marþi, 3 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    „Plătim, dar nu avem”. Târnova se chinuie să scape de stigmatul gunoaielor

    de Mihai Todoca | 30 noiembrie 2023, 10:30 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad | Târnova

    5

    Drumul care a devenit o rută ocolitoare între Măderat și Târnova a scos la lumină și altceva în afară de traseul decopertat, pe care este aproape imposibil de circulat cu o viteză mai mare de 30 de km la oră. Se pare că pe sectorul de drum de la Agrișu Mare către Târnova s-a „deschis o groapă de gunoi”.

    Bineînțeles, una constituită ad-hoc, de aceiași cetățeni care arată spre autoritățile locale că nu-și fac treaba, dar aleg să arunce pe câmpul de la marginea drumului tot felul de gunoaie.

    De la materiale de construcții, deșeuri menajere, la ligheane, cauciucuri și mobilier, nu lipsește nimic din munții de gunoaie care au răsărit pe drumul între Agriș Mare și Târnova.

    Cel mai probabil, cetățenii care suferă de un simț al confortului foarte dezvoltat sunt obișnuiți să procedeze astfel, întrucât la cât de multe gunoaie sunt acolo, ne dăm seama că nu a fost vorba doar de un singur transport.

    Am luat legătura cu primărița din Târnova, Emilia Ignișca, să ne spună ce se întâmplă mai exact acolo. Nu a știut să ne spună nimic și ne-a îndrumat către viceprimar, deoarece „el este însărcinat cu mediu”. Doamna Ignișca a știut doar să ne spună că nu oamenii „de la noi fac mizerie”.

    er

    Groapa de gunoi, vizibilă din satelit

    L-am sunat pe vicele Cătălin Oprea și am reușit să deslușim misterul. În urmă cu mai mult de 10 ani, zona respectivă a fost excavată, iar pământul folosit la ceva, nu se mai știe sigur la ce. Groapa rezultată trebuia apoi umplută și, astfel, deșeurile provenite strict din construcții ar fi trebui să rezolve această problemă, însă pe lângă deșeuri s-au aruncat acolo și multe altele.

    Viceprimarul ne-a spus că este o situație cu care se luptă de câțiva ani să o stârpească, însă legislația în vigoare nu i-a ajutat mult în acest sens (valoarea unei amenzi este de 50 de lei, care poate fi achitată pe jumătate dacă plata se face în decurs de 24 de ore), însă acum trage speranța că, pe legea 92, va reuși să aplice o amendă de aproximativ 10.000 lei.  Un cuantum care ar trebui să-i oprească pe cetățeni să mai arunce gunoaiele în câmp.

    Ulterior, am fost contactați de primăriță care ne-a spus și că există o plângere la Poliție, care anchetează un asemenea caz de deversare de deșeuri.

    „Trebuie să curățăm zona, din nou, însă sunt și alte nemulțumiri. De exemplu, noi (n.red. Târnova) suntem în ADI-SIGD, zona 3, dar nu avem pubele, saci de gunoi, nimic. Dar cotizația o plătim”, ne-a spus viceprimarul.

    Pe marginea acestui subiect, însă, vom reveni cu un material mai amplu în edițiile viitoare.

    Nota bene. Cine se face de vină pentru modul în care ajunge terenul agricol să devină o groapă de gunoi? Acea categorie de cetățeni care îl iau pe „Da’ ce-are?! Pe vremea mea așa se arunca gunoiul” în brațe, și-l folosesc ca pe un scut.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Scriu aici , întrucât știu că țineți la libertatea de exprimare. Pe sportarad se cenzureaza la greu, nea Lucica se crede stăpân pe plantație. Cum ai altă părere îți dă peste ea. El și cel cu doctorat in UTA, omul cu girofar, dar care nu știe în ce an s-a născut Csala, in sensul in care bate câmpii, gen primul antrenor al lui nea Tisza a fost Peci, taie și spanzura. Te aliniezi , primim comentariile. Nu, ghinion .
      Iar nea Lucica mai face și altceva, scrie in numele unor comentatori. Pentru asta va fi acționat în instanță.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.