miercuri, 22 mai, 2024

Special Arad Logo

  Bomboniera pictată cu Biserica din Vinga, adusă tocmai din Germania de o familie de români

  de Andrada Bobiș | 14 aprilie 2024, 10:03 PM | Strada | Stuff

  0

  Povestea bombonierei… un obiect încărcat nu de bomboane ci de de emoții dulci.

  Chiar în inima județului Arad, în pitorescul sat Vinga, se înalță o bijuterie arhitecturală cu o istorie îndelungată și o semnificație culturală adâncă – Biserica din Vinga. Această capodoperă a arhitecturii românești a servit ca sursă de inspirație pentru o simplă bombonieră care a fost pictată cu măiestrie pe lemn.

  Bomboniera a fost găsită în după-masa zilei de duminică 14 aprilie într-un târg din Germania – la Nürnberg– de Ana și Vasile, soț și soție care locuiesc la Vinga.
  Cei doi plimbându-se prin oborul cu iz nemțesc, deodată au observat această bombonieră pe care este inscripționat anul 1892 și pe care scria Vinga.

  Vânzătoarea, o bătrânică, întrebată fiind dacă știe de unde are bomboniera a spus că nu-și amintește de la cine a primit-o.
  Cei doi soți au hotărât să cumpere bomboniera care este pictată manual și având o interpretare delicată și minuțioasă a frumuseții Bisericii din Vinga. Se poate observa cum fiecare detaliu arhitectural al bisericii este redat cu finețe și precizie pe lemnul bombonierei.

  Bomboniera din lemn pe care este pictată Biserica din Vinga este mai mult decât o simplă piesă de decor. Se poate observa că ea a fost păstrată cu multă grijă, o mărturie a dragostei și respectului față de patrimoniul cultural și religios al județului Arad și o modalitate de a aduce această frumusețe și însemnătate în casele și viețile oamenilor – chiar și din Germania- și este admirată ca un suvenir deosebit.

  Ne bucură să știm că această bombonieră pictată pe lemn cu Biserica din Vinga a fost un suvenir pe o masă din oborul nemțesc, care și-a încântat privitorii și i-a transportat pe cunoscători, într-o călătorie de descoperire a frumuseții și istoriei acestui colț pitoresc din frumoasa noastră țară : România.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.