duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    O asociere de 3 firme a câștigat licitația pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi. Oferta se ridică la aproape 80 milioane euro

    de Raluca Medeleanu | 7 februarie 2024, 11:35 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

    0

    Licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor aferente proiectului de retehnologizare a CET Hidrocarburi, prin care se va introduce unitatea de cogenerare, a ajuns la final, oferta câștigătoare ridicându-se la circa 397 milioane lei (79,8 mil. euro). Mai există însă o perioadă de contestații.

    Amintim că întreaga investiție calculată inițial de Primărie se ridică la circa 533 milioane lei, fondurile europene câștigate prin PNRR ridicându-se la doar circa 278 milioane lei, iar diferența de 255 milioane lei va fi plătită de municipalitate printr-un împrumut bancar deja aprobat.

    Practic, fondurile europene acoperă doar cheltuielie pentru instalațiile de cogenerare, iar cele necesare înlocuirii cazanelor existente, care sunt deteriorate și necesită înlocuirea, sunt cele care le va suporta Primăria.

    Licitația pentru proiectare și execuție, lansată anul trecut de Primăria Arad, avea suma maximă alocată de 402.172.105 lei (aprox. 80,8 mil. euro), iar firma care a câștigat licitația pe criteriul „prețul cel mai mic” a depus o ofertă care se ridică la 397.311.113,03 lei (79,8 mil. euro). 

    Câștigătorul licitației este practic o asociere de trei firme: ELSACO ELECTRONIC S.R.L -(lider), ELSACO ENGINEERING S.R.L (asociat) și VESTRA INDUSTRY S.R.L. (asociat). Această asocierea de firme a mai realizat proiecte similare la Oradea și Botoșani.

    10 zile, timp pentru contestații la oferta câștigătoare

    Urmează o perioadă de 10 zile pentru depunerea eventualelor contestați, întrucât pe lângă această ofertă, declarată câștigătoare, la licitație a mai fost depusă doar încă o ofertă, de la o altă asociere (Restart Energy One SA- lider asociere cu SC Energomontaj SA).

    Amintim că au mai avut loc 2 contestații în timpul desfășurării licitației. depuse de Romeletro, respectiv de Energomontaj, contestații care au fost soluționate de Consiliul Național de Soluționare al Contestațiilor în octombrie 2023, după care s-a putut desfășura în continuare procedura licitației.

    Acum, dacă nu mai apare nicio nouă contestație în această perioadă de după desemnarea ofertei câștigătoare, după desemnarea oficială și semnarea contractului, firma câștigătoare are la dispoziție 2 ani să implementeze proiectul.

    „Prin implementarea acestui proiect se intră într-o nouă etapă de modernizare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Arad, în care se urmărește reducerea consumului de combustibil primar cu peste 30% prin producerea energiei electrice și termice în cogenerare de înaltă eficiență și în egală măsură reducerea emisiilor de CO2 (dioxid de carbon) în atmosferă tot cu peste 30 de procente. Nu în ultimul rând se estimează că în urma realizării acestei investiții, prețul de producție al gigacaloriei ar putea scădea cu cel puțin 50%. Termenul de implementare al proiectului „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență” este 28 februarie 2026”, transmite Primăria Arad.

     

    Citește și:

    Retehnologizarea CET Hidrocarburi va fi „prima investiție în instalații noi de după 1989” la Arad · Special Arad

    Două contestații și un nou termen de depunere a ofertelor, la licitația pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.