joi, 30 mai, 2024

Special Arad Logo

  Fantoma din Sâmbăteni. Uitată de lume, ignorată de autorități, o stație de tramvai își așteaptă rândul la modernizare

  de Mihai Todoca | 24 aprilie 2024, 3:25 PM | Știri Arad | Strada

  2

  În drumul nostru către un subiect de presă care ne aștepta în inima județului Arad, am observat ceva ce ani la rândul ni s-a părut a fi o apariție fantomatică: mai exact, stația de tramvai din Sâmbăteni, situată la începutul a ceea ce denumim drumul Ghiorocului.

  Cum în municipiul Arad stațiile de tramvai trec printr-un proces de modernizare, ne-am întrebat oare când va fi renovată și stația fantomă. Am luat legătura cu directorul CTP Arad, Claudiu Godja, să aflăm dacă există vreo șansă ca cei care se vor duce la vară către „Litoralul din vestul țării” să nu fie întâmpinați din start de o stație de tramvai care își respiră ultimele săptămâni de viață:

  „Stația respectivă nu ține de CTP Arad. Ea este în proprietatea Consiliului Județean Arad, noi ne ocupăm doar de curățarea și  întreținerea ei. Tot ceea ce ar însemna modernizare, ține de proprietar. Într-adevăr, nu am mai ajuns și la ea, însă urmează să ajungem și acolo. De modernizare nu văd să fie anul acesta, nu am semnale din punctul acesta de vedere”, ne-a declarat directorul CTP Arad.

  2021

  Așa arăta stația de tramvai în 2012, imagine surprinsă de mașina Google Maps

  Stația de tramvai, în momentul de față, are în loc de băncile cunoscute din lemn câteva scaune dintr-un tramvai marca Tatra dezafectat, și acestea pe jumătate distruse. Poate că s-ar putea prezerva aceste scaune și incluse într-un proiect. Poate s-ar putea da mână liberă elevilor de la Arte sau oricine ar fi interesat de realizarea unui proiect de renovare/reproiectare a stației de tramvai, care să devină Poarta de intrare către Litoralul din Vestul țării. Zicem și noi.

  Am luat legătura și cu reprezentanții Consiliului Județean Arad pentru a ne spune când și dacă stația de tramvai ar putea fi „resuscitată”:

  „În ceea ce privește stația de tramvai, situația este puțin mai complicată. Voi merge la Sâmbăteni, am discutat cu primarul de la Păuliș și este posibil ca stația să fie patrimoniu industrial. Trebuie să vedem exact situația ei, fiindcă dacă o putem asocia cu Săgeata Verde, putem scrie un proiect de restaurare din fonduri europene.

  Ea, ca atare, nu figurează în patrimoniul Consiliului Județean, doar liniile și terenul, nu și construcția. Este o situație mai complicată cu regimul ei juridic, am cerut colegilor de la Patrimoniu, domnului Dohangie, să o studieze din punct de vedere juridic. Mulțumim pentru sesizare, ne vom ocupa de ea”, ne-a declarat Andrei Ando.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.