duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Licitația ADI SIGD, în sfârșit, finalizată. Retim va ridica gunoiul din Arad pentru o perioadă de încă 8 ani

  de Raluca Medeleanu | 21 noiembrie 2023, 3:48 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  2

  După mari întârzieri, cauzate mai ales de modificări legislative survenite în timpul licitației, contractul prin care Retim va continua să desfășoare serviciul de ridicare a gunoiului menajer pe raza municipiului Arad a fost aprobat în Consiliul Local Municipal, în ședința de marți, 21 noiembrie. El va intra în vigoare efectiv însă abia din 24 aprilie 2024.

  Amintim că primul contract de delegare prin concesiune între S.C. Retim Ecologic Service S.A. și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Arad (ADI SIGD), în numele unităților administrativ-teritoriale din Zona 1 (inclusiv municipiul Arad) a fost semnat în 24 octombrie 2017 și avea termenul de valabilitate aprilie 2023.

  Pentru a putea face un nou contract cu un operator, ADI SIGD a început procedurile pentru o licitație publică încă din 2022, însă cu toate acestea au fost acumulate întârzieri.

  Din cauza unor modificări legislative survenite chiar în timpul desfășurării licitației (detalii AICI), ADI SIGD s-a văzut nevoită să refacă documentația astfel că licitația s-a decalat. Ținând cont că vechiul contract cu Retim ajunsese deja la final, s-a făcut o negociere directă, prin care tot firma Retim a ieșit câștigătoare ca operator de salubrizare, dar pe o perioadă de doar un an de zile, oferind astfel posibilitatea desfășurării în paralel a licitației propriu-zise.

  Retim: contract de 8 ani

  Acum, în sfârșit, licitația inițială a ajuns la final, iar Retim este firma care a ieșit câștigătoare și semnează contractul de delegare (colectare selectivă și transport) pentru o perioadă de această dată de 8 ani, având în noul contract și tarifele aduse la zi (cu rata inflației). În baza Ordinului 640/2022 al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), operatorul are dreptul să modifice tarifele la ajustarea tarifului cu indicele de inflație sau dacă intervin alți factori (detalii mai multe AICI).

  Conform ofertei Retim, noul contract are stabilit tariful total anual de 305.823.110,88 lei (fără TVA).

  Serviciile care fac obiectul contractului sunt: colectarea separată cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă
  din deșeurile municipale,  colectarea separată a deseurilor biodegradabile, colectarea deșeurilor reziduale, colectarea deșeurilor periculoase provenite din gospodării, colectarea separată a deșeurilor municipale generate ocazional, colectarea deșeurilor deșeurilor voluminoase inclusiv mobilă și saltele, colectarea deșeurilor textile, colectarea deșeurilor abandonate pe teritoriul administrativ al UAT urilor din
  aria de delegare.

  Noile tarife pe care Retim le va percepe din primăvară pentru ridicarea gunoiului în municipiul Arad

  retim

  Tarifele distincte facturate de Retim și plătite de operatorii casnici, în mediul urban, este după cum urmează:

  – colectare și transport deșeuri reziduale: 3,65 lei (fără TVA) pe persoană pe lună.

  – colectare și transport deșeuri reciclabile din plastic și metal: 0,75 lei (fără TVA) pe persoană pe lună.

  – colectare și transport deșeuri reciclabile din hârtie și carton: 0,60 lei (fără TVA) pe persoană pe lună.

  – colectare și transport deșeuri reciclabile din sticlă: 0,16 lei (fără TVA) pe persoană pe lună.

  – colectare și transport deșeuri biodegradabile: 1,5 lei (fără TVA) pe persoană pe lună.

  Noile tarife vor intra în vigoare de abia în aprilie 2024, întrucât până atunci Retim se află în perioada de mobilitate.

   

   

  Citește și:

  Mai mulți bani pentru deșeurile reciclabile și biodegradabile. Câte tone ajung la stația de sortare și la cea de compostare · Special Arad

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.