vineri, 17 mai, 2024

Special Arad Logo

    Opt alte blocuri din Arad trec la reabilitare termică. Urmează agonie sau extaz

    de Raluca Medeleanu | 11 aprilie 2023, 2:17 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    8

    Primăria Municipiului Arad anunță lansarea unui nou proiect de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din Arad, în care sunt incluse alte 8 blocuri. Reabilitarea acestora ar urma să fie efectuată până în 2026. Rămâne de văzut dacă va găsi de această dată constructori care să-și onoreze obligațiile contractuale.

    Reabilitarea mai multor blocuri de locuințe de pe raza municipiului Arad a fost efectuată până acum pe diferite programe care au beneficiat de finanțare europeană, ori guvernamentale, lucrările acestora ajungând adesea subiect de presă, din cauza calității îndoielnice a lucrărilor efectuate de constructorii care au câștigat licitațiile.

    Arădenii s-au înscris în listele Primăriei, fiind atrași mai ales de faptul că din suma totală necesară reabilitării blocului, ei achitau doar un procent de 20% (sau, după cum s-a schimbat legea ulterior, un procent de 25%), diferența fiind acoperită din fondurile nerambursabile. Însă odată începute lucrările, au observat că mai multe elemente specificate în proiectul inițial nu au fost respectate de muncitori, care găseau diferite improvizații.

    Scurgeri de apă prin acoperiș, geamuri montate greșit, altele defecte, izolație care se desprindea la prima furtună mai mare de pe fațadă sunt doar câteva dintre problemele semnalate de cetățenii municipiului, probleme care au fost prezentate și în mai multe reportaje pe Special Arad.

    Din păcate, în mare parte, ca să nu spun toate, dar în mare parte cam toate blocurile care au avut asemenea lucrări prin astfel de programe sunt cu probleme. Unele mai mici, altele mai mari, dar majoritatea sunt cu probleme”, ne declara luna trecută Dorina Lupșe, președintele Uniunii Locale a Asociațiilor Locative (ULAL) Arad, întrebată fiind dacă a întâlnit până acum exemple pozitive de reabilitare termică la Arad.

    8 noi blocuri vor fi reabilitate termic, cu peste 21 milioane lei din PNRR

    Acest nou proiect pe care îl anunță acum Primăria Municipiului Arad va beneficia, de această dată, de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta 5 „valul renovării”, pentru care municipalitatea a depus solicitarea anul trecut.

    Cele 8 blocuri selectate pentru a beneficia de acest proiect sunt după cum urmează:

    Bloc 15, str. Miron Costin
    Bloc 23, str. Ghiba Birta Bloc 81A, B-dul Revoluției
    Bloc S3-3, str. Postavului
    Bloc 1-2-3, str. Toth Șandor
    Bloc R3, str. Petru Rareș
    Bloc R, Aleea Romanța
    Bloc A, str. Războieni

    Lucrările de reabilitare propuse prin proiect sunt:
    – Intervenții asupra clădirii – pentru reducerea necesarului de căldură prin izolarea termică a structurii și reducerea infiltrațiilor prin rosturi:
    – izolarea termică a clădirii existente are ca scop reducerea fluxului termic prin conducție prin anvelopa clădirii;
    ameliorarea etanșeității la aer.
    – Intervenții asupra instalațiilor:
    – refacere instalație de distribuție apă caldă și încălzire în subsol;
    – echilibrarea termohidraulică a instalației interioare de încălzire;
    – spălare instalație interioară de încălzire;
    – dotarea instalației cu corpuri noi de iluminat economice de tip LED și montarea senzorilor de mișcare pentru iluminatul din casa scării și acces in clădire.

    Valoarea totală nerambursabilă a proiectului este de 21.773.062,72 lei cu TVA. Perioada de implementare este de 41 luni, respectiv între 29.11.2022 și 29.04.2026.

    Rămâne de văzut de această dată dacă se va reuși contractarea unor firme care să ofere servicii profesioniste, astfel încât să nu se mai ajungă la situațiile cu care s-au confruntat locatarii celorlalte blocuri care au trecut prin programele de reabilitare termică anterioare.

