sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Piața Catedralei, doar o mare de andezit la 9 zile înainte de termenul de finalizare

  de Adriana Barbu | 23 octombrie 2023, 2:19 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  6

  În Arad, termenele sunt puse doar pentru a fenta firmele și uneori pe arădeni, adevăratele termene fiind ţinute la secret. Aşa ne-a sunat nouă mesajul transmis, prin septembrie, de primarul Călin Bibarț, la momentul la care se vorbea de întârzierea în finalizarea lucrărilor de asfaltare de pe strada Praporgescu. Şi la secret pare să fie ținut şi adevăratul termen de finalizare al lucrărilor de modernizare din Piaţa Catedralei.

  „Conform contractului, constructorul are termen de finalizare a lucrărilor de modernizare a pieței 12 luni. Municipalitatea e de părere că lucrările sunt în grafic, astfel că ar urma să fie finalizate cel mai probabil în această iarnă”, sunt afirmaţiile făcute, de curând, de mai marii Primăriei Arad.

  Situaţia, însă, nu ar trebui să stea aşa. Municipalitatea arădeană nu ar trebui să fie de părere că o lucrare poate fi finalizată în această iarnă. Nu când ai un contract clar semnat, cu termene asumate, un contract pe banii arădenilor şi când vorbeşti de confortul locuitorilor de aici.

  Piata Catedralei 9 zile iniante de final

  (Piaţa Catedralei,  finalizată, potrivit Primăriei Arad, cel mai probabil în această iarnă)

  Termen de finalizare pentru Piaţa Catedralei, 1 noiembrie 2023

  Potrivit contractului semnat cu Tehnodomus, firma arădeană care execută lucrările de reconversie a Pieţei Catedralei, investiţia ar trebui finalizată în 12 luni. Nu „cel mai probabil în această iarnă”, ci pe 1 noiembrie 2023, în condiţiile în care startul lucrărilor a fost dat la 1 noiembrie 2022.

  „Pentru cârcotași, le mai spun încă o dată, suntem în România, lucrăm cu firme românești, bănuiam că dacă le dai un termen foarte lung nu se mobilizează suficient. Acesta a fost motivul pentru care noi, oficial, am tot dat termene…”, spunea primarul Călin Bibarţ, la momentul la care lucrprile pe strada Praporgescu durau de prea mult timp, călcând în picioare cumva principiile de bază ale relaţiilor comerciale şi regulile după care ar trebui să funcţioneze o administraţie funcţională.

  În Piaţa Catedralei nu par să funcționeze niciunele dintre regulile, principiile de mai sus, iar termenul larg de „cel mai probabil în această iarnă” pare cel mai potrivit situaţiei de pe teren.

  Pentru că nu știm exact cum ar trebui să arate la final noua Piață a Catedralei, dar credem că nu cu mormane de dale și cu spații verzi scufundate în praf de şantier, ni se pare evident că şantierul de aici nu are cum să fie finalizat în 9 zile, cât a mai rămas până la 1 noiembrie 2023.

  Piata catedralei 9 zile dale

  (Imagine de pe şantierul Pieţei Catedralei, cu 9 zile inainte de termenul de finalizare)

  Cum arată Piața Catedralei cu 9 zile înainte de termenul final

  Lucrările de pavare a pieței cu andezit nu sunt finalizate nici acum, deși peticele din dale au fost înlocuite la scurt timp după ce am scris despre ele, zona destinată circulației mașinilor (credem noi) e doar decapată, cele patru alveole dedicate viitoarelor spații verzi sunt momentan doar imense coșuri de gunoi de șantier, în timp ce fântâna arteziană, gândită ca piesa de rezistență a noii amenajări, arată așa cum a arătat și acum două luni: îi poți vedea forma de stea, dar nu și cum ar trebui să strălucească în centrul pieței, pe viitor.

  Cei 19 copaci rămași pe mai departe în picioare se străduiesc să supraviețuiască prafului, în așteptarea celorlalți arbori promiși, în timp ce parcările continuă să rămână, și așa va fi și pe viitor, marea problemă a zonei.

  Piata Catedralei 9 zile santier

  (Doar pavajul de andezit e vizibil în piaţă, dintre toate investiţiile anunţate aici)

  24 de milioane pentru o întindere de andezit

  Reamintim cititorilor că, stabilită la 24 de milioane de lei, investiția din Piața Catedralei include: 25 de bănci, 83 de arbuşti, 6 rastele pentru 64 de biciclete, 3 cişmele, 23 de coşuri de gunoi, o toaletă, 3.000 de metri pătraţi de spaţiu verde, 10.309 metri pătraţi de alei şi zone pietonale, 1.261 de metri pătraţi de străzi şi accese carosabile, 32 de locuri de parcare (375 mp), o fântână arteziană în formă de stea (simbolul Cetăţii Aradului), un nou sistem de iluminat public. În acest moment, singura investiție vizibilă, la 12 luni fără 9 zile de la debutul lucrărilor, e covorul din andezit care acoperă cea mai mare parte din zona care cândva găzduia Piața Catedralei.

  În 9 zile e greu de crezut că aici vor apărea peste 60 de arbori, cișmele, o toaletă publică și că din mult promisa fântână din mijlocul pieței vor ieși tot atunci 144 de jeturi de apă, de până la 7,5 metri.

  Dar e posibil ca în Arad termenul stabilit în contract să fie pus doar pentru că suntem în România, lucrăm cu firme româneşti, iar un alt termen, unul foarte lung, ar fi demobilizator chiar şi pentru executantul care primeşte 24 de milioane de lei pentru pavarea cu andezit a unei pieţe.

  Cum nu par să fie reale pentru Primăria Arad nici termenele stabilite în contractele finanţate pe bani europeni, chiar dacă aici termenele nerespectate vin cu pierderea banilor sau eşalonarea lor.

  Citeşte şi:

  Piața Catedralei, petice pentru o lume nouă, mai bună

  Din 1 noiembrie începe regenerarea urbană a Pieței Catedralei

  Ce a fost și ce a ajuns proiectul de reamenajare a Pieței Catedralei

  Operațiunea „pune dale, doar ca să le scoți” în Piața Catedralei

  Gol în Piaţa Catedralei. Turla a fost ridicată pe Catedrala Ortodoxă Veche. Șantierul s-a extins

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Era clar ca nu va fii gata la timp. Uita-te in jur. Podul la la centura 13 ani. Sa vedem podul de la saguna, asteptam sa treaca termenul si la trotuarele de pe bulevard. Hai sa fim serios. De ce cacatu vietii sa ne asteptam sa fie gata ceva la timp. Si mai avem exemple in trecut. Palatul copiilor, inspectoratul, stadionul…..si sa nu uitam de demolari. Alea in 2-3 zile is gata. Amuzant aradu asta si conducerea lui chioara. Dar si noi suntem chiori..

   +18 voturi
   +1
   -1
  2. Tot ma mir si tot ma intreb de pece planeta vin astia care hotarasc in numele nostru pe ce cheltuim banii din impozite. La ce ne trebuiau toate fanteziile lor ? Si de ce-i mai votam ? Niciodata inainte de ’90 nu am avut conducatori ai Primariei asa de slabi ( ca sa nu le zic incapabili ) . Cred ca sunt vinituri ( extraterestrii ). Eu nu am auzit de realizarile lor profesionale dinainte. PACAT.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.