ca Stefureac este doctorand al Academiei Nationale de Informatii „Mihai Viteazul” (din subordinea SRI) si fost consilier al directorului SRI, George Maior.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.