„Aproapele de departe”, Conferințele Dilema veche din Arad sunt… foarte aproape. Vezi programul!





Conferințele Dilema veche încep astăzi, 12 august. Vor fi trei seri de dezbateri cu intelectuali de seamă și trei oameni de muzică, exponențiali pentru generațiile lor, care au părăsit România în vremuri și din motive foarte diferite, dar de departe au rămas mereu aproape. Tema ediției arădene este chiar „Aproapele de departe. Diasporă, migrație, exil”.
Invitații confirmați ai organizatorilor sunt: scriitorii Ioan T. Morar și Adriana Babeți, rectorul UBB, profesorul Daniel David, Preasfințitul Ignatie, episcopul Hușilor, fostul director al Operei vieneze, Ioan Holender, și pianiștii Andrei Vieru și Ana Silvestru.
Moderatorul conferințelor va fi, ca de obicei, redactorul-șef al revistei Dilema veche, Sever Voinescu.
Intrarea va fi liberă la toate evenimentele, neplătindu-se bilet, accesul făcându-se în limita locurilor disponibile și cu respectarea condițiilor sanitare în vigoare la data desfășurării.
Programul pe zile și ore de la Arad este următorul:
Joi, 12 august, Sala Regele Ferdinand a Primăriei
Ora 18:30 – Ioan T. Morar – Români în Legiunea străină
Ora 19:45 – Adriana Babeți – Nostalgia sau Arta întoarcerii acasă
Vineri, 13 august, Sala Regele Ferdinand a Primăriei
Ora 18:30 – Daniel David – Românii între etnie și naționalitate. O analiză psihoculturală
Ora 19:45 – P.S. Ignatie – Hristos, departele – aproapele nostru
Sâmbătă, 14 august, Filarmonica Arad
Ora 18:30 – Acorduri îndepărtate, armonii apropiate – o serată muzicală cu Ioan Holender, Andrei Vieru, Ana Silvestru.
Programul muzical al ultimei seri va cuprinde recitaluri ale pianiștilor Andrei Vieru (Wagner/Liszt – „Moartea Isoldei”, J.S.Bach – „Arta fugii” – fragment, Scriabin – Sonata nr. 9, Op. 68 / „Liturghia neagră”) și Ana Silvestru (Enescu – Rapsodia nr.1 – transcripție pentru pian, F. Chopin – Nocturne Op. 27, nr. 1 și 2, F. Liszt – Variațiuni pe o temă de Bach, „Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen”).
Conferințele Dilema veche sunt organizate de Grupul pentru Management și Mediere Culturală în colaborare cu revista Dilema veche. Cea din acest an este a doua ediție a evenimentului la Arad, în anul 2020 având loc la Cluj-Napoca (fără public, transmis online), iar în 2021, între 23 și 25 iunie, s-a organizat în premieră și la Timișoara.
Comentariile portalului
Mai degrabă naiv. Unul dintre cei mai buni amici ai mei din adolescență era un pocăit. Este drept, cam pornit de pe atunci împotriva bisericii sale.
Ești părtinitor, și frustrat, te a bătut în copilărie vreun neoprotestant, altfel nu-mi explic. Că naiv nu ești, 🫣.
parca Falca se ocupa de aducerea luminii de la Ierusalim, unde a fost in acest an?