marþi, 7 mai, 2024

Special Arad Logo

    Fostul primar, Moț Ion Florin, bun de plată. Are de achitat despăgubiri de 502.000 lei către UAT Zărand în urma unui proces de abuz în serviciu

    de Ioana Costaș | 26 aprilie 2024, 1:07 PM | Știri Arad | Topic special | Zărand

    2

    Fostul primar al comunei Zărand, Moț Ion Florin, pe numele căruia au existat mai multe dosare penale soldate cu trimiterea în judecată și în unele cazuri cu condamnări pentru fapte de corupție, are acum de plată peste 500.000 de lei cu titlul de despăgubiri materiale față de UAT Zărand, într-un proces în care fostul edil a fost judecat pentru abuz în serviciu în formă continuată. Alături de el au mai fost judecați Dehelean Sorin Gheorghe, la acel moment contabil al Primăriei Zărand – pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată – dar și Halic Daniela Mărioara, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, și SC Radura Collina SRL – pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată – și aceștia fiind obligați la plata celor 500.000 de lei către UAT Zărand.

    Procurorii au stabilit că în perioada 2014-2015, fostul primar și contabilul Primăriei Zărand au efectuat, în repetate rânduri, plăți nelegale către SC Radura Collina SRL – care a emis mai multe facturi în valoare totală de 502.000 de lei pentru efectuarea unor lucrări la drumurile din localitatea Zărand, deși aceste lucrări nu fuseseră executate. Firma a înaintat către UAT Zărand facturile spre decontare, ajungându-se astfel la prejudicierea unității administrativ-teritoriale cu peste 500.000 de lei.

    „Astfel, în perioada 2014 – 2015, inculpatul Moţ Ion Florin şi inculpatul Dehelean Sorin Gheorghe, în calitate de primar, respectiv contabil al Primăriei Zărand, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, în repetate rânduri au efectuat plăţi nelegale către SC Radura Collina SRL care, deşi cunoştea faptul că nu a efectuat lucrări la drumurile din localitatea Zărand, a emis mai multe facturi în cuantum de 502.000 lei şi le-a înaintat unităţii administrativ-teritoriale spre decontare, ceea ce condus la prejudicierea UAT Zărand cu suma de 502.000 de lei, corelativ cu obţinerea unor foloase patrimoniale necuvenite în acelaşi cuantum de către SC Radura Collina SRL”, potrivit sentinței Judecătoriei Chișineu-Criș.

    Ce rol a avut cel de-al treilea inculpat în dosar? „Pe parcursul urmăririi penale, în mai multe rânduri i s-a solicitat inculpatei Halic Daniela Mărioara să predea organelor judiciare documente care să ateste lucrările efectuate ori serviciile prestate în beneficiul UAT Zărand, însă înscrisurile depuse de aceasta au fost facturile emise, înscrisuri care de altfel au fost furnizate şi de unitatea administrativ teritorială. Nu au fost depuse la dosar contracte încheiate de SC Radura Collina SRL cu UAT Zărand, recepţii sau orice alte înscrisuri care să ateste natura serviciilor prestate sau a lucrărilor efectuate, perioada, valoarea totală a acestora, precum şi confirmarea realităţii şi exactităţii lor de către reprezentanţii entităţii. Aceleaşi înscrisuri s-au solicitat şi UAT Zărand, dar răspunsul unităţii administrativ teritoriale a fost că nu deţine astfel de documente”, s-a mai arătat în sentinţă.

    Vizavi de infracțiunile săvârșite de aceștia, Judecătoria Chișineu-Criș a decis în luna iulie a anului trecut să înceteze procesul penal față de fostul primar, dar și față de contabilul Primăriei Zărand, din cauza intervenirii prescripției răspunderii penale, dispunând totodată achitarea inculpatei Halic Daniela Mărioara și a SC Radura Collina SRL.

    Instanța a admis acțiunea civilă exercitată în cauză de partea civilă UAT Zărand, față de inculpați, Judecătoria Chișineu-Criș hotărând obligarea inculpaților la plata despăgubirilor în sumă de 502.000 lei către UAT Zărand, menținând totodată măsura asiguratorie asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor, instituită în cursul urmăririi penale prin ordonanța Parchetului de pe lângă Judecătoria Chişineu Criş în dosarul penal.

    Curtea de Apel Timișoara a decis în 24 aprilie 2024, în urma apelurilor înaintate de inculpați, dar și de partea civilă UAT Zărand, față de sentința Judecătoriei Chișineu-Criș, că inculpații trebuie să plătească despăgubirile civile către UAT Zărand.

    „Admite acţiunea civilă exercitată de partea civilă UAT Zărand, sens în care dispune obligarea inculpaţilor Moţ Ion Florin, Dehelean Sorin Gheorghe, Halic Daniela Mărioara şi SC Radura Collina SRL, în solidar, la plata în favoarea părţii civile a sumei de 502.000 lei, reprezentând despăgubiri materiale. Menţine măsura asiguratorie asupra bunurilor mobile şi imobile, precum şi a sumelor de bani, prezente şi viitoare, ale inculpaţilor Moţ Ion Florin, Dehelean Sorin Gheorghe, Halic Daniela Mărioara şi SC Radura Collina SRL, instituită în cursul urmăririi penale prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Chişineu Criş în dosarul penal. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei apelate care nu contravin prezentei decizii”, se arată în soluția pe scurt a instanței timișorene.

    Hotărârea Curții de Apel Timișoara este definitivă.

    Citește și: Cad primari la Arad! Cinci ani de închisoare – cu executare – pentru Florin Moț, primarul Zărandului

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Sāpati si la cadastrarea pāsunii de 300 ha fācutā de o firmā din TM, care a iesit gratis, si Mot si Secretara au bāgato la platā pe o firmā de cadastru” prietenā” si au scos banii,si au împārtit frāteste.Acolo a fost Grup Infractionalizat Organizat.PS…ne mai auzim

      +11 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.