vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Asociația Citizenit, nominalizată din nou la Premiile AFCN, cu „Particles”

  de Tomck@t | 28 martie 2024, 12:41 PM | Cultură

  0

  „Mândri să fim din nou pe lista nominalizaților la Premiile AFCN. Asociația Citizenit este nominalizată la secțiunea «Activare culturală în spațiul public» cu proiectul Particles, o inițiativă ce activează participativ memoria colectivă și valorizează identitatea locului”, anunță Citizenit pe Facebook.

  Asociația arădeană este nominalizată la Premiile Fondului Cultural Național (AFCN; instituție guvernamentală) cu Festivalul Particles, eveniment care, anul trecut, s-a desfășurat în parcul de lângă podul din Micălaca – zona 300, ca un proiect de revitalizare urbană și culturală pe Malul Mureșului.

  Citește și: „Acceleratorii de particule” au dat un sens noului parc din Micălaca, cu Particles #5 | Video

  Festivalul organizat de Citizenit concurează la premiul AFCN, în secțiunea „Activare culturală în spațiul public”, cu asociațiile A-Depth Collective (Adepth Infusion) din Baia Mare – cu proiectul „CEILALȚI / INNI LUDZIE” și Centrul Dialectic din București – cu proiectul „MANSDORF”, implementat în capitală și la Piatra Neamț.

  O informație proaspătă și o veste bună pentru fanii „Particles” este că festivalul are mari șanse să fie organizat și în acest an, cea de-a șasea ediție, proiectul depus la Centrul Municipal de Cultură pentru finanțare fiind admis, în prima etapă, mai urmează doar să fie aprobată și suma solicitată în etapa a doua (vom reveni cu informații în plus pe această temă după finalizarea evaluării). Mai rămâne de văzut dacă, precum în anii trecuți, „Particles” va obține și o cofinanțare de la AFCN.

  „Citizeniții” au fost nominalizați la Premiile AFCN și în 2022, tot cu festivalul Particles, cel din anul 2021, care s-a desfășurat tot pe malul Mureșului, însă atunci în proximitatea podului Traian. Din păcate, asociația arădeană nu a câștigat atunci, premiul mergând spre Fundația Memorialul Închisoarea Pitești și proiectul „Muzeul Comunismului pentru Copii”.

  Singura asociație din Arad

  Și în acest an, Citizenit este singura asociație arădeană nominalizată la Premiile AFCN.

  Pe de altă parte, sunt nominalizate două asociații din București, care au demarat proiecte culturale în mai multe orașe, inclusiv la Arad. Este vorba de Asociația Culturală Marginal cu proiectul „Tech Rider’s Dilemma”, implementat în cadrul festivalului Media Art Festival Arad (MAFA), organizat de kinema ikon, și Asociația Pantograf cu „Ecoul Sinagogilor”, eveniment demarat în orașele Arad, Reșița, Caransebeș, Lugoj și Timișoara.

  Aceste asociații, respectiv aceste proiecte nu sunt însă o concurență pentru Citizenit la Premiile AFCN, ele fiind în categoriile „Soluții inovatoare în promovarea patrimoniului” și „Activarea patrimoniului imaterial”.

  Aflate la cea de a 9-a ediție, Premiile AFCN continuă să fie prilej de întâlnire cu organizațiile neguvernamentale care și-au dedicat activitatea în anul 2023 proiectelor culturale. Inițiat în 2005 de Administrația Fondului Cultural Național cu ocazia împlinirii a zece ani de activitate, acest proiect și-a propus să aducă o recunoaștere necesară activității organizațiilor neguvernamentale care activează în sectorul cultural – aflăm din comunicatul oficial.

  „Specificul celor zece premii acordate constă în caracterul transdisciplinar care le definește, astfel publicul fiind invitat să înțeleagă diversitatea abordărilor prin care proiectul cultural își găsește locul în societatea contemporană: demersul participativ, deschiderea către noi tipuri de audiențe, intervenția creativă în spațiul public, explorarea noilor medii de creație, aducerea în cotidian a patrimoniului material și imaterial, interesul pentru cultura scrisă, explorarea alterității și colaborarea internațională”, se mai arată în comunicat.

  Câștigătorii vor fi anunțați în data de 10 mai.

  Lista nominalizărilor la PREMIILE AFCN 2023 poate fi consultată aici.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.