miercuri, 12 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Și blocurile din cererea 4 și 5 din municipiul Arad primesc finanțare pentru reabilitarea termică

  de Raluca Medeleanu | 14 aprilie 2023, 11:17 AM | Administraţie | Știri Arad

  3

  imagine cu rol ilustrativ (arhivă)

  O nouă serie de finanțări nerambursabile pentru reabilitarea termică a unor blocuri din municipiu a fost anunțată de Primăria Arad. Este vorba de blocuri care sunt înscrise în cererea 4 și 5. Banii vor fi alocați tot prin PNRR.

  Blocurile din cererea 4 sunt după cum urmează:

  Bloc Y3, Aleea Neptun nr. 4
  Bloc 28, Str. Nicolae Oncu nr. 1-3
  Bloc X1, Aleea Tomis nr. 3
  Bloc Z30, Str. Călărașilor
  Bloc 60-68, Sc. A,B,C,D,E, Calea Aurel Vlaicu nr. 58
  Bloc CPL, Calea Aurel Vlaicu nr. 18

  Valoarea totală nerambursabilă a acestor reabilitări este de 23.182.500,65 lei cu TVA.

  Blocurile din cererea 5 sunt după cum urmează:

  Bloc 3, Piața Spitalului
  Bloc X36/2, Sc A, B, C, Aleea Amara

  Valoarea totală nerambursabilă a acestor reabilitări este de 11.203.930,22 lei cu TVA.

  Amintim că, tot în această săptămână, Primăria Arad a publicat și lista aprobată pentru blocurile incluse în Cererea 1, care vor beneficia de finanțare nerambursabilă prin PNRR, suma totală în acel caz fiind 21.773.062,72 lei cu TVA. Aici sunt incluse următoarele blocuri: Bloc 15, str. Miron Costin, Bloc 23, str. Ghiba Birta Bloc 81A, B-dul Revoluției, Bloc S3-3 str. Postavului, Bloc 1-2-3 str. Toth Șandor, Bloc R3 str. Petru Rareș, Bloc R Aleea Romanța, Bloc A str. Războieni.

  Vorbim astfel, până la această oră, de un total de 56 milioane lei obținute ca finanțare prin PNRR, proiecte care au fost lansate în această săptămână și care au ca termen de implementare limită anul 2026.

   

  Citește și:

  •  Opt alte blocuri din Arad trec la reabilitare termică. Urmează agonie sau extaz • Special Arad · ultimele știri din Arad

  •  Blocul de pe Bulevardul Revoluției 26-38 trebuie finalizat la sfârșitul anului, altfel își pierde finanțarea • Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. În primul rând doresc să urez tuturor:
   Paște Fericit!

