Nemții din Arad nu sărbătoresc Paștele. Sau cel puțin așa crede Primăria

  de Mihai Todoca | 11 aprilie 2017, 11:43 AM | Strada

  1

  Multiculturalitatea este laitmotivul acestui oraș din timpuri destul de vechi. Populația germană și cea maghiară fiind cele mai puternic reprezentate în orașul nostru. Exemple sunt cu duiumul, de la primari la negustori, de la stadioane la teatre și multe altele. Tot pe multiculturalitate s-a plecat și atunci când Aradul a candidat pentru titlul de  Capitală Culturală Europeană.

  Toate acestea ne-au făcut să observăm un lucru pe care nu l-am băgat în seamă până acum, bannerul montat pe Primărie în care se urează: Hristos a Înviat și Áldott Húsvétot! Înainte de a merge mai departe cu ideea trebuie să menționăm că urarea în limba maghiară nu este una uzuală decât pentru maghiarii neoprotestanți și nu pentru toți maghiarii din România, nemaivorbind de forma improprie a expresiei, ungurii folosind litera mică la numele sărbătorii în expresiile de urare, adică în mod uzual; „Boldog húsvéti ünnepeket!” sau „Kellemes húsvéti ünnepeket!”.

  Lucrul pe care noi l-am găsit deranjant este că nu există o urare în limba germană, adică „Fröhliche Ostern! ”. Ca să nu mai menționăm și celelate minorități: sârbi, bulgari, etc.

  Aradul are o puternică influență maghiară și germană, iar omiterea acestui fapt ne duce cu gândul că nici măcar urarea în limba maghiară nu ar fi fost prezentă dacă un post de viceprimar nu ar fi fost ocupat de un maghiar. Nu se explică altfel lipsa aceleiași urări și în limba germană. Gândiți cumva că dacă viceprimar era un neamț, nu ați fi găsit urarea „Fröhliche Ostern! ”?

  Un singur lucru mai menționez: vizavi de Primărie se află sediul Forumul German, oare membrii lui ce gândesc? Că nu sunt îndeajuns de importanți?

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.

  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad