sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Elevii de 10 la Bac! Marian Neamțiu, Oana Miruna Palcu și Tudor Lile au încheiat un capitol important din viață și ne spun cum îl văd pe următorul

    de Andreea Daniela B. | 5 iulie 2021, 3:52 PM | Educaţie | Interviuri | Topic special

    0

    (foto: Marian Neamțiu, Oana Palcu și Tudor Lile)

    Despre Tudor s-a mai scris în ziarul nostru, însă de această dată vom vorbi despre el, despre Marian și Oana. Trei copii de zece care nu au văzut pandemia ca fiind un impediment în fața învățatului. Astfel, după mai bine de un an în care abia s-au văzut între ei, după ce abia au reușit să stea față în față cu profesorii, elevii de la „Moise Nicoară” au demonstrat că poți fi de nota zece chiar și atunci când te lupți cu o pandemie, doar că trebuie să-ți dorești și să te pregătești.

    Asta au făcut ei. S-au pregătit, unii mai intens în ultimul an, alții de când au început liceul, însă toți trei au știut clar care le este scopul, o notă cât mai mare pentru a putea avea toate porțile deschise, mai ales pentru că Tudor a ales să studieze în străinătate. Cât despre Marian și Oana, cei doi rămân în țară, însă își doresc să ajungă cât mai sus, iar asta se înțelege din răspunsurile lor.

    Curioși fiind de viitorul celor trei elevi, am luat legătura cu ei și i-am întrebat atât despre planurile lor, cât și despre pregătirea dinaintea examenului. Aparent, niciunul nu a  fost luat prin surprindere de nimic, poate doar de „Moara cu Noroc”, însă acest lucru nu le-a stat deloc în cale.

    Pentru început am vorbit cu Marian

    – Cum a fost? Ți s-a părut greu? A fost vreo materie care să te ia prin surprindere?
    – Subiectele au fost destul de abordabile. La proba de limba și literatura română am fost luat puțin prin surprindere din cauza faptului că la subiectul al III-lea a picat aceeași operă ca la simulare, dar nu am întâmpinat dificultăți.

    – Cât timp ți-a luat să te pregătești? Meditații ai făcut?
    – Am început pregătirea pentru Bacalaureat din septembrie. Inițial, mi-am organizat materia și am încercat sa fac exerciții pentru fiecare probă. De abia în ultimele luni m-am focusat doar pe Bacalaureat. În ceea ce privește meditațiile, nu am făcut. Am considerat ca profesorii de la liceu îmi vor oferi tot ce am nevoie pentru obținerea unei note mari.

    – Și acum ce urmează? Te-ai hotărât la ce facultate vei merge?
    – Da. Voi merge la Facultatea de Litere de la Cluj, pe specializarea română-franceză, sperând ca mai apoi să ajung profesor de limba și literatura română.

    – Ai fost surprins sau te așteptai să iei aceste note?
    – Eu speram să iau notele astea, dar nu eram sigur pe mine. Puțin am fost surprins, dar mă așteptam.

    – Un sfat pentru cei ce urmează să susțină în viitor examenul de Bacalaureat?
    – Să fie încrezători, să se pregătească și să se aștepte la orice.

    A urmat Tudor, care ne-a spus ce a ales să facă mai departe

    – Cum au fost examenele? Ti s-au părut grele? A fost vreo materie care sa te ia prin surprindere?
    – Nu pot spune că a fost greu și nici că m-a surprins ceva în mod special. Nivelul de dificultate al subiectelor a fost ca in anii precedenți.

    – Cât timp te-ai pregătit? Ai făcut meditații sau nu ai mai avut nevoie?
    – Pregătirea am făcut-o pe parcursul anilor de liceu, iar acum în ultima lună am învățat un pic mai mult la română. De meditații nu am avut nevoie fiindcă profesorii de la clasă ne-au ajutat foarte mult, chiar au făcut și pregătiri suplimentare în afara programului școlar.

    – Până la urmă te-ai hotărât unde pleci? Voiai cândva sa ajungi în străinătate. Cum a rămas până la urmă?
    – Dorința mea a rămas aceeași, iar acum că am promovat și examenul de Bacalaureat pot începe procesul de înscriere.

    – Care sunt variantele pentru care optezi?
    – RWTH Aachen (Germania), Universitat Heidelberg (Germania) și TU Eindhoven (Olanda).

    – Și până la urmă care e scopul tău final? Să urmezi cursurile facultății și după aceea să rămâi în străinătate? 
    – Voi lua lucrurile pas cu pas și voi vedea ce urmează-.

    În final, Oana ne-a spus despre viitorul ei

    – Cum ți s-au părut subiectele? Te-a luat ceva prin surprindere?
    – Subiectele au fost chiar accesibile. Nu mă așteptam să cadă „Moara cu noroc”, dat fiind faptul că același lucru a căzut și la simulare, dar am reușit să scriu un eseu structurat și m-am descurcat și la primele două subiecte.

    – Cât timp te-ai pregătit pentru examene? Ai avut nevoie să faci și meditații?
    – În decursul acestui an am reușit să parcurg toată materia, profesorii de la clasă au contribuit mult cu materiale și cu ore de pregătire, dar, pentru siguranța mea, și pentru niște exercițiu in plus, am ales sa fac și meditații.

    – Acum că ai scăpat de examen, ce urmează? Unde vrei să mergi?
    – Mă voi înscrie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, la facultatea de Limbi și Literaturi, profilul franceză-italiană.

    – Și mai apoi ce îți dorești să faci, asta după finalizarea facultății?
    – Încă nu m-am decis, însă probabil voi continua undeva unde sunt cerute limbi străine. Îmi plac foarte mult și sper sa învăț cât mai multe în viitor. De asemenea, mă gândesc să muncesc un timp afară, asta dacă va fi posibil.

    – Ai vreun sfat pentru cei ce urmează să susțină examenul? Ce le sugerezi tu să facă?
    – Pentru proba la limba și literatura română, sfatul meu este sa citească integral textele cerute, iar pentru celelalte, să studieze echilibrat și susținut, fără sa aglomereze materie pentru final. Bacul nu este atât de înfricoșător.

    Pe această cale noi le urăm succes absolvenților și sperăm să reușească tot ceea ce își doresc!

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.