vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Artiștii, jurnaliștii și scriitorii, sprijiniți de noua Directivă Copyright impusă de Parlamentul European. Reguli mai stricte pentru Facebook, Google sau YouTube

    de - | 26 martie 2019, 9:58 PM | Social Media

    0

    (foto: National Film and Sound Archive)

    Directiva Copyright, care instituie o serie de responsabilități și obligații, inclusiv financiare, pentru diferitele platforme online, ca Facebook, Google sau YouTube, pentru conținutul încărcat sau distribuit de utilizatori, a fost adoptată marți, la Strasbourg, de Parlamentul European, cu 348 voturi pentru, 274 împotrivă și 36 abțineri. Directiva prevede, de exemplu, limite la postările de pe Facebook, prin care utilizatorii reiau articole de presă, scrie startupcafe.ro.

    Mai departe, statele membre – prin miniștrii din Consiliul UE – vor aproba directiva în următoarele săptămâni. Dacă statele membre acceptă textul adoptat de Parlamentul European, acesta va intra în vigoare după publicarea în Jurnalul oficial și apoi statele membre vor avea 2 ani pentru a-l transpune în legile naționale și a-l pune în aplicare.

    Potrivit Parlamentului European, principalele prevederi ale directivei, contestate vehement de platforme online ca Facebook sau Google, sunt:

    •  Platformele de internet răspund pentru conținutul încărcat de utilizatori.

    •  Unele materiale încărcate pe platforme, cum ar fi meme-urile sau GIF-urile, sunt acum scoase de sub incidența directivei.

    •  Hyperlink-urile la știri și alte articole de presă, însoțite de „cuvinte individuale sau extrase foarte scurte”, pot fi distribuite în mod liber pe platformele online.

    •  Jurnaliștii trebuie să obțină o parte din veniturile legate de drepturile de autor încasate  de editorul de știri de la platformele online.

    •  Platforme online start-up sunt supuse unor obligații mai ușoare.

    Parlamentul European susține că, prin directiva adoptată, creatorii de conținut și editorii de știri vor fi abilitați să negocieze cu giganții de internet grație noilor reguli privind drepturile de autor. În schimb, directiva ar conține și garanții privind libertatea de exprimare, mai spune Parlamentul.

    Citește continuarea pe startupcafe.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.