sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Managerul Bogdan Costea a fost evaluat și declarat „satisfăcător”, cu privire la programul teatral din 2022

    de Tomck@t | 13 martie 2023, 7:32 PM | Administraţie | Topic special

    2

    Bogdan Costea, managerul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, a trecut astăzi de cea de-a doua evaluare anuală a mandatului cu nota 9,62, activitatea din 2022 fiind declarată „satisfăcătoare”, anunță Centrul Municipal de Cultură.

    Membrii comisiei de evaluare din acest an au fost Daniel Vulcu (managerul Teatrului „Regina Maria” Oradea) și Attila Balazs (managerul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara) / supleant: Ovidiu Caița (directorul artistic al Teatrului de Nord Satu Mare). De asemenea, conform regulamentului, al treilea evaluator a fost un reprezentant al autorității locale (un consilier local), însă numele acestuia nu a fost menționat nici în anunțul privind evaluarea managementului afișat de CMCA și nici în Hotărârea de Consiliu Local Municipal din 28 februarie, ultima Hotărâre CLM afișată pe site-ul Primăriei fiind, în prezent, cea din 21 februarie 2023, după cum se vede în această pagină arhivată astăzi.

    Ce și-a propus Bogdan Costea în proiectul de management și ce a realizat în al doilea an din acest mandat

    Reamintim, Bogdan Costea a câștigat noul mandat de manager în 2021 cu nota 8,95 și a trecut de prima evaluare anuală a proiectului de management cu nota 9,77 în 2022.

    În anul 2022, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” a avut șapte spectacole noi, după cum urmează:

    „Creditul” (în care joacă și Bogdan Costea, alături de Zoltan Lovas) în luna martie;

    „Miracolul Sfântului Gheorghe” în aprilie (citește cronica Special Arad aici) – coproducție a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, a Teatrului Național Niš din Serbia și a Teatrului Dramatic „Ivan Radoev” din Plevna, Bulgaria (regia: Nikola Zavišić) – spectacol care nu s-a mai jucat de atunci la Arad;

    „Insule” în luna mai;

    „Zise el, zise ea” – o comedie IMPRObabilă (antrenor, nu regizor: Dragoș Muscalu) / spectacol de improvizație jucat și în aer liber la finalul stagiunii trecute;

    „…escu” în noiembrie, în regia lui Răzvan Enciu (citește cronica Special Arad aici), parte din programul propus cu titlul generic „T-clasic start”, prin care sunt promovați debutanții în regie. Spectacolul „…escu” este continuarea piesei „Titanic vals” (citește cronica Special Arad aici), semnat tot de Tudor Mușatescu, care a fost pusă în scenă la finalul anului 2021, în regia debutantei Celina Nițu;

    „Oameni pe care nu-i mai iubești” (regia: Leta Popescu) în decembrie (citește cronica Special Arad aici);

    – De asemenea, în ultima lună a anului trecut, pe scena Trupei Marionete a debutat spectacolul „Istoria muzicii pentru copii (și părinții lor)” în regia lui Cristian Ban (citește cronica Special Arad aici);

    Tot în 2022, după o pauză de doi ani din cauza pandemiei COVID-19, au revenit cu ediții noi Festivalul Internațional de Teatru Clasic și festivalul Euromarionete.

    În cadrul Festivalului Internațional de Teatru Clasic a fost introdus în acest an și o nouă metodă de promovare a evenimentului și anume prin interviuri video zilnice cu actorii și regizorii participanți, realizate de Corina Huțan și Bogdan Costea.

    În Proiectul de management pentru 2021-2024, Costea și-a propus creșterea graduală a numărului publicului interesat de programe educaționale, și anume 3000 în 2021, 4000 în 2022 și 5000 în 2023. Programul educațional al teatrului s-a materializat în spectacole-adaptări după autori incluși în programa școlară. Primul astfel de spectacol a debutat în 2021, „Școala și familia” în regia lui Cristian Ban (citește cronica Special Arad aici), bazat pe mai multe texte ale lui Ion Luca Caragiale, spectacol care se joacă și în prezent, chiar dacă trei actori din distribuția originală au părăsit între timp echipa teatrului, Iulia Dinu și Diana Ioana-Licu fiind înlocuite în spectacol cu Iulia Pop-Dragoș și Calița Nantu, în timp ce Ștefan Dogaru – deși s-a angajat între timp la Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania Liviu Rebreanu, revine ocazional în distribuția spectacolului arădean. Următoarea reprezentație a acestui spectacol este programată pe data de 30 martie 2023. O altă operă arhicunoscută de Caragiale, „O scrisoare pierdută” (citește cronica Special Arad aici), a fost pusă în scenă în regia lui Ștefan Iordănescu tot în 2021 și a fost jucată ultima oară în luna mai 2022.

    În „Segmentul educațional”, Bogdan Costea a menționat în proiectul de management activități extracurriculare cu elevi, proiectul denumit „Teatru de marionete în școala ta” fiind început în septembrie la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn”, după cum anunțase managerul în cadrul unei conferințe de presă din aceeași lună. Tot atunci, Bogdan Costea a dezvăluit rezultatele unui sondaj online, realizat pentru a afla ce vrea să vadă publicul arădean. S-au strâns în jur de 350 – 400 de chestionare completate și, printre altele, s-a aflat că media de vârstă este de 35 – 55 ani și că cel mai apreciat gen teatral este comedia.

    Dintre planurile menționate de Costea în Proiectul de management care nu s-au realizat până acum se numără anumite producții de teatru radiofonic și spectacole muzicale. A mai menționat în proiect și titluri precum „Stella” (de Goethe), „Unchiul Vania” (de Cehov), „Prâslea cel voinic” (de Petre Ispirescu) și „Amalia respiră adânc” (de Alina Nelega), proiecte la care ori s-a renunțat între timp și au fost înlocuite cu altele, ori urmează în cursul acestui an. Din surse, știm doar că sunt în pregătire două premiere noi, titlurile acestor spectacole nefiind divulgate deocamdată.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    4 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.