Enola Day: Uite Mladin, nu e Mladin, dar statul în drepți cum mai e?

  de Lajos Notaros | 19 octombrie 2017, 8:49 AM | Opinii

  2

  Revin asupra chestiunii nu pentru a arăta cu orice preț că într-o publicație serioasă pot apărea și puncte de vedere contrarii (Bine, domnule Mladin, ați câștigat. Acum, cu onoare, dați-vă demisia!), ci pentru că este vorba de o chestiune de care Special Arad s-a ocupat cu vârf și îndesat, tevatura din jurul conducerii Inspectoratului Școlar umplând spațiul virtual al nostru chiar în pragul noului an de învățământ.

  Mai am un motiv bine întemeiat, nu vreau să-l repet ca un posedat de propria pricepere, mai bine subliniez încă o dată ideea cam tot obsesivă, recunosc, conform căreia fără reforma și modernizarea învătământului, fără ca principiul competenței să ia locul imposturii din sistemul școlar, vorbim în van, mai precis ca pe vremea lui Ceaușescu, despre viitorul nostru luminos.

  pop_45031800

  Lipsa de pregătire adecvată a celor care ne „patronează” astăzi din vârful piramidei celor multe partide care provin din una singură și aceeași, faptul că majoritatea și-au definitivat studiile în vremurile mai noi ale universităților fabrici de diplome – ar fi interesant și luminator să facem o listă cu cei din elita politică care și-au luat, vorba vine, diplomele după 2000 la tot felul universități particulare, inclusiv cea din Arad, faptul că în fruntea ministerului de resort este un analfabet funcțional, toate acestea, și multe altele care provin din aceeași sursă, explică starea deplorabilă a școlii românești, funcția ei predilectă de a scoate pe bandă rulantă idioți cu diplomă.

  Având toate acestea în vedere, am decis să revin asupra repunerii fostului inspector general pe funcție, repunere care a produs câteva reacții mai mult decât ciudate în spațiul public.

  1503211341_400

  Ideea titlului mi-a sugerat-o postarea Domnului Constantin Traian Igaș, fostul ministru de interne în retragere acum la Pecica, foarte activ însă pe facebook, având avantajul celuia care comentează de pe margine, fiind însă foarte atent să nu fie totuși pe marginea terenului pe care joacă echipa adversă, considerându-se, se pare, jucătorul de schimb cel mai valoros și important al PNL-ului arădean în caz de vreo defecțiune rapidă și deocamdată imprevizibilă la „antrenorul” actual, Ghiță Falcă.

  Domnul Igaș, negândind foarte mult și departe, ajunge rapid la concluzia că Mladin a fost „depus” de PSD si „repus” tot de partidul în care Iliescu e mai mult fantoma comunismului care bântuie încă România, iar Bombonel Năstase a ajuns să fie confundat din ce în ce mai mult cu Ilie.

  Domnul Igaș pare să nu bage de seamă că Mladin a fost „repus’ nu de PSD, ci de o hotărâre judecătorească, iar asta este mai important decât orice altceva în chestiunea discutată.

  Contează mai puțin cine l-a pus – oricum, așa cum de altfel a stabilit ieri colegul Fuliaș, toti sunt „puși” de un partid sau altul -, esențial aici este că justitia, până nu de mult o vorbă goală în România, și-a spus cuvântul, a aplicat legea, sanctionând o hotărâre politică ilegală, de gașcă politică, de altfel în perfect spirit al tradiției și al interesului politic care înfrânge de la început justiția.

  Și nu doar în comunism, nici România interbelică nu a fost un stat de drept, despre România secolului XIX nici nu are rost să mai vorbim, în fond pe atunci statele în care legea era deasupra voinței individului sau a grupurilor se puteau număra pe degetele unei singure mâini.

  Spus mai pe înțelesul celor care au terminat la fără frecvență facultăți la care prezența era obligatorie doar pentru casieriță și contabilă: nu despre Domnul Mladin este vorba aici, ci despre faptul că în cazul Domniei Sale legea a sancționat o ilegalitate patronată la cel mai înalt nivel.

  În fond cam asta este problema cea mai importantă în România zilelor noastre: presiunea venită din partea elitei politice – fie din stânga, fie din dreapta, nu are rost să ne facem aici iluzii deșarte – de a pune cu botul pe labe JUSTIȚIA – da, am scris cu litere mari pentru cei care nu știu încă cum se schimbă pe tastatura politică minuscula cu MAJUSCULA în funcție de interesul propriu– de a face „totu” ca legea să-i servească pe ei și numai pe ei.

  Din acest punct de vedere capital – un termen străin pentru majuscule -, putem doar saluta hotărârea judecătorească, lăsându-l pe Domnul Mladin în pace să facă ce dorește suflețelul Domniei sale, să ceară despăgubiri pentru faptul că a fost înlăturat ilegal din post, să revină – puțin probabil, în fond Domnul Mladin, dacă a fost pus de partide știe foarte bine ce înseamnă să joci împotriva partidelor – să încerce să se pișe împotriva fluieratului celor care se simt bine doar în poziția de drepti sau pur și simplu să revină și să demisioneze, vorba vine, cu onoare, așa cum i-a cerut colegul Fuliaș.

  surpriza-anca-stoenescu-a-preluat-conducerea-inspectoratului-scolar-arad

  Eu cred că Domnul Mladin se va mulțumi cu prima variantă, lăsând-o pe Doamna Stoenescu în postul obținut cu atâta trudă si grijă, în fond nici Dumnealui nu e „în sistem” de azi de ieri, iar cei din partea liberală care acum exultă la înfrângerea pesedeului de justiția de sub pesede să nu uite că vina Domnului Mladin cea mare este că, sub presiunea constantă, de acum trei-patru ani, a marelui lider local, Ghiță Falcă, a virat de la PSD spre PNL iar acum nu a fost destul de rapid să revină la matcă.

  Dealtfel, ca și cunoscător prin profesia de jurnalist al „sistemului” eu îi înțeleg perfect indecizia, în fond la Arad situația este mai complexă, degeaba e PSD la guvernare, aici la noi peneliștii pedelizati sub Gheorghe Falcă încă taie și spânzură, Domnul Mladin fiind doar o victimă colaterală chiar dacă nu total inocentă a bâjgâielii politice generale care nu vrea să renunțe nici în ruptul capului la ideea statului în drepți.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.

  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad