luni, 20 mai, 2024

Special Arad Logo

  Primăria a „refăcut” spațiul verde de la Libelula, reducându-i drastic suprafața

  de Raluca Medeleanu | 10 aprilie 2024, 12:42 PM | Strada | Topic special

  17

  Spațiul cândva verde din fața blocului Libelula, unde era cândva cinematograful Dacia, a fost desființat bucată cu bucată, de fiecare dată cu intenția Primăriei de a îmbunătăți / moderniza aspectul zonei.

  După ce a avut parte de o revigorare în adevăratul sens al cuvântului, grație unei investiții private (un restaurant la parter), odată cu apropierea Centenarului Marii Uniri, în 2018, Primăria Arad a desființat frumoasa grădină cu flori și a montat în schimb varianta „beta” a Monumentului Marii Uniri, mai exact un ansamblu artistic din fier, realizat de elevii de la Colegiul de Arte Sabin Drăgoi, cu cele trei figurine amplasate pe harta României, reprezentând fiecare mare regiune a țării: Moldova, Transilvania și Țara Românească.

  spatiu verde libelula dacia foto independentul
  (fostul spațiu verde, înlocuit ulterior de ansamblul dedicat Marii Uniri. Foto: independentul.com)

  Pe atunci, schimbarea a adus valuri de critici în rândul arădenilor. Mulți au considerat că aspectul zonei a avut de suferit. Tot atunci, municipalitatea a pregătit un proiect prin care urma să modernizeze spațiul verde din stânga, din dreptul filialei Loteriei Române, care nu mai era îngrijit, ci lăsat cu iarbă sălbatică, iar gardul viu începea să se usuce. Pe atunci, se plănuia amplasarea unei alei pe diagonală, care să ducă la ansamblul închinat Marii Uniri.

  Au trecut de atunci 6 ani, timp în care spațiul a fost dat complet uitării. Gardul viu s-a deteriorat și mai mult, iar pământul s-a bătătorit, făcând dificilă creșterea ierbii.

  Odată cu schimbarea vechiului pavaj cu plăci noi de granit, când lucrările au ajuns în dreptul acestei zone, luna aceasta, Primăria și-a îndreptat din nou atenția către dreptunghiul respectiv. Utilajele au început să sape pământul, astfel că am întrebat purtătorul de cuvânt ce urmează să se realizeze acolo: se va extinde zona cu granit, sau se reamenajează spațiul verde?

  Am primit asigurări că „se reface spațiul verde respectiv”.

  fost spatiu verde de la loto
  (Înainte)
  refacere spatiul verde de la libelula 3
  (După)

  Să nu fim înțeleși greșit! Nu e vorba că nu era nevoie de o intervenție asupra perimetrului, care chiar era neîngrijit. Doar că această refacere a constat în diminuarea cu cel puțin 50%. Ne e greu să înțelegem pentru ce a fost necesară această extindere a dalelor și nu putem să nu observăm un soi de „alergie” a autorităților locale la verdeață. Iar asta într-un oraș lipsit de spații pietonale suficiente, în care mașinile fac legea, iar aerul este îmbâcsit de noxe.

   

  • Citește și: Biserica Ekklesia primește pentru 99 ani un teren gratuit pe Câmpul Liniștii, după ce a primit și Cinema Dacia pentru 10 ani · Special Arad

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Păi da, când în zonele cu criză de locuri de parcare , locatarii au cerut reducerea (Atenție! NU DESFIINȚAREA…!!!) Spațiilor Verzi, pt a face mai multe locuri de parcare, Bibarț și restul reprezentanților Primărie, le-au zis că „nu se pot reduce Spațiile Verzi”, deși, în alte locuri unde locuiau persoane cu relații, S-A ASFALTAT ÎNTREAGA SUPRAFAȚĂ a Parcării vechi + toate Spațiile Verzi adiacente (ex: la blocul lângă Laborator Laser, în spatele blocului de la Profi Boul Roșu, etc.).
   .
   La fel și acum: dacă a fost interesul de montare a cât mai multe plăci de granit, ca firma „de casă” să încaseze cât mai mulți bani, Primăria șu Primarul „micționează” pe Spațiile Verzi!
   Când, însă, arădeanul ARE O NECESITATE REALĂ și cere sacrificarea câtorva metrii pătrați de verdeață, cu un scop util, brusc începe „să urle ecologia din Primar și Primărie”…
   Dar, de ce să ne mai mirăm și ne mai răcim gura degeaba… ? Așa cetățeni (nu toți, dar majoritatea….), așa conducători!

   +17 voturi
   +1
   -1
  2. Asa cum monumentele austro-ungare din Arad au fost reasezate pe vechile amplasamente nu inteleg de ce primaria Arad este deranjata de un monument ridicat in 1936 in memoria în memoria celor uciși în timpul atacului Ungariei comuniste în vestul României. Monumentul de care fac vorbire se numeste „CRUCEA MARTIRILOR UNIRII” a fost dezvelita in 7 mai 1936. Amplasamentul ei la data inaugurarii a fost piata Podgoria . Nu inteleg de ce un monument dedicat Marii Uniri este propus pentru relocare ba in spatiul verde de la „Libelula ” ba sa fie ascuns undeva in „Padurice ” pe langa Consiliul Judetean.
   Probabil primaria Arad a cumparat prea multe dale pentru refacerea trotuarului pe bulevardul Revolutiei si acum unde este un pic de spatiu dai cu „regenerarea urbana ” si acopera iarba cu dale . Sper ca alegerile locale vor matura aceasta gasca de incompetenti din Primaria Arad, chiar daca vor fi sprijiniti masiv de neo-protestantii aradeni
   Pentru cei interesati istoria si vechiul amplasament al „Crucii Martirilor Unirii” gasiti inf. la urmatoarea adresa https://bibliotecaarad.ro/crucea-martirilor-aradeni-de-la-1918-1919/
   Referitor la regenerarea urbana , pentru cei din Primaria Mun. Arad inseamna acoperirea cu beton a municipiului Arad si taierea a tot ce inseamna copac, vezi „Parcul Eminescu”, „Parcul din zona 300 Micalaca”, in loc de parcuri spalatorii auto vezi str. Poetului, in loc de parc , parcare particulara si spatiu pentru vanzare masini second-hand vezi zona bariera CFR str. Poetului, arborii din curtea Spitalului Municipal Arad , exemplele pot continua.

