joi, 29 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Din 1 noiembrie începe regenerarea urbană a Pieței Catedralei

  de Special Arad | 25 octombrie 2022, 4:01 PM | Administraţie | Topic special

  2

  (foto: Primăria Municipiului Arad / Google Street View)

  Primăria Municipiului Arad anunță că încep lucrările de regenerare urbană a Pieței Catedralei. Proiectul municipalității în valoare de aproape 24 de milioane de lei, finanțare susținută integral din bugetul local, va fi executat în 12 luni.

  Ordinul de începere al lucrărilor va fi dat săptămâna viitoare, pe 1 noiembrie. Primul pas în realizarea acestui obiectiv de investiție va fi eliberarea Pieței Catedralei de construcțiile existente. Vorbim despre 13 corpuri de clădire care au deservit piața agroalimentară, propuse spre demolare sau relocare, se arată în comunicatul Primăriei.

  Proiectul de regenerare urbană a zonei Piața Catedralei, în suprafață totală de aproape 15.000 mp vizează  creșterea suprafețelor destinate pietonilor, astfel că o parte din străzile adiacente pieței vor deveni parțial pietonale: Str. Ecaterina Teodoriu,  Str. Emanoil, str. Academia Teologică, str. Piața Catedralei și str. Ion Rusu Șirianu.

  În acest fel va fi posibilă realizarea unei legături pietonale pe axul de continuitate a străzii Mețianu pe direcția str. Ion Rusu Șirianu care va diviza ulterior piața.

  Nouă amenajare a Pieței Catedralei va permite realizarea a 32 de locuri de parcare care vor fi integrate în stilul de amenajare al pieței, dar separate atât vizual (parcare cu beton asfaltic) cât și fizic (arbori perimetrali, bolarzi din beton) de zonele destinate petrecerii timpului liber.

  Tot în cadrul proiectului de regenerare urbană a Pieței Catedralei sunt prevăzute lucrări de amenajare a zonei verzi prin plantări de material dendrofloricol, gazon natural pentru trafic intens și jardiniere din beton, cu șezut.

  Arborii plantați vor fi de talie mare, perimetral aleii pietonale de continuitate a străzii Mețianu și a zonei destinate pieței volante. Se va crea cu această ocazie o nouă zonă verde la nivelul municipiului în suprafață totală de peste 3000 mp.

  Piața va fi pavată cu piatră naturală de culori diferite și se dorește  amenajarea unei fântâni arteziene de forma stelată care imită amprenta la sol a Cetății Aradului. Fântâna va fi compusă din 144 de jeturi de apă tip rachetă, cu o înălțime de până la 7,50 m. Întrucât fiecare jet de apă acționează independent de cel de lângă el, va fi chiar posibilă simularea unui efect prin care apa desenează traiectoria râului Mureș datorită înălțimii variabile a jeturilor de apă. Fântâna și jeturile de apă vor fi iluminate cu ajutorul LED-urilor, a proiectoarelor RGB capabile să alterneze lumina albă cu cea de diferite culori.

  Lucrări de iluminat arhitectural/ornamental sunt propuse și pentru a pune în valoare aranjamentele dendrofloricole, arbuștii, etc. Iluminatul public ambiental va fi asigurat cu stâlpi de iluminat exterior de maxim  6,00 m înălțime și corpuri de iluminat liniare încastrate în pardoseală/elementele de mobilier urban, din profile liniare de tip LED.

  Apropo de zonele destinate utilizării publice, acestea vor fi dotate cu mobilier urban cu un design deosebit: 25 de bănci, 3 cișmele stradale, 23 coșuri de gunoi, 6 rastele pentru un număr total de 64 de biciclete, o toaletă publică automată.

  În zona de sud a pieței, pe o suprafață ce depășește 3000 mp, se propune o soluție de amenajare a unui spațiu public pentru care pe viitor se intenționează organizarea unui concurs de idei al cărui rezultat să fie în concordanță cu arhitectura zonei și în asentiment cu valorile sedimentate deja în această piață.

  Plansa situatie propusa 1

  De săptămâna viitoare demarăm lucrările de amenajare a Pieței Catedralei.  Pentru început, terenul vizat de proiect va fi eliberat de construcțiile existente, iar dacă ne permite vremea, vom trece la următorul pas, în caz contrar lucrările vor continua în primăvară.  Cert este că în cursul anului viitor se va finaliza. Sperăm să ridicăm acea zonă, prin noua amenajare propusă. Pe suprafața unde actualmente este hala ce va fi relocată, în timp vom face un concurs de idei în vederea amenajării ei astfel încât să se mențină ideea istorică de piață, fie printr-o piață volantă, fie prin mici construcții care să se încadreze în arhitectura zonei care să ne amintească de ce a fost odată acolo”, a precizat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, în cadrul conferinței de presă susținută marți, 25 octombrie 2022.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. din ce am inteles eliminarea pietei e un proiect de fatada, un fals de fapt urmareste sa vina un lant de magainze, kaufland sau lidl dupa cum spun vocile din mafia imobiliara…totul a inceput cu multi ani in urma cand cineva a inceput sa renoveze cladirea din colt cu drumul ce duce la piata pompierilor…un mafiot subordonat de-al lui falcone

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.