vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Tudor Lile, mândria Aradului și a Colegiului „Moise Nicoară”, nebăgat în seamă de Ministerul Educației

  de Tomck@t | 22 iunie 2023, 6:18 PM | Educaţie | Topic special

  5

  La ceremonia de astăzi din sala festivă a Colegiului Național „Moise Nicoară”, la care au fost cinstiți elevii cu rezultate deosebite la concursuri și olimpiade din acest an școlar, profesorii și-au dat glas și unei mari nemulțumiri, la doi ani distanță: faptul că Tudor Lile, fost elev al colegiului arădean, câștigător a două Medalii de Aur la Olimpiade internaționale de chimie în 2021, a fost ignorat complet de către Ministerul Educației Naționale.

  „Aș vrea să spun că era frumos să fie de față și Tudor Lile, pe care-l avem ca model. Rezultatul lui este unic în ultimii 50 de ani în Arad”, a spus profesoara Adriana Filip, adăugând că, din păcate, actualul student în Germania nu a fost apreciat la justa sa valoare la nivel local sau chiar național.

  „În clasa a XII-a, când a luat Medalia de Aur, Ministerul (n. red. Educației) nu l-a felicitat. Nici măcar verbal. Conform unei legi, acest copil trebuia premiat, pentru că a adus două medalii de aur pentru România!”, a spus cu o vădită dezamăgire profesorul de chimie Dan Rotariu, cel care l-a pregătit pe vremea respectivă pe Tudor Lile.

  Profesoara Adriana Filip a remarcat că Tudor Lile a primit prea puțină atenție în presă și „din partea noastră, a tuturor”, o afirmație falsă, de altfel.

  Numai pe Special Arad găsim mai multe știri despre rezultatele lui excepționale, dintre care două articole sunt interviuri cu Tudor Lile (vezi link-urile mai jos), plus încă unul, în care este intervievat alături de alți doi elevi arădeni.

  Găsim știri despre el, de asemenea, și în presa națională și un interviu și pe HotNews. Mai mult, tânărul arădean a primit Diploma de Onoare din partea Primăriei Arad în cadrul ședinței festive de Zilele Aradului în 2021, iar mai târziu, în toamna aceluiași an, a fost premiat și la Balul Comunității Arădene.

  „Tudor, pentru noi ești o medalie de aur deja!”

  s-a scris pe Special Arad în 2019, aniticipând, practic, rezultatele extraordinare care au urmat.

  Atunci în clasa a X-a, Tudor Lile a făcut parte din lotul național al României la Olimpiada Internațională de Chimie „Mendeleev” din Rusia. A obținut argintul mai întâi la olimpiada de la Sankt Petersburg, apoi la Paris, însă Tudor nu s-a oprit aici.

  Fiind în clasa a XII-a, la ediția din 2021 a Olimpiadei Internaționale de Chimie din Rusia a obținut Medalia de Aur și încă o Medalie de Aur la Olimpiada Internațională din Japonia.

  În același an, Tudor Lile s-a numărat printre cei trei elevi arădeni (toți de la Colegiul Național „Moise Nicoară”) care au obținut 10 pe linie la Bacalaureat.

  Acum studiază la facultate în Germania și este în anul al II-lea, iar ca o dovadă a excelenței în educație, în paralel, el predă colegilor săi din același an și celor din primul an de facultate, potrivit profesorului Dan Rotariu.

  Citește și:

  •  Arădeanul cu care ne mândrim: „Tudor, pentru noi ești o medalie de aur deja!”. Povestea micului chimist, înainte de Olimpiada Internațională de Chimie din Rusia

  •  Rezultat imens pentru întreg învățământul arădean: elevul Tudor Lile și profesorul său, Dan Rotariu, au luat argintul la „Internaționalele” de Chimie

  •  Tudor, mândria Aradului! A luat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Chimie

  •  De vorbă cu elevul arădean Tudor Lile, medaliatul cu aur la Olimpiada Internațională de Chimie: „Am norocul de a fi autodidact și nu m-a afectat tare pandemia”

  •  Încă o medalie de aur la Chimie pentru arădeanul Tudor Lile. De data aceasta la o Olimpiadă Internațională din Japonia

  •  Elevii de 10 la Bac! Marian Neamțiu, Oana Miruna Palcu și Tudor Lile au încheiat un capitol important din viață și ne spun cum îl văd pe următorul

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nici acum nu ați învățat că pt. cei din București (indiferent dacă nativi sau parveniții și oportuniștii politici /economici /financiari), noi reprezentăm, pt ei, „provincia neimportantă” ? 😣
   .
   … Că, nici TIMPUL PROBABIL nu știu să-l dea corect sau să-l detalieze „dincoace de Carpați”…?
   … Că pt ei, dincoace de Carpați, există DOAR DOUĂ (mai nou, trei), orașe mari: Clujul, Timișoara și, mai nou, Sibiul .. ?! 😡
   .
   Restul sunt (pt ei), doar niște „amărâte comune de provincie” , cu totul nesemnificative, dar CU OBLIGAȚIA DE A COTIZA „LA GREU” pt Bugetul Țării, din care „se înfruptă” doar Bucureștiul și alți răsfățati de DINCOLO de Carpați! 😠
   .
   Așa că, – deși E F. BINE că „le bateți obrazul” (pe care, oricum nu-l au…!!!) – , vă recomand să nu vă faceți iluzii și de a nu avea așteptări în acest sens …
   Dacă beneficiarul nu e „beizadeaua” vreunui „grangur” local, li „se fâlfâie” de el ! 😣

   +6 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.