   +6 voturi
   +1
   -1
  3. Da, dar acum probabil pizzeria poate sa isi extinda terasele. La fel ca si pe Episcopiei, restaurantul cu relatii Ema del Mar a primit gratuit de la Primarie tot spatiul ala, au distrus si micsorat trotuarul, desfiintat locurile de parcare, totul pentru a exitinde terasa Ema del Mar. Trotuarul pe care puteai sa mergi de pe Episcopiei spre Alecsadri nici nu mai exista, trebuie sa ocolesti toata terasa restaurantului, pentru ca restaurantul si-a pus garduri private acolo. As vrea sa stiu si eu cum primaria face lucrari pentru restaurante private.

   +16 voturi
   +1
   -1
  4. Aratau penibil statuile alea, pline de rugina.
   Pacat ca, nu este un creier competent care sa gandeasca pe nevoile oamenilor. Administratia Arad e plina de pile si nu se vede valoarea adaugata a pilelor..

   Trebuie plantati pomi, ca murim de cald cu atatea betoane peste tot!! De emisiile de la masini mai zic? Ca se innegreste constant perdeaua de la geamul cu Bulevardul Revolutiei.
   Poluare gratis!!

   +16 voturi
   +1
   -1
  5. Mentalități de la începutul secolului trecut,la primărie. Defrișări, asfaltari ,diminuarea în continuu a spațiilor verzi,asaltul asupra copacilor.Cu fiecare metru pătrat de asfalt sau beton mai analfabetilor,creșteți temperatura și seceta din perioada verii încât o sa fierbem toți la 100 grade C si nu o sa mai avem ce manca uscandu-se plantele.Sunteți în contratimp cu societățile normale,mai anormalilor.Societățile civilizate măresc spațiul verde și plantat în detrimentul asfaltului.

   +13 voturi
   +1
   -1
  6. O altă lucrare tipic Falcă uitați vă Ce frumos era acum 20 de ani spațiul verde din fața cinematografului Dacia și cum arată acum, aceasta este adevărata oglindă administrației de 20 de ani în Municipiul Arad demolări asfaltări o adevărată deregenerare urbană.

   +7 voturi
   +1
   -1
  7. Asta se intampla când dai conducerea Aradului pe mâna unui pădurar care e şi bufon în timpul liber.

   Mai are şi nesimțirea de a spune că „imi bag picioarele in articolele voastre”.

   Arădeni, sunteți mândri de ce „conducător” aveți ?

   +7 voturi
   +1
   -1
  8. O completare fericită a Monumentului Confuziei , mostră de impostură lucrativă , implicit semidoctă. Complexul Libelula primea în anul 1970 Premiul pentru arhitectură al U.A.R. În ultimi ani, amenajările exterioare ( care fac parte din arhitectura clădirii ) au ajuns să fie un panopticum de avortoni urbanistici la constituirea căruia și-au adus aportul arădenii premium din toate categoriile , de la negustorii de pogăcele la fostul primar Falcă Gheorghe.
   În nota noului specific al locului le urez autorilor ultimei intervenții să îi binecuvânteze Domnul , de acuma înainte , cu tot atâta împlinire câtă fericire au adus arborilor cu rădăcinile băgate în zarca de beton. Amin.

   +6 voturi
   +1
   -1
  9. De verificat dacă există autorizație de la Inspectoratul de Stat în Construcții pentru reamenajarea spațiului verde din fața agenției Loto. Un pont: nu.
   Acel petic de verdeață a fost distrus la cererea ruralilor ajunși în administrația acestui municipiu, deoarece li s-a părut „urât” lângă minunatul trotuar pavat cu plăci din granit.
   A nu se înțelege că nu-mi plac oamenii de la țară. Dimpotrivă, însă nu cei care, plecând de pe ulițe din pământ, cad în cealaltă extremă și visează doar asfalt și pavele.

   +2 voturi
   +1
   -1
  10. Spațiile verzi necesita întreținere. La noi mai bine se distrug în loc să se angajeze peisagiști pricepuți și oameni care sunt capabili să și gândească când fac lucrări de întreținere, nu doar să „înfrumusețeze” cu drujba.
   Pe de altă parte, aceste dale de granit ar putea fi chiar frumoase, dar de când sunt așezate, parcă scot și mai mult în evidență mizeria: peste tot „amprente” de porumbei și ciori (majoritatea) și alte semne care arată nivelul nostru de civilizație.
   E trist.

   +1 voturi
   +1
   -1
  11. Simplu, alei facute pt votantii pnl din minoritatea religioasa de la Dacia..si eventual restul neoprotestantilor, .care, impreuna cu maghiarii, sunt cele doua mari minorități din Arad. Pnl le seduce in schimbul voturilor. In caz ca românii ortodocsi nu voteaza cum trebuie si ca sa cistige alegerile

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.