marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    CitiZenit vă invită la un nou documentar KineDok

    de Special Arad | 7 octombrie 2019, 10:52 AM | Cultură | Film

    0

    KineDok ne propune pentru luna octombrie un film documentar plin de emoții, captivant și impresionant, o peliculă ce urmărește traseul unor foști extremiști violenți din Germania, Franța, Danemarca și SUA: „Exit”. Filmul documentar va fi proiectat la Cafeneaua Literară Joy’s pe data de 9 octombrie, de la ora 20:00.

    Filmul „Exit” va fi proiectat cu subtitrare în limba română, iar intrarea la proiecţiile KineDok se face pe bază de bilet. Biletele costă 10 lei și locația aleasă pentru această proiecție este sala de la etajul Cafenelei Literare Joy’s (str. Gh. Lazăr, nr. 1). Biletele se pot achiziționa în avans de la locație (bar).

    „Exit” este filmat integral de Karen Winther, care, de asemenea, făcea parte în trecut din grupări extremiste. Prin conversații aprinse și apăsătoare, filmul vorbește despre acceptarea propriului trecut și optimismul de a privi spre un viitor mai bun.

    Sinopsis:
    Convingerile personale stau la baza felului în care alegem să ne trăim viața, dar ce e de făcut atunci când această fundație se năruie și ajungi să te confrunți cu realitatea faptului că toate principiile în care ai crezut sunt greșite? În timpul unor conversații cu foști extremiști violenți din toată lumea, regizoarea Karen Winther întreabă: Ce le-a cauzat decizia de a-și schimba viața și de a pleca?

    Argumentul regizoarei:

    „Au existat multe dezbateri despre cum se produce radicalizarea, despre motivele ce-i fac pe oameni să devină extremiști, dar cum rămâne cu calea lor de ieșire? Ce-i poate face pe extremiști să realizeze că toate convingerile lor sunt greșite?

    Am făcut parte dintr-o grupare radicală de stânga și din mișcarea de extremă dreaptă din Norvegia de la vârsta de 15 ani aproape până la 18 ani. Mi-am schimbat viața în 1996, dar ce anume mi-a inspirat curajul de a părăsi mișcarea?

    Am descoperit lumea foștilor extremiști pe vremea când lucram la filmul meu de absolvire în cadrul Școlii Naționale de Film și Televiziune. Am participat la o conferință în Suedia unde aduseseră laolaltă un fost extremist de dreapta, unul de stânga, un fost jihadist, un fost membru al unui cult religios și un fost conducător al unei organizații criminale. Mi s-a părut extraordinar cât de similare erau poveștile lor, începând cu procesul lor de a se alătura acestor grupări și până la cel prin care le-au părăsit. Adică procesul de radicalizare și cel de deradicalizare.

    M-am întâlnit, apoi, cu alți foști extremiști și mi-am dat seama că există o sumedenie de oameni cu un trecut activ în mișcări extremiste. Având în vedere propria mea istorie, m-am gândit că mă pot folosi de cunoștințele și experiențele mele personale pentru a ajunge să înțeleg mai bine ce-i poate face pe extremiști să se schimbe. Profesorul Tore Bjørgo (directorul Centrului C-Rx pentru cercetarea extremismului în Oslo) a declarat că programele Exit reprezintă, în esență, niște acțiuni antiteroriste. Dacă reduci numărul teroriștilor, vor exista mai puține atacuri teroriste.

    În ceea ce mă privește, aș vrea să nu-mi mai fie rușine că în adolescență am fost membră a unei grupări de extremă dreaptă. Sper, de asemenea, și că voi putea să îi ajut pe alți foști extremiști să-și accepte trecutul și să vorbească deschis despre experiențele lor.

    Când am început să lucrez la acest proiect, convingerea mea era că ceva trebuie să fi fost în neregulă cu mine ca să ajung să fiu parte dintr-o mișcare extremistă violentă. Nu poți da vina pe o copilărie dificilă, sunt mulți oameni care nu au avut o viață ușoară, dar care nici nu s-au alăturat unei astfel de grupări. Mă simțeam vinovată și mă întrebam, serios, dacă nu cumva există în mine un rău intrinsec. În același timp, mă întrebam și dacă există un singur moment cheie ce-i poate face pe extremiști să se schimbe. Să fi fost o anumită persoană care le-a spus ceva sau un eveniment în viața lor în urma căruia și-au dat seama că ceea ce fac e greșit? Era posibil să identifici exact momentul declanșator al procesului de reversie? Poate că, în sfârșit, mi se oferea șansa de a transforma această experiență întunecată și dureroasă într-una pozitivă, de a insufla speranță și de a furniza informații valoroase în lupta antiteroristă”.

    KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar care își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Inițiat în 2015 de Institutul de Film Documentar din Republica Cehă împreună cu parteneri din 4 țări, KineDok se află în continuă extindere, în 2019 programul având loc în 8 țări: Cehia, Slovacia, Croația, Ungaria, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. În cadrul celei de-a cincea ediții, 16 documentare produse în țările participante, vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din țară.

    Asociaţia CitiZenit vă invită la proiecțiile KineDok în fiecare lună, într-un cinema ambulant și alternativ, la câte un film documentar care explorează subiecte de actualitate, de la cultura skateboardingului din perioada comunistă până la fenomene sociale contemporane. În cadrul programului KineDok, în Arad vor avea loc alte 4 proiecţii de film, după următorul program:

    6 noiembrie – Days of Madness
    13 noiembrie – A Woman Captured
    4 decembrie – Putin’s Witnesses

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.