marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Toți elevii cu medii peste 9.50 și primii 30% din fiecare clasă, indiferent de medie, primesc burse de merit de 450 de lei pe lună din noiembrie

  de - | 14 septembrie 2023, 9:46 AM | Educaţie

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  În acest an școlar se vor acorda burse de merit tuturor elevilor cu medii generale anuale peste 9,50 și primilor 30% elevi din fiecare clasă. Asta indiferent de media lor generală anuală din anul școlar trecut, după cum prevede metodologia-cadru de acordare a burselor școlare 2023-2024, publicată marți seară, 12 septembrie, în Monitorul Oficial. Există un mecanism diferit de acordare pentru elevii de clasa a V-a, pentru elevii de clasa se ia în calcul media notelor de la Evaluarea Națională 2023 cu care au intrat la liceu și de bursa de merit pot beneficia și elevii cu premii la concursuri și olimpiade, informează Edupedu.ro.

  Metodologia-cadru prevede ca bursele de merit să se acorde pentru 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, mai puțin clasele a V-a și a IX-a unde sunt alte reglementări, indiferent de media lor generală anuală din anul școlar trecut și celorlalți elevi din clasă până la media generală anuală din anul școlar trecut mai mare sau egală cu 9,50.

  Elevii de clasa a V-a vor primi burse de merit pe baza mediei calculate din notele obținute în primele două module din anul școlar 2023-2024. La fel ca și în cazul celorlalte clase, sunt incluși primii 30% elevi din fiecare clasă și restul până la media 9,50 inclusiv. Edupedu.ro a scris că Ministerul Educației încearcă să impună profesorilor un anumit număr de note în primele două intervale de învățare, printr-o adresă semnată de un secretar de stat.

  Legat de elevii de clasa a IX-a, aceștia primesc bursă de merit pe baza mediei de admitere la liceu 2023 care a fost de fapt media dintre cele două note de la Evaluarea Națională din vară. La fel ca și în cazul celorlalte clase, sunt incluși după acest criteriu primii 30% elevi din fiecare clasă și restul până la media 9,50 inclusiv. Ultimul proiect de ordin de ministru consultat de Edupedu.ro în urmă cu o săptămână prevedea ca acestora să li se acorde bursa de merit pe baza mediei generale din anul școlar trecut, când urmau clasa a VIII-a. Ulterior, schimbarea din ordin a fost anunțată pe Facebook într-un comentariu de ministra Ligia Deca.

  Citește mai mult pe edupedu.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.