luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Arădeanul cu care ne mândrim: „Tudor, pentru noi ești o medalie de aur deja!”. Povestea micului chimist, înainte de Olimpiada Internațională de Chimie din Rusia

  de Mihai Todoca | 28 martie 2019, 7:47 PM | Educaţie | Recomandările editorilor

  1

  Olimpiada națională de chimie 2019 va rămâne în mintea lui Tudor Lile un moment marcant în viața lui. Pentru familia și profesorul care l-a pregătit, cât și pentru arădeni, va fi pentru totdeauna un moment de mândrie mulți ani de acum încolo! După mai bine de 50 de ani de competiție, Aradul, prin munca elevului Tudor Lile și îndrumarea profesorului Dan Rotariu, va fi printre orașele care au dat competitori completând lotul ce va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Chimie „Mendeleev”. Am vorbit cu elevul de clasa a X-a care a demonstrat cât de multe se pot realiza prin muncă și dăruire.

  Ce spune arădeanul Tudor Lile despre această realizare:

  „Pot spune că pregătirea a început în clasa a șaptea de când am început să fac chimie., și, mai serios, în special pentru concursul acesta mă pregătesc din clasa a noua. Am fost îndrumat și de domnul profesor Dan Rotariu cu care în continuare studiez.” 

  L-am întrebat pe Tudor ce îl atrage așa de mult la chimie. De ce nu matematica sau fizica? Acesta ne-a dat un răspuns aproape poetic: „Nu se oprește niciodată din a te surprinde. E știința de mijloc care le unește pe toate”

  Pentru orice rezultat este nevoie de multă muncă, iar Tudor nu este străin de aceasta. Pentru a fi pregătit pentru competițiile viitoare acesta a început din luna septembrie cu câte cinci ore pe zi de studiu, iar de la începutul anului acestași-a dedicat câte opt ore pe zi pentru studiu. L-am întrebat dacă nu e prea mult, iar acesta ne-a răspuns mândru: „E mult, dar trebuie să facem sacrificii… investiții! Investiții, nu sacrificii, pentru rezultate. Deoarece timpul acesta nu este pierdut, el este investit”.

  Vizavi de celelalte materii, acesta recunoaște că poate au un pic de suferit, dar controlează bine situația și își organizează foarte bine timpul pentru a se putea ocupa așa cum trebuie și de ele. Mai mult decât atât, acesta se pregătește deja pentru următoarea olimpiadă, poate mai importantă, a cărei selecții va fi în luna mai și care se numește Olimpiada Internaţională de Chimie.

  Planurile de viitor ale lui Tudor implică, după cum ne-am așteptat, tot chimia, dar nu la noi în țară: „Vreau să studiez chimia în continuare, dar nu la noi în țară. Facultățile de la noi, din păcate, nu se ridică la standardele pe care mi le doresc. Încă nu știu exact unde, dar știu sigur că îmi voi continua studiile”.

  Întrebat cum îi vede el pe ceilalți elevi, colegi cu care participă la olimpiade și planurile lor de viitor, acesta ne-a spus: „Pot spune că se pot împărți în trei categorii: cei care vor să continue la Medicină, iar cei mai mulți vor să rămână în România, o mică parte care dorește să continue cu chimia tot aici în țară și cealaltă parte care, ca și mine, vor să plece în străinătate”.

  Bravo, Tudor! Împreună cu colegii tăi sunteți, încă de pe acum, un exemplu pentru generațiile care vor veni în urma voastră.

  Mai jos redăm și mesajul Colegiului Național „Moise Nicoară”, postat pe facebook:

  „În perioada 21-25 martie 2019, la Constanța, s-a desfășurat cea de-a LIII-a ediție a Olimpiadei Naționale de Chimie. Timp de cinci zile, 350 de elevi din clasele a VIII-a – a XII-a, din toată țara, s-au luptat pentru a demonstra că sunt creativi, au o gândire disciplinată, și, mai ales, sunt pasionați de Chimie. Colegiul Național „Moise Nicoară” a fost reprezentat de Dumitra Ștefan, din clasa a IX-a, Lamoly Andreea, clasa a X-a, Lile Tudor, clasa a X-a, pregătiți de prof. Dan Rotariu. Pe lângă faptul că s-au întors cu rezultate excepționale – Ștefan și Tudor au obținut mențiuni MEN – ne dau motive de justificată mândrie: Dumitra Ștefan, obținând locul IV la clasa a IX-a, va participa la selecția pentru concursul internațional EUSO (concurs european de științe) de anul viitor.
  Pentru prima dată de la Arad, în peste 50 de ani de competiție, Lile Tudor al nostru face parte din lotul care va reprezenta România, la sfârșitul lui aprilie, la Olimpiada Internațională de Chimie „Mendeleev”, care se va desfășura la Sankt Petersburg, Rusia. Sunteți bucuria noastră! Felicitări!”

  Sursă galerie foto: Colegiul Național „Moise Nicoară”

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ar mai fi de menționat faptul că, la Olmpiada de chimie de la Constanța, din lotul care a reprezentat județul Arad a mai făcut parte și un elev de la Colegiul Național Vasile Goldis, la clasa a Xl-a,care a obținut locul II cu 97,80, pregătit fiind de d-ul prof. LAZEA MARIUS

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.