Pentru autorități – așa cum ni s-a reconfirmat recent într-un reportaj-interviu publicat pe unul dintre siteurile locale -, abundența algelor de pe Lacul Pădurice de la Podgoria este o enigmă! Zice-așa acolo: „Ce e de făcut în condiţiile în care lacul, care ar fi trebuit să aibă un aspect impecabil, atrage mai toate privirile critice ale arădenilor prezenţi în Parcul Pădurice? NIMIC.
7.667 mp de luciu de apă nu înseamnă mai mult decât un… acvariu din ciment (prost dragat. ce-i drept), dar însuși primarul Aradului, Gheorghe Falcă… care de regulă se dă expert în toate problemele, se declară învins de situație: „Nu avem încă soluţii. În zilele în care fântânile nu funcţionează, lacul nu se oxigenează suficient şi de aceea se ajunge aici. Atunci când am proiectat fântânile, acestea au fost gândite nu doar pentru înfrumuseţarea zonei, ci şi pentru oxigenarea lacului. Nu avem foarte multe de făcut, din păcate, dar căutăm încă să vedem alte soluţii, alte intervenţii care să contrabalanseze problemele de aici” – cică.
Domnu primar, cere-i banii înapoi la ăla care te-o învățat prostia asta și hai să îți zic un secret pe care orice om care măcar are un prieten care are acvariu acasă îl știe: când dai drumul nonstop la fântâna arteziană, lacul se oxigenează în exces, iar plantele acvatice se înmulțesc fix ca-n jungla amazoniană. Poți tu să bagi bagi fitofag cât China, că nu poate mânca niciun monstru acvatic atâta vegetație. E ca și cum ai încuia un omuleț, fie el și mort de foame, și l-ai pune să  mănânce toată carnea dintr-o măcelărire… n-are cum… fizic, anatomic și fiziologic vorbind.
Pe de altă parte, să dai drumul la motoarele alea care bineînțeles că merg cu curent electric, iar curentul ăla cineva îl plătește, din două una: ori ești prost, ori îți iei partea de la ENEL că-i faci consumație. Vorba unui nene care se pricepe: cu pompele alea irighezi 6 hectare de teren, bă frate! Cine dracu dă drumul la becuri și la televizoare când pleacă de acasă?!

În ordinea… științifică a ideilor – iată ce găsim… cu un simplu search pe google pe un site specializat: „Vegetația acvatică se dezvoltă când în apă exista o concentrație ridicată de azot și fosfor. Epurarea apei, adica reducerea acestor concentrații, ar fi o soluție.” Substanțele astea se anihilează, conform chimiei de a 8-a, prin reacții chimice de neutralizare, iar piața e plină de pastile pe care doar trebuie să le arunci în apă și, dizolvându-se… hai, că nu-i greu.
Dar începeți prin a nu mai porni arteziana când plouă, fraților, că-i film cu proști ăsta!

Video: Călin Bibe

Lucian Valeriu, 23 iulie 2014, 3:41 PM