joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    De vorbă cu elevul arădean Tudor Lile, medaliatul cu aur la Olimpiada Internațională de Chimie: „Am norocul de a fi autodidact și nu m-a afectat tare pandemia”

    de Andreea Daniela B. | 28 aprilie 2021, 10:30 AM | Educaţie | Interviuri | Topic special

    0

    Tudor este un băiat special, așa cum sunt mulți alții din Arad, însă ceva îl face să ajungă pe locul I. Mai exact, Tudor Lile a câștigat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Chimie, reprezentând astfel Aradul și Liceul „Moise Nicoară”, acolo unde studiază în prezent. Cu această ocazie am vrut să stăm de vorbă cu el, să aflăm ce pasiuni are și cum reușește să se mențină „special” într-o lume atât de greu de impresionat. Nu i-a fost ușor să câștige asemenea concurs pentru că în spatele lui stau ani de zile de exerciții și de învățat la foc continuu. S-a menținut pe linia de plutire atunci când pandemia a lovit lumea și a reușit să se descurce chiar și online, având ambiția necesară, dar și motivația de care avea nevoie pentru a-și îndeplini încă un vis. Un vis care a și devenit realitate. Bineînțeles că și interviul nostru cu Tudor a fost online…

    – Care este povestea ta? Cine ești, câți ani ai și cum a început totul? 

    – Am 18 ani și consider curiozitatea mea ca fiind punctul de plecare. De mic sunt curios, interesat de lucrurile din jur, iar pe măsură ce am crescut am descoperit diverse moduri prin care să îmi satisfac această curiozitate, într-un final ajungând la chimie. Un rol important l-au avut si câțiva prieteni mai mari care erau olimpici la chimie și mi-au îndreptat privirea spre acest domeniu, iar prin clasa a VII-a a început să îmi placă mult această materie și să mă pregătesc pentru olimpiade, îndrumat fiind în toată această perioadă de domnul profesor Dan Rotariu.

    – Te mai atrage și alt domeniu? Ai alte pasiuni în care îți place să investești?

    – Îmi place știința la nivel general, încerc să aflu cât mai multe indiferent de domeniul specific. Dacă e sa vorbesc despre ceva mai diferit, pot spune că îmi place să alerg.

    – Am văzut că nu este prima data când participi la un concurs atât de important. Cum te-ai simțit în timpul competiției  de anul acesta și de cât timp te pregătești pentru Olimpiadă?

    – Olimpiada de anul aceasta a fost mai ciudată fiindcă s-a desfășurat online și parcă toate emoțiile au fost mai diminuate și nu le-am simțit atât de tare. În ceea ce privește motivația, cred că se datorează faptului că îmi place ce fac. Cu timpul am învățat să nu pun presiune pe mine și să accept faptul că în unele zile nu voi fi motivat și că cel mai bine e să fac altceva pentru că înseamnă, probabil, că sunt obosit și am nevoie de o pauză.

    tudor1

    – Cum arată o zi din viața ta înainte de concursuri?

    – În ziua dinaintea probei încerc să intru în starea mentală potrivită și nu mai învăt nimic nou. Fac lucruri foarte diferite. De exemplu, uneori merg să alerg, mă uit la un film sau citesc.

    – Care este primul lucru pe care vrei să îl faci după ce termini liceul și cum vrei să arate viitorul?

    – Primul lucru după ce termin liceul? Cred că mi-ar plăcea să călătoresc undeva, asta dacă va fi posibil. Vreau să mă deconectez un pic. Mi-ar plăcea să merg la studii în Germania, iar după încheierea acestora mi-ar plăcea să rămân în cercetare, însă nu știu încă unde vreau să mă stabilesc, nu exclud nicio variantă.

    – Te-a afectat pandemia sau ai reușit să înveți la fel de ușor ca și atunci când mergeai la școală fizic?

    – Eu am norocul de a fi autodidact și nu m-a afectat foarte tare pandemia dacă ne referim la învățat, însă îmi dau seama că acest mod de învățat la distanta nu e cel ideal.

    – Ce părere ai despre sistemul de învățământ? Ești încurajat să ajungi cât mai sus sau sunt momente în care ți se pun bariere?

    – Bariere nu am întâmpinat niciodată, cel puțin nu unele semnificative. Performanța la materii predate la clasă este văzută bine în general. Și susținută. Cât despre sistemul de învățământ, voi spune doar că mi-ar fi plăcut sa fie mai flexibil, să se poată adapta mai ușor preferințelor și intereselor fiecărui elev în parte.

    tudor2

    – Cine te-a susținut pe tot parcursul evoluției tale? Ce au făcut acele persoane pentru tine?

    – De-a lungul anilor am fost susținut atât de profesorul Dan Rotariu, cât și de cei care s-au implicat în organizarea și pregătirea loturilor naționale de chimie. Desigur, aici mai adăugăm familia și prietenii.

    – Este greu să speri la mai mult într-o țară ca România?

    – Eu am încredere că România este pe drumul cel bun. Cred că în următorii ani ne vom apropia tot mai tare de celelalte state membre ale Uniunii Europene, la care în momentul de față ne uităm cu admirație.

    – Ce sfat le-ai da celor care își doresc să ajungă ca tine, dar se lasă demoralizați de cei din jur?

    – Vreau să subliniez faptul că o Olimpiadă nu ar trebui văzută ca un scop în sine. Sunt convins că există multe alte activități care sunt la fel de utile și satisfăcătoare, de aceea îi încurajez pe toți să își urmeze pasiunea, indiferent care ar fi aceasta și să nu se lase descurajați de cei din jur.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.