Biblioteca Județeană se închide… pentru inventar, Filarmonica este închisă de 2 ani, Teatrul trebuie să intre în renovare capitală! Cultura din Arad… încotro?

  de Raluca Medeleanu | 4 ianuarie 2017, 6:25 PM | Cultură

  5

  Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” a anunțat pe site-ul oficial faptul că începând de ieri, 3 ianuarie, secția de împrumut cărți pentru adulți este închisă și roagă persoanele care au în posesia lor cărți împrumutate, să le returneze până la sfârșitul lunii acesteia.

  Ceea ce nu apare în anunțul respectiv este data în care secția se va redeschide. Din primele informații pe care le deținem, perioada este cu mult peste așteptările arădenilor care își hrănesc imaginația cu colecția de cărți a bibliotecii. Este vorba de 1 an de zile.

  Reprezentanții instituției au anunțat că până la redeschidere, cititorii vor putea împrumuta de la celelalte filiale din municipiu.

  „Stimați cititori,
  Începând cu data de 3 ianuarie 2017, Secția “Împrumut carte pentru adulți“ va fi închisă, în vederea inventarierii fondului de carte. Cărțile împrumutate trebuie returnate până în data de 31 ianuarie 2017.
  Cititorii sunt invitați să se adreseze secțiilor și filialelor Bibliotecii Județene “A. D. Xenopol” Arad.
  Pentru informații:
  Împrumut carte pentru copii – tel. 0357 408 634
  Artă și multimedia – tel. 0357 408 636
  Sala de lectură – tel. 0787 624 027
  Filiala “Aradul Nou” – tel. 0257 251 022
  Filiala “Aurel Vlaicu” – tel. 0257 256 512
  Filiala “Micălaca” – tel. 0257 271 151
  Filiala “Sânicolaul Mic” – tel. 0787625 068”, este anunțul Bibliotecii pe site-ul oficial.

  Zvonurile care se perindau inițial prin oraș spuneau că cea mai importantă secție a Bibliotecii va fi închisă pe o perioadă de 2 ani (!), însă Florin Didilescu, directorul Bibliotecii Județene „A.D.Xenopol”, ne-a declarat că inventarul nu va dura mai mult de 1 an.

  Vă informez că în proiectul nostru este ca această operațiune să se încheie la data de 30 decembrie 2017. Doar un cataclism ar putea face să se prelungească data aceasta, iar asta doar eventual din cauza sistemului informatic care se poate bloca la un moment dat și să ne împiedice să ducem totul la bun sfârșit. Dar acum prioritatea noastră în 2017 este această secție, care este cea mai dotată dintre toate, avem practic mai bine de o pătrime din colecțiile noastre în această secție, de aceea durează un an de zile, căci sunt foarte multe cărți, e un inventar care se face o dată la 10 ani. Acum suntem în faza în care, dacă ați fost la alte filiale ale bibliotecii noastre, ați văzut că acolo nu mai aveți fișe și totul se face pe calculator, toată evidența e înregistrată în sistemul electronic. Ei bine, toate aceste filiale sunt complet informatizate, Vlaicu, Aradul Nou, secția de copii… Această operațiune trebuie făcută și la cea mai frecventată și bogată secție a noastră, secția împrumut carte adulți. Doi ani de zile nu va ține în niciun caz! Noi știm și că 1 an este foarte mult pentru cititorii care sunt obișnuiți să vină aici pe centru. Dar nu avem ce face, e o operație care trebuie făcută o dată la 10 ani, conform legii, deci nu o facem că vrem noi… E un rău necesar, dar când se termină și această secție va fi informatizată. Apoi, ne rămâne pe viitor să mai informatizăm și sala de lectură”, a spus Florin Didilescu.

  Cititorii Aradului: reacții mai mult negative, în ceea ce privește Biblioteca Județeană

  Am întrebat mai mulți arădeni care au obiceiul să împrumute cărți de la Bibliotecă ce părere au despre faptul că secția va fi închisă pentru o perioadă așa de lungă, iar aceștia nu s-au arătat deloc încântați. Doar puțini dintre aceștia au fost de acord însă să ofere o declarație în presă.