    Câteva dintre reportajele făcute de Special Arad pe tema reabilitărilor termice dezastruoase din municipiu:

    • Blocul X2 de pe Aleea Tomis: Reabilitarea termică a blocului X2 de pe Aleea Tomis, coșmarul fără de sfârșit al locatarilor • Special Arad · ultimele știri din Arad

    • Blocul 7, de pe strada Imașului: Distruși de reabilitare la Arad! Costuri enorme, plouă în apartamente, oamenii stau în întuneric (FOTOREPORTAJ) • Special Arad · ultimele știri din Arad

    • Blocul V3, de pe 6 Vânători: Reabilitarea termică a blocurilor din Arad, lucru românesc pe bani europeni! Dar și pe o grămadă de bani ai locatarilor (FOTO) • Special Arad · ultimele știri din Arad

    • Blocul 26-38 de pe Bulevardul Revoluției: Termene depășite, lucrări nefinalizate, infiltrații și multă revoltă pe Bulevardul Revoluției 26-38: „Următorul pas va fi să facem un protest” • Special Arad · ultimele știri din Arad

    • Blocul A33 de pe Stupilor: Încă o reabilitare termică de mântuială! Lucrări întârziate și tavane îmbibate cu apă în blocul A33 de pe Stupilor • Special Arad · ultimele știri din Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Am doar o intrebare simpla:
      – s-a rezolvat situația celorlalte blocuri aflate în reabilitare termică și „măcelărite” de firme de doi bani?
      .
      Iar dacă NU, de ce joacă Primăria, din nou, „ruleta rusească” a reabilitărilor, cu firme obscure sau clientelare, PÂNĂ NU E VERIFICATĂ SERIOZITATEA ACESTORA, punându-i (de testare), să repare dezastrul făcut de anteriorii?
      Dupâ nenumăratele dezastre anterioare, a găsit Primăria o modalitate ca acestea să fie evitate pe viitor?
      Sau și-a găsit doar un nou set de „cobai inconștienți”, care, în fuga după chilipiruri (reabiliarea pe bani puțini), habar n-au ce-i poate aștepta?
      .
      Voi v-ați întrebat vreodată, DE CE LA Bolojan „în ogradă” nu se întâmlplă „rateuri” ca si aceste reabilitări termice, ca si reabilitarea Liceului Elena Ghiba Birta, a Stadionului UTA sau a relicvei CET Hidrocarburi, sau ca si pistele de biciclete, ca și FastParkurile (concepute prost, executate în ritm de melc, plasate în zone nu foarte necesare), sau ca si Piata Agroalimentară din spatele Turnului de Apă, etc. ?! 🤔
      De ce …?
      .
      Răspunsul e unul singur: la Bolojan contează DOAR INTERESUL CETĂTEANULUI de rând, nu al firmelor clientelare, nu al cetățenilor „bazați” și privilegiați discreționar, nu al spectacolului grotesc al asumări cât mai mediatizate, al fiecărei mini-proiect, nu al promisiunilor deșarte.
      Simplu…!
      .
      Chiar sunt curios ce va urma…

      +2 voturi
      +1
      -1
    2. Aceste lucrări au fost făcute de mântuială. Au tăiat conductori electrici, pentru a pune polistirenul pe interior în casa scărilor și în pivniță. Întrebarea este, cine le-a tăiat, nu trebuia să le lege la loc? Nu pentru că cei care le-au tăiat nu au fost electriceni!
      Polistirenul expandat montat la exterior nu este măcar EPS 70. Adezivul a fost tras parcă cu lopata nu cu gletiera. Colțurile făcute groaznic, în unele locuri lipsesc colțarele. Tâmplaria, în documente, are dimensiuni mult mai mari decât în realitate, aproximativ doi metri pătrați per apartament este plus, la blocul cu 10 apartamente, 20mp. Scopul acestor reabilitări, cred ca a fost altul.
      Cel mai rău este șantierul prelungit. Locatarii trăiesc de 2 ani în condiții de șantier, mizerie, deranj, schele mutate haotic fără a finaliza o parte, etc. Dirigintele de șantier și responsabilul cu investiția din partea primăriei, nu verifică calitatea lucrărilor?

      +2 voturi
      +1
      -1
    3. La lebada este un bloc cred că x2 care este in reabilitare de 3ani, cu schele pe lateral si tencuiala neterminata. Si celeilalte 8 blocuri tot asa vor fi reabilitate?. In condițiile astea nu cred ca cineva va mai vrea reabilitare. Si blocul meu era înscris la reabilitare dar locatari l-au retras cand au văzut ca dureaza cate 3ani sa termine un bloc.Rusine Arad. Rusine Bibart.

      0 voturi
      +1
      -1
    4. Art Vandelay import-export

      La un moment va trebui să se stopeze discriminarea de către stat a celor care locuiesc in blocuri in dauna celor care locuiesc in clădiri istorice sau la restul caselor din cartierele orașului.
      Recitiți comentariul de la articolul despre X2.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.