luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Blocul de pe Bulevardul Revoluției 26-38 trebuie finalizat la sfârșitul anului, altfel își pierde finanțarea

  de Raluca Medeleanu | 1 februarie 2023, 5:26 PM | Administraţie | Știri Arad

  1

  Lucrările de reabilitare a blocului de pe Bulevardul Revoluției 26-38 trebuiau să ajungă la final în vara anului 2021, însă după multe „peripeții”, Primăria a renunțat la constructor și acum se află în situația în care trebuie să reia complet procedurile pentru a desemna un nou constructor. Ceasul ticăie însă, căci termenul limită pentru a nu pierde finanțarea este 31 decembrie 2023.

  Lucrările efectuate la acest bloc fac parte din proiectul „Reabilitare Termică a blocurilor din municipiul Arad – Cererea 1”, care se ridică în total la peste 12 milioane de euro, din fonduri europene, guvernamentale și din bugetul local, firma Fildo Starcons din Galșa fiind constructorul care a câștigat licitația pentru Revoluției 26-38. Șantierul a început în 2020, dar a acumulat mari întârzieri.

  Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Arad, până la ora actuală constructorul inițial a reușit să execute lucrările în proporție de doar 49%. Practic, următorul constructor va trebui să își asume finalizarea a încă jumătate de lucrări în mai puțin de un an de zile.

  Am întrebat Primăria Arad dacă pentru toate aceste întârzieri, pe lângă rezilierea contractului (în vara anului 2022), Fildo Starcons a fost sancționată în vreun fel. Am fost informați că, potrivit clauzelor contractuale, Municipiul Arad a reținut suma de 135.627 lei, echivalentul garanției pe lucrări.

  Un alt aspect care trebuie luat în considerare în momentul în care se va realiza un nou contract cu o altă firmă este că între timp s-au scumpit și materialele de construcție, modificare de preț care va trebui supusă aprobării.

  „Până la momentul actual au fost identificate economii în cadrul bugetului aprobat, necesare pentru achiziția serviciilor de expertizare pentru continuarea lucrărilor și pentru evaluarea restului de executat.

  În baza evaluărilor ce se vor realiza de către proiectant, se vor supune aprobării costul de investiție actualizat și sursele de finanțare, avându-se în vedere prevederile OUG 64/2022 privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

  După aprobarea costului actualizat se va relua procedura de achiziție a contractului de lucrări pentru restul de executat”, ne-a informat Primăria Arad.

   

  Citește și:

  Problemele reabilitării termice de pe Revoluției 26-38 pun pe fugă comercianții și întind nervii locatarilor • Special Arad · ultimele știri din Arad

  Se dau jos schelele fără ca lucrările de pe Revoluției 26-38 să fie finalizate. Ce spune constructorul despre rezilierea contractului • Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. „Stimabilă” Primărie, ce-ar fi dacă procedurile astea birocratice (multe dintre ele cu o utilitate discutabilâ…), s-ar face ÎNTR-UN RITM MAI ALERT ?!🤔.
   .
   Asta dacă vreți ca viitorul costructor să aibă o șansa, cât-de-cât, să poată termina in 3/4 din an, ceea ce nu a fost în stare celălalt constructor, în 3 – 4 ani !!!
   Adică, mai concret, până la finalul lui Februarie să fie deja desemnat câștigătorul lucrării, iar din Martie să se apuce deja de treabă, altfel NICI O ȘANSĂ sa termine lucrarea (și corect executatată !!!) până la finele anului…
   .
   Cred ca 1 lună este timp arhisuficient ca să plimbați niste nenorocite de hârtii prin birouri și să faceți toata hârțogăria și procedura birocratică.
   .
   Pt că, dacă voi, Primăria, dormiți în chiloți, și vă trebuie mai mult de 1 lună ca sa plimbați niste hârtii, cum aveți impresia că LUCRAREA PROPRIU-ZISA (infinit mai grea ca plimbatul hârtiilor) – și, în plus, și direct afectată și de condițiile meteo, – poate fi finalizată în 10 luni ?! 😣
   Numai cine n-a pus în viața lui mâna pe un ciocan și o mistrie, crede că asemnea lucrări voluminoase și complexe, pot fi finalizate „cât ai bate din palme” (bine… , aici nu mă refer la constructorii care „lâlâie” VOIT, cu anii, lucrări de câteva săptămâni sau maxim, câteva luni 😡), pt că birocraților din Serviciile Administrative le trebuie săptămâni întregi ca să „se scarpine după urechi”, să fabrice o amărâtă de hârtie și apoi să umble cu ea la aprobat…

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.