duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Actorul din filmul „La drum cu tata”, Răzvan Enciu, va debuta ca regizor la Arad cu „…escu”

  de Tomck@t | 20 septembrie 2022, 4:17 PM | Cultură

  0

  Directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, Bogdan Costea, l-a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, pe tânărul regizor Răzvan Enciu, cel care va monta pe scena teatrului arădean spectacolul „…escu” de Tudor Mușatescu. Răzvan Enciu este câștigătorul proiectului demarat de teatrul arădean, „Un teatru pentru început de drum”, aflat la cea de-a doua ediție.

  Regizorul se va întâlni cu actorii arădeni astăzi și, în urma definitivării distribuției, va începe să lucreze la această producție începând de mâine. Avanpremiera spectacolului este programată pe data de 3 noiembrie și premiera pe data de 5 noiembrie.

  „Mă bucur și sunt recunoscător Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad pentru ocazia de a debuta într-o instituție profesionistă. Cum se spune, ca să nu vindem prea multe înainte de vreme, ce pot să vă spun e că speranța mea e ca spectacolul pe care o să-l fac să fie relevant atât pentru repertoriul teatrului, cât și pentru comunitatea arădeană. Va fi un prilej de reflecție, asta sper să ofer spectatorilor”, a spus regizorul Răzvan Enciu.

  Despre stilul spectacolului, tânărul regizor a dezvăluit că cel mai bun cuvânt pentru a-l descrie ar fi mai degrabă hibrid, decât stil clasic sau contemporan, adăugând că încearcă să se ferească de categorisiri de acest gen.

  Distribuția spectacolului este numeroasă, sunt 15 personaje în total și se va lucra la acest spectacol cu aproape toți actorii de sex masculin din teatrul arădean, numărul personajelor feminine fiind mai mic, a divulgat Răzvan Enciu. „Întâlnirea cu actorii va avea loc astăzi, la ora 18, după aceea, definitivarea distribuției se va face în cursul zilei de mâine”, a menționat Bogdan Costea, directorul teatrului, adăugând că „bineînțeles, Răzvan și-a făcut temele, cel puțin la nivelul cunoașterii vizuale, a studiat site-ul, astfel încât și-a făcut un contur al distribuției”. „Până la urmă, nimic nu se compară cu întâlnirile tête-à-tête, care sunt cele mai relevante”, a mai spus regizorul Răzvan Enciu.

  „…escu” este o piesă de teatru de comedie din 1933, scrisă de dramaturgul român Tudor Mușatescu și este, practic, continuarea piesei „Titanic Vals” (1932), prezentând destinele odraslelor lui Spirache Necșulescu. Primul spectacol în cadrul proiectului „Un teatru pentru început de drum” a fost, anul trecut, tocmai „Titanic Vals”, regizoarea debutantă care a câștigat atunci proiectul fiind Celina Nițu.

  Răzvan Enciu nu se află la prima colaborare cu actorii arădeni

  Ca actor, Răzvan Enciu și-a înscris în CV roluri precum Tipătescu din „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, Falstaff din „Nevestele vesele din Windsor” de William Shakespeare, Simon din „Incendii” de Wajdi Mouawad (spectacol preluat în repertoriul Teatrului Bulandra) sau Miki din „Avioane de hârtie” de Elise Wilk (în regia lui Cristi Juncu).

  Nu în ultimul rând, a avut un rol principal în filmul „La drum cu tata”, în regia Ancăi Miruna Lăzărescu, alături de actorul Alex Mărgineanu (pe vremea aceea angajat al Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, în prezent emigrat în SUA). Tot în acea peliculă, filmată parțial la Arad, au avut roluri secundare și actrițele Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Carmen Butariu, Liliana Balica și Roxana Sabău, precum și actorul și managerul Bogdan Costea.

  Anul acesta, Răzvan Enciu și-a luat și diploma de regizor, la clasa profesorului Theodor-Cristian Popescu, cu spectacolul  „Chip de foc” de Marius von Mayenburg, spectacol selecționat în cadrul festivalului Theater Networking Talents Craiova 2022. Tot ca regizor, Răzvan Enciu și-a pus semnătura pe spectacolul „Referințele la Dalí mă excită” de José Rivera la Teatrul Arte Dell’Anima.

  Ce ne mai pregătește Teatrul Clasic „Ioan Slavici” și ce preferă publicul arădean

  Festivalul Internațional de Teatru Clasic și Euromarionete revin cu ediții noi, după o pauză de doi ani

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.