joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Bursele școlare vor fi supuse schimbării. Valoarea minimă ar urma să se majoreze

  de - | 20 iulie 2022, 8:23 AM | Educaţie

  0

  Conform unui proiect de lege ce vizează modificarea Legii educației, unele dintre bursele școlare se vor redenumi, o parte dintre regulile de acordare se vor schimba, iar valoarea lor minimă se va majora.

  Prima dintre schimbările ce vizează bursele elevilor, ce apar în proiectul de lege, este că valoarea lor minimă va fi stabilită de Legea educației, nu anual, prin hotărâre de Guvern, așa cum se întâmplă acum.

  Apoi, numărul burselor va rămâne același, respectiv patru, dar denumirea unora și modul în care se vor acorda se va schimba. Astfel, vor exista bursa de excelență olimpică I/ internațională, bursa de excelență olimpică II/ națională, bursa de performanță școlară, bursa profesională și bursa socială.

  Bursele de excelență olimpică I și II se vor acorda astfel:

  -bursa de excelență olimpică I se va acorda elevilor care obţin distincții (premiile I, II, III, mențiune) la olimpiadele școlare internaționale. Bursele de excelență olimpică I se vor acorda lunar elevilor de gimnaziu și liceu și se vor păstra pe toată durata studiilor preuniversitare și universitare, în universitățile de stat din România.

  -bursa de excelență olimpică II se va acorda elevilor care obţin distincții (premiile I ,II, III , mențiune) la olimpiadele școlare naționale. Bursele de excelență olimpică II se vor acorda lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Excepție vor face elevii din ultimul an de studii liceale care vor primi un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar.

  De bursele de excelență olimpică I vor putea beneficia, alături de cei din învățământul de stat, și elevii din învățământul preuniversitar particular acreditat.

  Bursa de performanță școlară va fi acordată, similar cu actuala bursă de merit, elevilor care obţin rezultate foarte bune la învăţătură. Bursa de performanță școlară se va putea cumula cu bursa profesională sau cu bursa socială. Criteriile de acordare a burselor de performanță școlară, precum și cuantumul final al bursei de performanță școlară se vor stabili anual la nivelul fiecărei școli,  potrivit avocatnet.ro.

  Valorile minime ale burselor amintite ar urma să fie:

  – 1.000 lei/luna – bursa de excelență olimpică I/internațională;

  – 700 lei/luna – bursa de excelență olimpică II/națională;

  – 500 lei/luna – bursă de performanță școlară;

  – 300 lei/luna – bursă profesională;

  – 300 lei/luna – bursă socială.

  Citește mai mult pe bugetul.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.