joi, 2 mai, 2024

Special Arad Logo

    Vechiul drum de piatră din Piața Catedralei, scos la iveală (şi scos de tot) de muncitorii care modernizează zona

    de Adriana Barbu | 20 decembrie 2023, 1:35 PM | Știri Arad | Topic special

    4

    Lucrările din Piața Catedralei (fosta piață) au scos la lumină o parte din vechiul drum ce înconjura piața! Las câteva poze aici, pentru viitor, pentru cei care știu doar de asfalt, să vadă un drum făcut, acum mai bine de 100 de ani, cu piatră, piatră ce a fost pusă manual! E o parte din istoria micului nostru oraș!”, a scris arădeanul Mihai Vârtaci, de curând, într-o postare pe facebook, postare însoţită cu fotografii cu fostul drum de piatră cubică descoperit sub asfaltul decapat din Piaţa Catedralei.

    piata catedralei dale

    (Postarea arădeanului legată de fostul drum de piatră din Piaţa Catedralei)

    La scurt timp după postarea arădeanului, am luat și noi drumul pieței, pentru a vedea cu propriii ochi cum istoria a ieșit la iveală, parcă în pofida tuturor celor care visează doar la betoane și termopane, în Piața Catedralei. Din păcate, nu a rămas mult din acesta, iar parte însemnată din piatra cubică rămasă, care contura în trecut drumul de aici, fusese deja scoasă pentru a putea pregăti terenul în vederea montării păcilor de andezit, cu care va fi îmbrăcată mai toată zona.

    Piata Catedralei morman piatra cubica

    (Piatra cubică din mormanele de moloz)

    Mormanele de moloz şi piatră cubică scoase de pe fosta şosea sunt încă vizibile în zona aflată de peste un an în şantier. A mai rămas încă, pentru cei curioşi să vadă drumurile vechi ale oraşului, câteva zone de pe latura stângă cum vii dinspre strada Meţianu. Probabil pentru un timp scurt, până când muncitorii vor pregăti şi acea zonă pentru modernizare, dar acele pietre cubice pot contura, cu puţină imaginaţie, drumurile care împrejmuiau piaţa în urmă cu aproape 100 de ani.

    Din informațiile primite de la Primărie, odată cu decaparea și descoperirea pietrei cubice a fost vehiculată ideea păstrării lor într-un mod sau altul, dar soluția a fost repede abandonată pentru că  s-ar fi iscat probleme legate de cote.

    Piata Catedralei alveole 2

    Piatra cubică din Piața Catedralei și de pe centrul vechi

    Reamintim cititorilor că drumurile din centrul vechi al Aradului erau realizate cu toate din piatră cubică, iar parte însemnată din acestea au rezistat, cu starturi suprapuse de asfalt turnat peste, pe alocuri, până la proiectul BERD II, atunci când Primăria Arad a reabilitat străzile din această zonă a oraşului (a înlocuit frumoasa piatră cubică cu dale) şi podul Traian.

    Revenind la Piaţa Catedralei, lucrările de reabilitare de aici sunt în plină derulare, deşi acestea trebuiau încheiate pe 1 noiembrie 2023. Cea mai mare parte din piață este deja acoperită cu plăci de andezit, cele patru alveole dedicate spațiilor verzi au fost și ele curățate și dotate cu sisteme de irigat, salcia din vecinătatea Catedralei Ortodoxe Vechi a rămas totuși în picioare, ca de altfel cei mai mulți dintre copacii plantați la limita fostelor trotuare de aici, câteva din cele 15 locuri de parcare au fost și ele conturate etc.

    Se lucrează încă la montarea plăcilor în zona stângă a pieței, cum vii dinspre strada pietonală Mețianu, mai sunt porțiuni în vecinătatea alveolelor și a fântânii arteziene în care montajul fin al plăcilor a fost lăsat pentru mai încolo, lipsesc pe mai departe elementele de mobilier stradal propuse aici și arbuștii și plantele desenate pe hârtie, semn că mai sunt destul de multe de făcut până când lucrarea poate fi declarată finalizată.

    Piata catedralei modernizare salcie

    Piaţa, un cuptor din care lipsesc spaţiile verzi şi parcările

    Dacă mai punem şi faptul că mai marii Primăriei Arad s-au arătat nemulţumiţi de modul în care a fost montate plăcile de andezit aici şi susţineau că acestea ar trebui reamplasate, intervenţie care evident nu a mai fost efectuată, ci s-au făcut mici corecţii în zonele în care greşelile erau evidente, şi dacă mai adăugăm şi faptul că alte greşeli sunt și ele vizibile pentru un ochi avizat şi ar trebui îndreptate cât timp lucrarea se află în perioada de execuţie, pare evident că momentul inaugural e tare departe.

    În plus, modul în care se conturează viitoarea Piaţă a Catedralei nu se bucură defel de laude din partea arădenilor, deși e una dintre puținele lucări mari ale Primăriei Arad.

    Criticii spun că nimic din istoria locului nu a fost păstrată în noua configurare, că lucrările au fost prost gândite şi proste executate, că proiectul e făcut pe genunchi, de oameni care nu pot fi considerați specialiști, fără propuneri care să țină cont de realitatea de aici, fără soluții inovative şi fără a arunca un ochi la moştenirea locului, ba chiar că istoria a fost ştearsă de pe faţa Aradului aici și că, atunci când va fi gata şi va veni vara, Piaţa Catedralei se va transforma într-un cuptor.

    Un coptor în care Primăria Arad are de gând să mute mai toate evenimentele publice organizate de ea. Dar din care lipsesc spațiile verzi, umbrarele şi parcările.

    Piata Catedralei modernizare alveole

     

    24 de milioane pentru Piața Catedralei

    Reamintim cititorilor că, stabilită la 24 de milioane de lei, investiția din Piața Catedralei include: 25 de bănci, 83 de arbuşti, 6 rastele pentru 64 de biciclete, 3 cişmele, 23 de coşuri de gunoi, o toaletă, 3.000 de metri pătraţi de spaţiu verde, 10.309 metri pătraţi de alei şi zone pietonale, 1.261 de metri pătraţi de străzi şi accese carosabile, 32 de locuri de parcare (375 mp), o fântână arteziană în formă de stea (simbolul Cetăţii Aradului), un nou sistem de iluminat public.

    Mai nicio informaţie publică legată de momentul la care va fi finalizată de către firma Tehnodomus lucrarea de modernizare a Pieţei Catedralei nu a fost făcută publică de mai marii Primăriei Arad în aceste luni. În fapt, aceştia au evitat să vorbească despre una dintre puţinele lucrări mari din oraş, de parcă aceasta nu au legătură cu Primăria Arad, ci cu o altă administraţie, dintr-un alt oraş.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Asta e lucrare ce trebuie anchetată 5 milioane de euro băgați într-o suprafața atât de mică ar fi trebuit să fie o lucrare premium un lux numai marmură cât vezi cu ochii.
      Dacă pavarea întregului centru, de câțiva kilometri lungime costă în jur de 3 milioane de euro piațeta asta 5 milioane chiar nu dă cu virgulă nimănui responsabil de verificarea cheltuirii banului public.

      +35 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.