  Este absurd ca o instituție publică de nivelul bibliotecii, oricum ar fi vremurile în care trăim, digitale, whatever, să nu poată să existe timp de 1 an! Și două luni e mult… mai demult făceau chestia asta vara… dar asta e – cum să zic? – e epurare clară! Ce să mai zic?! Iar dacă nimeni nu comentează, înseamnă că biblioteca nu mai are niciun rol! Pentru că asta ar fi trebuit să scandalizeze niște oameni, fie ei minoritari sau nu! Nici măcar nu știu de ce ține așa de mult. Am fost să întreb, n-au vrut să-mi spună… M-au trimis la «împrumut copii», apoi la filiala Vlaicu. Asta e cu atât mai rău! Asta te descurajează din start să mai faci orice. Pentru ce să mai ai sală de lectură, dacă nu mai ai secția de adulți?! Iar celelalte filiale sunt departe, sunt micuțe, slab dotate… abia mi-au găsit cartea de care aveam nevoie, la filiala Aurel Vlaicu”, ne-a spus Iulian Leonard.

  M-au anunțat în noiembrie, când am fost să-mi fac abonament. Că am plătit cei 6 lei pentru tot anul, pentru o lună propriu-zis, oricum e foarte puțin prețul. Mie doamna de acolo mi-a spus că secția va fi închisă 2 ani, iar dacă îmi trebuie în continuare, pot să plătesc la filiale, în Vlaicu, în Micălaca, alea funcționează. O să văd. Dacă o să am nevoie de cărți, o să mă duc acolo, o să plătesc iar 6 lei și nah… am mașină, când vin de la serviciu o să pot merge și la alte filiale… Nu-i nicio problemă pentru mine, dar pentru alții… e o perioadă lungă pentru a ține închis sediul central. Eu am înțeles că se închide pentru modernizare, nu pentru inventar… Măcar dacă o închid să o și doteze mai cum trebuie! E bine că bagă și sistem computerizat...”, a spus Marinela F.

  Pe mine mă deranjează că este închis așa de mult timp! Mă gândeam, nu există o variantă în care ar putea să funcționeze? O singură persoană să închirieze și restul să se ocupe de inventar? De inventar aveau nevoie. Căci eu am căutat multe cărți de specialitate. Pe catalogul lor online apăreau că sunt la raft, la ei apăreau că sunt la raft, iar cărțile nu erau niciunde. Deci oricum au nevoie de inventar, căci cărțile mai vechi care erau mai rar împrumutate nu se mai știa ce-i cu ele. Sunt, nu sunt…. Înțeleg că au nevoie de inventar, dar nu așa de lung! Ei spuneau că au și o problemă că sunt multe cărți care nu sunt introduse în sistem, care au fost împrumutate înainte să le introducă în sistemul acesta, că sunt pierdute, că nu se mai știe de ele. Ei au deja sistem informatic de căutare și înregistrare, dar probabil de aceea fac inventar să rezolve și problema asta. De la filiale nu am împrumutat niciodată, căci am găsit întotdeauna ceea ce aveam nevoie aici. Voi căuta de acum la filiale, dar nu cred că voi găsi acolo cărțile științifice de care am eu nevoie care să mă ajute în activitate. Oricum mi se pare deplasat să lași biblioteca închisă un an! Nu-mi amintesc să fi fost vreodată închisă așa de mult timp. Trebuia să se găsească o alternativă. Chiar dacă se face un inventar, ar trebui să rămână deschisă. Care e rostul să existe o bibliotecă dacă e închisă?”, a spus F.D.

