duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  ADI SIGD: „Noul contract cu Retim aduce noi campanii gratuite, dar și colectări „la cerere”, contra cost

  de Special Arad | 15 decembrie 2023, 9:29 PM | Administraţie | Recomandările editorilor | Știri Arad

  2

  Comunicat. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor (ADI SIGD) a județului Arad a finalizat procedura de licitație pentru atribuirea contractului de servicii de salubrizare pentru Zona 1 a județului Arad, zona care include municipiul Arad, orașele Curtici, Nădlac, Pâncota, Pecica, Sântana și comunele Covăsânț, Dorobanți, Fântânele, Felnac, Frumușeni, Iratoșu, Livada, Macea, Peregu Mare, Secusigiu, Semlac, Șagu, Șeitin, Șiria, Șofronea, Vinga, Vladimirescu, Zădăreni, Zimandu Nou.

  Conform contractului de delegare (colectare și transport), Retim Ecologic Service SA va presta servicii de salubrizare în municipiul Arad și în localitățile aparținătoare zonei 1, pentru următorii 8 ani în baza noului contract.

  Clauzele noului contract aduc noi campanii gratuite, cu frecvență semestrială sau anuală, atât de necesare, în folosul tuturor consumatorilor și a întregii populații, dar și colectări „la cerere” – contra cost pentru utilizatori:

  1. Campanii semestriale în mediul urban și anuale în mediul rural, pentru colectarea deșeurilor periculoase provenite din gospodării;
  2. Campanii semestriale în mediul urban și anuale în mediul rural, pentru colectarea deșeurilor voluminoase, inclusiv saltele și mobile, în baza unui program prestabilit cu autoritățile administrației publice locale etc., provenite de la utilizatorii casnici;
  3. Campanii semestriale în mediul urban și anuale în mediul rural, pentru colectarea deșeurilor textile provenite de la utilizatorii casnici.

  Colectările în sistem „la cerere” (contra cost) vor fi de asemenea la dispoziția utilizatorilor casnici pentru următoarele tipuri de deșeuri:

  1. Deșeurile verzi provenite din parcuri și grădini (iarbă, frunze, crengi, resturi vegetale etc.);
  2. Deșeurile provenite din locuințe, generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a acestora;
  3. Deșeuri voluminoase, inclusiv saltele și mobilă de la toți utilizatorii.

  Retim Ecologic Service SA a intrat în perioada de mobilizare, perioadă în care operatorul va desfășura toate activitățile necesare derulării în bune condiții ale noului contract, din care cele mai importante sunt:

  • angajarea personalului necesar;
  • procurarea tuturor utilajelor și echipamentelor necesare desfășurării activității;
  • amenajarea și autorizarea activităților în conformitate cu cerințele legale pentru toate punctele de lucru (inclusiv bazele de lucru);
  • amenajarea și autorizarea bazei de lucru;
  • distribuirea recipientelor (date în administrare și achiziționate) la punctele de colectare și către generatorii de deșeuri, după cum va fi cazul: persoane fizice-gratuit, în comodat, – containere pentru deșeurile biodegradabile la asociațiile de locatari, recipiente destinate înlocuirii celor deteriorate, respectiv sacii galbeni în zona rurală și sacii albaștri în zona rurală și urbană necesari colectării separate a deșeurilor reciclabile;
  • obținerea tuturor avizelor/autorizațiilor/licențelor necesare pentru desfășurarea activităților contractului – licența ANRSC, autorizație de mediu etc;
  • campanii de informare și conștientizare a beneficiarilor privind colectarea separată a deșeurilor.

  După perioada de 5 luni de mobilizare, toate clauzele noului contract vor intra în vigoare începând cu data de 25.04.2024.

  Președintele ADI SIGD Arad, Răzvan Cadar, a declarat: „Suntem încrezători că Retim Ecologic Service SA va oferi servicii de salubritate de calitate locuitorilor din zona 1 a județului Arad, adică locuitorilor din municipiu și celor din celelalte localități aparținând Zonei 1. Operatorul va trebui să respecte toate cerințele contractuale, inclusiv țintele de colectare separată a deșeurilor. De asemenea, va trebui să colaboreze cu autoritățile locale pentru a îmbunătăți calitatea vieții în comunitățile din Arad.”

  Noul contract de colectare și transport din Arad prevede ținte de colectare separată a deșeurilor. Aceste ținte sunt importante pentru a promova colectarea separată și pentru a reduce cantitatea de deșeuri care ajung la groapa de gunoi. Locuitorii Zonei 1 din județul Arad pot contribui la colectarea separată prin sortarea deșeurilor în recipiente separate. Deșeurile reciclabile pot fi sortate în saci albaștri și galbeni și în recipiente verzi sau maro. Deșeurile organice pot fi compostate sau adunate în recipiente maro, în vederea reciclării. Acest lucru va fi realizat prin implementarea unui program de informare și educare a populației cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor.

  Directorul Adjunct al ADI SIGD Arad, doamna Simona Lucia Stan, a declarat: „Prin colectarea separată a deșeurilor, locuitorii zonei 1 din județul Arad pot contribui la îmbunătățirea calității mediului înconjurător și la protejarea resurselor naturale. Cu toții putem contribui la protejarea mediului și la crearea unei comunități mai durabile.”

  Citește și: Licitația ADI SIGD, în sfârșit, finalizată. Retim va ridica gunoiul din Arad pentru o perioadă de încă 8 ani · Special Arad

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Primul lucru ar fi SĂ ADUCETI la domiciliul clienților casnici pubelele pt. colectarea selectivă, nu să aveți pretenția să mergem noi după ele!În momentul de față mulți folosim pubelele vechi ale fostului operator de salubrizare. Dacă aveți pretenții atunci asigurați dvs. transportul lor la domiciliul clientului.,pt că sincer nu e obligatia noastră !

   +8 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.