miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Festivalul Internațional de Teatru Clasic și Euromarionete revin cu ediții noi, după o pauză de doi ani

  de Tomck@t | 20 septembrie 2022, 3:00 PM | Cultură

  0

  Timp de doi ani, 2020 și 2021, diferitele scenarii și stări de alertă ale pandemiei COVID au oprit continuitatea unor evenimente culturale importante, cum ar fi festivalurile Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, însă la sfârșitul acestui an, două dintre acestea, FITCA (Festivalul Internațional de Teatru Clasic) și Festivalul Euromarionete, vor avea ediții noi, ediția a XXVI-a, respectiv ediția a XXI-a.

  Bogdan Costea, directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că organizarea celor două evenimente de tradiție se află în perioada de selecție și vor fi câte cinci zile de festival în ambele cazuri, cu spectacole invitate din afara repertoriului teatral arădean.

  „Condițiile date ale acelei perioade (n. red. – anii de pauză, 2020/2021) au fost cele care ne-au înfrânat să desfășurăm festivalurile, mă refer la condițiile sanitare. Astfel încât improbabilitatea privind organizarea în condiții optime a festivalurilor ne-a făcut să fim mai circumspecți și rezervați, de aceea festivalurile n-au mai avut loc. De data aceasta, credem că nu există niciun fel de premiză sau niciun fel de condiție ante-organizare a festivalului, încât să nu se desfășoare. Avem deja niște contacte stabilite cu teatrele pe care le-am vizat, în momentul acesta nu este selecția definitivată, dar cu siguranță în prima decadă a lunii octombrie vom face anunțul privind programul festivalului”, a spus managerul Bogdan Costea.

  Festivalul Euromarionete urmează să se desfășoare în perioada 1-5 noiembrie 2022, iar Festivalul Internațional de Teatru Clasic în perioada 23-27 noiembrie 2022.

  Cum rămâne cu Festivalul Internațional de Teatru Nou?

  Despre cel de-al treilea festival de tradiție al Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, FITN (Festivalul Internațional de Teatru Nou), oprit în 2019 la ediția a VII-a și organizat, de regulă, la sfârșit de primăvară și început de vară, Bogdan Costea a declarat că se intenționează și continuarea acestuia, însă acest lucru va fi posibil, din punct de vedere financiar și organizatoric, doar de anul viitor.

  „Trebuie avut în vedere că inclusiv condițiile de organizare au fost afectate, pentru că neavând certitudinea existenței finanțării la momentul finalizării stagiunii trecute, respectiv lunile mai-iunie, fiind o situație incertă, ne-a făcut să fim mai ponderați în felul în care alcătuim festivalul din punct de vedere a dimensiunii lui”, a spus Costea.

  În anii trecuți, inclusiv 2020 și 2021, toate cele trei festivaluri au fost prevăzute în bugetul public al Aradului încă de la începutul anului, în acest an, în schimb, finanțarea a venit abia în a doua parte a acestui an, un „boost” semnificativ fiind finanțarea guvernamentală pentru instituțiile de cultură.

  În acest an, bugetul pentru FITCA (Festivalul Internațional de Teatru Clasic) este de 400.000 lei și 150.000 lei pentru Euromarionete.

  Ce ne mai pregătește Teatrul Clasic „Ioan Slavici” și ce preferă publicul arădean

  Actorul din filmul „La drum cu tata”, Răzvan Enciu, va debuta ca regizor la Arad cu „…escu”

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.