  Am să-ncep dur. Părerea mea e că ar trebui închisă toată Biblioteca Județeană din Arad. Nu definitiv, nu pentru un an, ci, să zicem, pentru șase luni. Perioadă în care ar trebui făcută atât inventarierea fondului de carte al instituției, cât și o reorganizare – atât «fizică», cât și administrativă. De ani buni, nimic interesant pentru publicul cititor nu se întâmplă la «Xenopol». Ne mai aruncă din când în când «praf în ochi» cu proiecte de genul cărților din tramvaie. Seria de evenimente la care sunt invitate personalități arădene din diferite domenii, ar fi putut să fie o carte de vizită pentru biblioteca arădeană. În schimb, evenimentele sunt promovate cu câteva zile înainte de data la care au loc, pe facebook și în 2-3 ziare locale pe care nimeni nu le citește. Și tot legat de evenimente – Sala Concordia ar trebui să fie o sală care să găzduiască cel puțin 150-200 de oameni, nu o încăpere în care 50 de oameni se sufocă. În ceea ce privește reorganizarea administrativă – cred că asta influențează direct cealaltă parte – reorganizarea «fizică». Degeaba ne punem să numărăm cărțile, ca mai apoi să ne putem lăuda cu numărul, dacă biblioteca rămâne la fel de neprietenoasă cu arădenii – mai ales cu cei tineri. Mie, cel puțin, nu-mi inspiră deloc prietenie, așa că în ultimii 5 ani am mers la «Xenopol» doar dacă am fost nevoit. Și sunt sigur că nu sunt singur în povestea asta. Rămâne de văzut ce se va întâmpla!”, a spus Eugen Rogojan.

  Filarmonica închisă de 2 ani, Biblioteca închisă pentru un an, iar Teatrul pregătit pentru a intra în renovare capitală. Cu ce mai rămâne Aradul?

  Dacă aruncăm o privire de ansamblu către toate instituțiile care reprezintă cultura în orașul nostru, vom realiza cu stupoare că, în curând, în ritmul acesta, orașul va rămâne pustiit din punct de vedere cultural. Sau cel puțin „ologit”.

  Filarmonica de Stat este deja de doi ani în renovare capitală, concertele fiind susținute într-un loc improvizat, deloc favorabil din punct de vedere al acusticii, în sala festivă a Casei Armatei. Așa că putem trage un X roșu imaginar peste capitolul muzică în Arad, cel puțin în ceea ce privește standardul la care ar trebui să existe.

  O dată cu închiderea celei mai importante secții de împrumutat cărți de la Biblioteca Județeană, pentru următorii ani – căci știm din experiență că niciodată nu se respectă termenul limită – arădenii pot trage X-ul roșu și peste lectură, asta dacă nu luăm în considerare posibilitatea de a cumpăra din librării. Tăiem și peste cercetarea științifică, pentru că secția „împrumut cărți adulți” conține și cărțile de specialitate.

  Iar în viitorul nu foarte îndepărtat, în momentul în care se va trece la treabă și se va reabilita și clădirea teatrului (acțiune chiar necesară, discutată că ar începe în 2018), ne întrebăm unde se vor mai desfășura piesele de teatru? Vara, probabil, în curtea sediului CCJA, pe Barițiu, unde s-au mai organizat astfel de evenimente, însă în restul anotimpurilor… rămâne cu semnul întrebării. Căci Aradul duce lipsă cu desăvârșire de săli de spectacole, singura care ar mai exista disponibilă fiind cea de la Casa Sindicatelor, însă și ea e cu lacătul pe ușă din cauza lipsei unei autorizații de la ISU.

  Deci… dacă privim viitorul cultural al orașului prin această prismă, el pare mai negru decât smoala de pe blocurile comuniste. Dar, atâta bai să fie! Mai puțin, vine vara și vine Tinu să ne cânte și încânte pentru a n-șpe mia oară, că doar cine naiba mai are nevoie de cultură când poți avea torogoată și mici?!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu mă pronunț în privința bibliotecii fiindcă nu mă pricep.

   Dar am să-mi spun punctul de vedere vizavii de restul problemelor ridicate la Fildu de Raluca. O paranteză, “Raluca, La Mulți Ani! … și multă Sănătate, bucurii și articole cu care ne-ai obișnuit.”

   Administrarea tuturor proiectelor Aradului au încăput pe mâna unot submediocrii. Așa că este inevitabil ca lucrurile/lucrarilele să meargă PROST!!!!
   Ce este de făcut? Dar asta pentru oamenii cu materie cenușie necontaminată.
   În primul rând trebuie Implicare, Solidaritate și simț genuin de Responsabilitate! Mă refer la toți cetățenii Aradului care încă nu și-au “Pierdut mințile” sau refuză să le Mai Pese.

