luni, 9 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Ce ne mai pregătește Teatrul Clasic „Ioan Slavici” și ce preferă publicul arădean

    de Tomck@t | 20 septembrie 2022, 7:49 PM | Cultură

    0

    Regizorul Răzvan Enciu și managerul Bogdan Costea, la conferință de presă (foto: Tomck@t)

    Revenirea Festivalului Internațional de Teatru Clasic și Euromarionete (mai multe detalii, aici) și noul spectacol, „…escu”, regizat de debutantul Răzvan Enciu (detalii, aici) sunt doar două dintre proiectele derulate de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” în viitorul apropiat, în ultimele luni ale acestui an. Sunt în plan două spectacole noi, unul la Teatrul Clasic și unul la Teatrul de Marionete, dar și aducerea Trupei Marionete în școli.

    În ultima lună a anului, mai exact pe 22 decembrie, se anunță premiera spectacolului „Conviețuiri” (titlu provizoriu), care poartă semnătura scriitoarei Elise Wilk și a regizoarei Leta Popescu. Tot în decembrie, deocamdată fără dată exactă și tot fără un titlu definitiv, va fi o altă premieră, de data aceasta la Teatrul de Marionete, în regia lui Cristian Ban. Titlul în lucru este: „Istoria muzicii pentru copii (și părinții lor)”. Despre cel din urmă, Bogdan Costea, managerul teatrului, a anunțat că este „un spectacol inedit, o producție de dimensiuni considerabile în ceea ce privește marionetele, care vor fi în mărime naturală”.

    De asemenea, managerul Bogdan Costea a anunțat derularea proiectului „Teatru de marionete în școala ta”, precizând că prima vizită va fi chiar în această lună la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn”. „Actorii Trupei Marionete se vor deplasa la sediile unor unități de învățământ din municipiu, unde vor susține spectacole de teatru. În acest fel, copiii vor avea acces la spectacole de marionete în număr mai mare și nu vor fi nevoiți să străbată drumul până la sala de spectacole. La sediul școlii lor vor merge actorii și personalul tehnic, împreună cu decorul. Dorim o participare largă din partea copiilor, optând pentru curțile școlilor și, de asemenea, pentru sălile de sport”, a spus Bogdan Costea astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

    Se dorește și continuarea colaborării cu UNATC, mai exact cu Departamentul Regie al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, având în plan realizarea unei producții teatrale până la finalul acestui an. Prima colaborare cu UNATC a rezultat, la începutul acestui an, spectacolul experimental „exist.exe”, construit pe texte de Iv cel Naiv, Vlad Isăilă și Monica Stoica și realizat de Vlad Isăilă și Monica Stoica (studenți la Regie Teatru, anul III) și Sabina Reus și Ioana Groza (studente la Scenografie, anul III).

    Nu în ultimul rând, Bogdan Costea a menționat că se dorește readucerea în program a unor spectacole care nu s-au mai jucat de ceva timp. Primul exemplu a fost spectacolul „Tartuffe” în această lună, iar peste câteva zile, pe 24 septembrie 2022, ora 19, în sala mare se va juca din nou, după o pauză de doi ani, „Scufița Verde”, de data aceasta însă cu Calița Nantu în rol principal, cea mai nouă actriță a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, care o va înlocui pe Cecilia Donat din motive strict obiective și medicale.

    Ce vrea publicul arădean?

    Fără să apeleze la un institut de sondare a opiniei publice, ci printr-un chestionar pe platforma online typeform.com, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” și-a întrebat publicul ce fel de producții vrea să vadă, încercând să afle totodată care sunt așteptările, preferințele, dar și profilul general al publicului, respectiv percepția generală despre teatrul arădean.

    S-au strâns în jur de 350 – 400 de chestionare completate, iar rezultatele sunt următoarele:

    Media de vârstă a celor care au completat chestionarul este de 35 – 55 ani, dar din sondajul de opinie a reieșit și faptul că aceștia nu reprezintă publicul neapărat fidel al teatrului, la întrebarea „Cât de des veniți la spectacole?”, cele mai multe răspunsuri fiind „ocazional”, iar majoritatea merg la teatru împreună cu familia. „Vă informați despre spectacole din…” – conform sondajului, în egală măsură afișe, site-ul teatrului și Facebook, mai puțin „Altele”.

    În afară de teatru, cei mai mulți dintre respondenți preferă lectura și să-și petreacă timpul liber la diferite evenimente culturale.

    La întrebarea „Ce vă atrage cel mai mult la un spectacol?”, cei mai mulți au răspuns „distribuția și autorul”, iar cele mai iubite spectacole, conform sondajului, sunt comediile.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.