marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Încă o medalie de aur la Chimie pentru arădeanul Tudor Lile. De data aceasta la o Olimpiadă Internațională din Japonia

    de Tomck@t | 2 august 2021, 9:31 PM | Educaţie | Topic special

    2

    Tudor Lile este deja celebru în Arad, țară și străinătate pentru talentul său la chimie. După ce a obținut în 2019 argint la olimpiada de la Sankt Petersburg și cea de la Paris, anul acesta a adus acasă două medalii de aur: în aprilie, la cea din Rusia, iar cea de-a doua chiar acum, la cea din Japonia.

    Tânărul arădean a făcut parte din lotul național român, alături de alți trei tineri din țară, la Olimpiada Internațională de Chimie din Japonia, organizată online. Academicianul Marius Andruh, președintele Comisiei Olimpiadei de Chimie 2021  a declarat pentru edupedu.ro că  „este un rezultat cu adevărat excepțional”, cel mai bun din ultimii cinci ani, a spus acesta, adăugând că meritul este în principal al elevilor: Mircea Raul Bodrogean, Alexandru Cătălin Dianu, Tudor Lile și Ștefan Dimitriu. Primii trei au obținut aur, al patrulea argint. Profesorul Andruh a mai precizat că ultima dată când echipa României – care, prin tradiție, are rezultate foarte bune la olimpiadele internaționale de chimie – a obținut asemenea rezultate a fost în 2016, când elevii români au obținut tot 3 medalii de aur și 1 de argint.

    WhatsApp Image 2021 08 02 at 15.53.05

    Tudor Lile a absolvit anul acesta Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad, iar la examenul de Bacalaureat pe care l-a susținut în această vară a obținut nota 10 pe linie.

    Despre motivul pentru care are această pasiune pentru chimie, tânărul arădean ne-a declarat într-un interviu în 2019 că „Nu se oprește niciodată din a te surprinde. E știința de mijloc care le unește pe toate”, iar despre pregătirile pentru olimpiade, ne-a spus că sunt „investiții, nu sacrificii, pentru rezultate. Deoarece timpul acesta nu este pierdut, el este investit”.

    Prima medalie de aur și implicit performanța sa la Bacalaureat le-a obținut tocmai într-un an dificil pentru educație, în plină pandemie. Însă acest lucru nu l-a oprit să exceleze. „Eu am norocul de a fi autodidact și nu m-a afectat foarte tare pandemia dacă ne referim la învățat”, ne-a spus Tudor în interviul din aprilie 2021, chiar după ce a câștigat medalia de aur la Olimpiada din Rusia.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Vorbiți de excelență și ne dași o imagine cu 4 tineri cu botniță.
      Imaginea obedineței și conformismului reflex. Excelența toeretică și obedința naște monștrii sau face demonstrația inutilității inteligenței în absenșa unei atitudini specifice oamenilor liberi, bipedelor. Poate dacă insistați puțin, foarte puțiun spre deloc le-ați fi făcut o poză în 4 labe și ați reușit un titlu foarte atractiv din punct de vedere al presei de scandal, ceva în genul ”vaca olimpică”.
      … știu veți veni cu replici argumentate și printre argumente se va desprinde ideea că printre materiile de la bac sau la chimie nu se predă nimic legat de libertate.

      --9 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.