   Dacă în așa zisa Politică nu se mai implică oameni de buna credință și adevărați patrioti, iar cei ce o fac sunt niște lichele parsive și niște mincinoși notorii, nu are cum să fie alt-fel. De ce?
   Este simplu. Cei ce știu și sunt prin ceea ce fac buni administratori ai banilor altora, se vând economiei private ca sunt bine plătiți, iar administrarea miliardelor din bugetele locale, regionale și naționale, cad pe mâna lochelelor din “politică”, atunci nu are cum să fie alt-fel.

   Când la alegerile locale societatea civilă activă la propus pe Sebastian Bulumac, … arădenii care eu avut curiozitatea să-l cunoască au zis ” Excelent! Venim la vot!” Far au mințit și nu s-au dus.

   Iar ca să nu mai prelungesv, mult prea mult, voi spune esențialul a ceea am vrut sa zic:

   “Nu poate fi altfel fiindcă ați ales falcă și sistemul implementat de acesta este unul Corupt, Abuziv și Mincinos. Sute de milioane de euro din impozitele plătite de arădeni și alte zeci/sute de milioane împrumutați s-au cheltuit pe făcături și proiecte anapoda ce nu au nici un efect trainic la schimbările ce sunt necesare, au fost cheltuite de geaba. Aceștia au ajuns la o Clică de Bandiți și “Javre Ordinare”! La lingăi notorii și Bizoni!!!”

   Dormiți pe mai departe și dați-le banii să-i administreze Bandiții.
   Nu meritați o viață mai bună! Ar fi bine să o duceți și mai rău. Poate că atunci când nu o să mai aveți din ce sa faceți cozi interminabile la Kaufland și Lidl, poate vă treziți.

   SOMN UȘOR SI VISE PLĂCUTE!

   +3 voturi
   +1
   -1
    • Cu scuzele de rigoare față de greșelile de ortografie, ce uneori apar din cauza unor tastaturi ce se încăpățânează să mă facă să-mi pierd răbdarea, te rog să mă crezi pe cuvânt că și eu ”M-am săturat!” să fiu politicos și uneori diplomat. O spun așa cum o gândesc.

     Dacă nici adevărul nu-i mai trezește pe români/aradeni, atunci slabe speranțe ca ceva concret și radical să se schimbe în viitorul apropiat.

     Nu sunt un om perfect, nu am fost și probabil nici nu o să ajung vreo dată. Nu cred că în lumea actuală poți fi unul. Am umblat ceva la viața mea prin ”Lumea Normală” … și nu din poziția de vizitator de concediu. Am văzut cum o duc alții, cu ce probleme se confruntă (și m-am confruntat și eu) și din această experință acumulată îmi expun aceste păreri ”Dure”. Onestitatea moderată, bunul-simț și Respectul față de oameni (și nu numai), sunt considerate în România … Naivitate!

     Eu nu le știu pe toate dar am o experiență practică din mai multe domenii, fiindcă am vrut să știu și să fac. Ceea ce este evident pentru toți cărora neuronii nu înoată în alcool, sau nu au fost desconectați de manipulările ordinare de pe unele canale de pe sticlă, … este că ceea ce există azi în Arad nu este în folosul comunității. Ori dacă nici atunci când ai posibilitatea să schimbi nu faci nimic, ce sens are să discuți la infinit ”Soluții”.

     De ce te/vă apreciez este că voi măcar, spuneți așa cum văd și eu că este realitatea arădenilor. Voi vă faceți treaba. Dar mulți prea mulți nu și-o fac, sunt atât de puturoși că deja fac alergie la ”Lasă Măăăăă, că știu eu ce trebuie făcut.” … dar nu fac nimic.

     Așa că ce să mai umblăm cu ”cioara vopsită”.
     ”Tronc” cu adevărul în fața majorității arădenilor.
     Să le fie rușine că nu au ieșit la vot și în Stradă, pentru un Arad mai Bun și Prosper, un Arad Curat și Ordonat, … nu se implică decât pentru avantaje personale. Mă voi repeta … ”Nu merită o viață mai bună!”

     0 voturi
     +1
     -1

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii.
  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad