sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Ce a fost și ce a ajuns proiectul de reamenajare a Pieței Catedralei

  de Raluca Medeleanu | 22 martie 2023, 8:34 AM | Administraţie | Topic special

  7

  Deși lucrările incluse în proiectul de la Piața Catedralei au pornit la începutul acestui an, planurile Primăriei Arad pentru zonă s-au tot schimbat de la un an la altul. Acum avem parte de un proiect simplificat, care se ridică la 24 de milioane de lei acoperiți din bugetul local și care are ca termen de finalizare tocmai anul destinat alegerilor: 2024.

  Cum s-a schimbat proiectul de amenajare a Pieței Catedralei de-a lungul timpului

  Primele demersuri pentru transformarea pieței au fost făcute însă cu mult timp înainte, în 2013, când a fost întocmită documentația de urbanism și s-a realizat un studiu de fezabilitate. Pentru acest studiu, realizat de firma arădeană Bring Consult SRL, Primăria Arad a plătit la acel timp 158.100 lei. Pe atunci, se propunea amenajarea spațiului ca zonă pietonală sub care să se amenajeze o parcare subterană cu două nivele și un pasaj subteran destinat autovehiculelor de tonaj până la 3,5 t care ar fi preluat traficul dinspre str. Vasile Goldiș spre st. Ecaterina Teodoroiu și Vârful cu Dor.

  Totuși, după aceea planurile s-au simplificat, după o „reanaliză a tehnologiilor de realizare a investiției și condițiile impuse de avizele emise de către deținătorii de utilități”, luându-se hotărârea ca parcarea să aibă doar un nivel subteran și să fie mai mică, întrucât era necesară „retragerea față de aliniamentul imobilelor existente care sunt construcții destul de vechi”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei.

  Din această cauză, s-au mai plătit încă 47.357,33 lei aceluiași proiectant, pentru a actualiza studiul de fezabilitate. Nici acest plan nu a mai fost însă dus la bun sfârșit, ideea unei parcări subterane fiind abandonată în 2021. Întrebați care a fost motivul, reprezentanții Primăriei Arad ne-au explicat următoarele: „Văzând valoarea devizului general pentru realizarea investiției și eșalonarea duratei de execuție a obiectivului pentru trei ani bugetari, investiția nu a fost bugetată în continuare. În condițiile date, ținând cont de prevederile Legii nr. 273/2006 a finanțelor publice locale și de celelalte priorități de alocare bugetară, s-a considerat oportună realizarea amenajării Pieței Catedralei la cota zero, ceea ce implică costuri mai reduse”.

  •  Citește și: Adio, parcare subterană din Piața Catedralei! • Special Arad · ultimele știri din Arad

  Deși aveam informații inițiale că Stacons SRL va fi cea care se ocupă de reconfigurarea Pieței Catedralei, Primăria Arad ne-a informat că firma respectivă nu a fost defel implicată în acest proiect.

  reamenajarea pietei catedralei arad 1

  Care sunt modificările care au rămas valabile

  Proiectul tehnic a fost întocmit de către SC Atelier Decumanus SRL , din Timișoara (care a primit 383.537 lei pentru el), iar lucrările în sine au fost câștigate la licitația din 2021 de către Tehnodomus. Intervențiile asupra Pieței Catedralei la care s-a convenit într-un final sunt după cum urmează:

  Primul pas a fost eliberarea Pieței Catedralei de construcțiile existente tip gheretă, care au deservit piața agroalimentară (închiderea oficială a pieței a fost în 1 noiembrie 2022). În spațiul rămas astfel liber se va face o zonă pietonală, de tip parc cu alei. Lucrările de amenajare a zonei verzi prevăd un sistem de irigare și „plantări de material dendrofloricol, singulare sau grupuri, gazon natural pentru trafic intens și jardiniere din beton, cu șezut”.

  Fântână arteziană în formă de stea

  A fost în continuare păstrată ideea amplasării unei fântâni arteziene de formă stelată care imită amprenta la sol a Cetății Aradului. Căile de acces și aleile pietonale urmează să fie pavate cu piatră naturală de culori diferite. Se vor monta bănci, coșuri de gunoi, rastele de biciclete.

  În zonă va fi amplasată și o cameră tehnică, dar și un grup sanitar.

  Proiectul prevede inclusiv iluminat public ambiental, dar și arhitectural.

  reamenajarea pietei catedralei arad 2

  Modificări ale străzilor adiacente, mică parcare la sol

  În ceea ce privește parcarea din Piața Catedralei, de la planurile cu parcarea subterană, tot ce a rămas este amenajarea a 31 locuri de parcare la sol – Primăria nu a specificat exact unde vor fi amplasate acestea.

  Urmează și „reabilitarea străzilor adiacente Pieței Catedralei care sunt propuse a se modifica în străzi pietonale – parțial Str. Ecaterina Teodoriu, parțial Str. Emanoil Gojdu, parțial str. Academia Teologică, str. Piața Catedralei și str. Ion Rusu Șirianu. Se va realiza și o legătură pietonală în continuarea str. Mețianu pe direcția str. Ion Rusu Șirianu”.

  Strada Piața Catedralei va fi modificată în stradă de categoria II, cu două sensuri, cu acces dinspre str. Vasile Goldiș și ieșire spre str. Ștefan Cicio Pop.

  Pentru a asigura circulația auto de tranzit din zonă „la un nivel minimal” și pentru a păstra zona pieței fără intersecții auto, traseul str. Academia Teologică va continua cu ieșire pe str. Emanoil Gojdu.

  Ce se mai aude despre Statuia Regelui Mihai

  Regele Mihai 1992
  (Vizita Regelui Mihai în țară, în 1992)

  Într-o postare de pe Facebook, primarul Călin Bibarţ se lăuda la începutul lunii februarie cu o întâlnire cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României și Alteța Sa Regală, Principele Radu al României, la Castelul de la Săvârșin, întâlnire în care ar fi discutat „puncte comune și oportunități pentru Arad”. Mai multe detalii despre întâlnire a dezvăluit europarlamentarul Gheorghe Falcă, printr-un comentariu direct la această postare, unde a scris: „Sper să reușim să montăm statuia Regelui Mihai în Piaţa Catedralei!”.

  Ulterior, aceste planuri ni s-au confirmat, însă doar parțial. Primăria Arad într-adevăr ia în considerare să amplaseze o statuie a Regelui Mihai în zonă, însă nu a stabilit încă niciun detaliu, nici legat de aspect (erau numeroase discuții: să fie în picioare, să fie călare, să fie statuie de tip urban – mărime naturală, cum sunt acum la modă statuile cu care oamenii pot interacționa etc.).

  Dat fiind faptul că au trecut aproape două luni de când au apărut primele vești, ne-am adresat pentru lămuriri la Primărie, însă nici acum nu am primit vreun detaliu concret. Municipalitatea ne informează că s-a stabilit locul exact din piață unde se dorește amplasarea ei, dar nu ne mai dezvăluie și care este acesta.

  Aflăm că în locul în care a fost hala agroalimentară, proiectul prevede „amenajarea unei platforme cu finisaj din andezit, care să funcționeze și ca piață volantă”.

  Momentan, singurele informații care ne-au fost date despre amenajarea statuii dedicate Regelui Mihai sunt următoarele: „În cadrul acestui proiect a fost prevăzută doar zona pentru amplasarea unei viitoare statui, restul detaliilor vor fi definitivate în urma unei alte proceduri de atribuire”.

  Durata totală a lucrărilor pentru reamenajarea Pieței Catedralei este, conform contractului, 12 luni, finalizarea acestora fiind estimată la începutul anului 2024, „în funcție de perioadele de sistare”.

  Rămâne astfel să urmărim în continuare desfășurarea lucrărilor și să revenim cu detalii când apar noutăți.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Aproape 5 milioane de euro mi se pare mult pt o amenajare mai mult peisagistică patronii de la firma constructoare Tehnodomus sunt cei mai mulțumiți.
   Mult mai logică era amenajarea Pieței Avram Iancu cu o suprafață mult mai mică se putea termina în 6 luni.
   Acum au planuri și pt pavajul de pe centru dar nu le-a trecut prin cap să extindă zona pavata și de la Podgoria până la UTA sau Fortuna ca tot bulevard central este.

   +13 voturi
   +1
   -1
  2. Bineinteles studii de fezabilitate pe zeci de mii de euro de care s-a ales nimic,alte studii si alte proiecte, si vor mai fi si pentru statuie etc. Clasic pentru administrațiile din România indiferent de la care partid provin ele! Banii sa vina la firmele partidului!!

   +12 voturi
   +1
   -1
  3. Felicitări pentru articol!
   Păcat că nu se fac lucruri de calitate și că durează așa mult ca termen de execuție, la Arad orice se finalizează în ani de zile și musai în an electora!
   Acum o dau cu sala sporturilor, cu bazinul delfinul, probabil se vor renova în 2028 sau 2032.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.