   Hristos a Înviat!
   .
   .
   În al doilea rând, mă gândeam dacă să mai comentez ceva sau „s-o las baltă”, pt. ca devin plictisitor…
   Totuși, referitor la tema articolului, zilele astea am constatat ceva care m-a iritat și întristat foarte tare, așa că totuși, am să vă împărtășesc supărarea mea:
   NU SUNTEM ÎN STARE, ȘI PACE, SĂ FACEM UN LUCRU CAP-COADĂ, de calitate și care să și reziste în timp !!! 😣
   .
   În urmă cu aprox. 5-6 ani s-a reabilitat cu fonduri de la Primărie, un bloc de 4 etaje, în Vlaicu, intre Fortuna (Șega) și Poetului (zona ACR).
   Circulând prin zonă, am văzut pt prima dată, un bloc reabilitat cu sprijinul unor Primării, lu crat „ca la carte” (după câte mă pricep eu):
   – polistiren de calitate și ignifugat (deși NU SE CEREA PE VREMEA AIA);
   – adeziv la fel și aplicat pe o suprafață mare a placii (nu doar în cateva puncte MINUSCULE;
   – dibluri de fixare pe colțuri, pe mijlocul laturii și cate 2 pe centrul plăcii;
   – vată minerală de separare între fiecare etaj;
   – geamuri si balcoane termopan de calitate bună și MONTATE CU ATENȚIE (inclusiv copertina-acoperiș al balcoanelor de la ultimul etaj, care nu aveu nimic deasupra din construcție);
   – balustradă de inox montată pe bordura acoperișului;
   – o combinatie de culori și nuanțe, foartă plăcută la final;
   – timp de executie bun;
   – curățenie ;
   etc.
   Și , din cate știu, nu au existat plângeri din partea beneficiarilor…😀
   Deci, am zis eu, în sfârșit o lucrare (văzută și de mine) „ca la carte” !
   Vise…
   .
   Zilele trecute, când trec prin zonă, mă uit la „blocul meu favorit” și mă întreb:
   CE NAIBA E CU EL?
   CE-I CU CULORILE ASTEA ȘTERSE, TERNE…?
   Ce-i cu DÂRELE ASTEA CENUȘII , cam peste tot…?
   Unde au dispărut culorile, ce naiba e cu strâlucirea lui de la început, unde sunt culorile alea FRUMOASE ȘI VII ?
   … Că s-a ajuns ca VECHILE BLOCURI COMUNISTE, din jur, cu zugraveli de 50 – 60 de ani, să aibe culori mai pregnante și mai frumoase (cu toate „cicatricile” de pe ele), decăt acesta recent reabilitat !
   Concluzia cred că e doar una:
   – deși restul lucrării pare executată corect, vopseaua finală pare UNA DE PROASTĂ CALITATE și PUSĂ ÎN STRAT INSUFICIENT !
   Păcat…! 😥
   .
   Și-atunci mă tot întreb, mai suntem noi în stare să facem o nenorocită de lucrare, cap-coadă, ca lumea…?
   Mă întreb (uitându-mă și la majoritatea investițiilor făcute în Arad, in ultimii 20 de ani, care, cele mai multe, DUPĂ 4-5 ANI SUNT „PRAF ȘI PULBERE”), cum naiba să ajungem să ridicăm orașul ăsta amărât, când nici măcar PUȚINELE LUCRĂRI care se fac în prezent, NU REZISTĂ NICI MĂCAR 10% din DURATA DE VIAȚĂ a vechilor lucrări sau construcții, din oraș (uitați-va la Podul Traian cât a rezistat până la recenta reabilitare, la Digul de pe Mureș, la multe din vechile cladiri sau blocuri „ceaușiste”, la tunelurile găsite sub Piață, etc.) ?!
   Și mi-e ciudă, teribil, când mă uit în jur, și văd că LA ALȚII SE POATE … 😡
   .
   .
   Vă provoc să-mi arătați o singură lucrare făcută în ultimii 20 de ani, executată CORECT și EFICIENT, care s-a păstrat și funcționează corespunzător (ca în ziua Recepției) fără a avea nevoie decât de mentenanța UZUALĂ și , eventual, câteva foarte mici retușuri/reparații ! 🤔

   +3 voturi
   +1
   -1
   • Adevărat a înviat!

    Referitor la cele constatate de dumneavoastră, din păcate nici noi nu am reușit să identificăm exemple pozitive de reabilitare termică prin proiect. Acesta este și motivul pentru care am insistat prin mai multe reportaje pe temă. Credem că problema este la construtori, firme care câștigă licitația, fără să aibă mâna de lucru corespunzătoare și care folosesc materiale de construcție extrem de ieftine, lipsite de calitate. Din păcate, mulți, mulți bani aruncați pe fereastră…

    +2 voturi
    +1
    -1
  2. Art Vandelay import-export

   Ca jurnalist, nu disculpați autoritățile și aruncati toată vina in spatele constructirului, pt. ca nu el face caietul de sarcini in carectrebuie prevazute printre altele si toate obligatiile părților dar si garanțiile!
   Să va reamintesc ca podul Traian construit pe vremea tramvaielor trase de cai, a avut garanție 100 de ani! La momentul expirării garanției, primaria a primit o notificare.
   Să revin la chestiune, mai este și ISC, care conform legii are tocmai obligația de a verfica, și opri lucrările, daca nu corespund normativelor in vigoare și caietului de sarcini.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.