sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Un pui de lebădă a ieșit la o plimbare, printre mașini, la Podgoria

    de Special Arad | 2 ianuarie 2024, 12:16 PM | Animal Special | Știri Arad | Topic special

    0

    (foto: Cristina Fofiu, AradTraffic / Facebook)

    Începând cu anul 2016, un număr mare de lebede au apărut în Arad, fascinând trecătorii pe malul râului Mureș. Câteva dintre ele, mai exact două înaripate și mai mulți pui, au fost zărite ulterior și pe lacul Măltăreț, iar de curând, la sfârșitul anului 2023, o familie de lebede a apărut și pe lacul de la Pădurice.

    Pe lacul Pădurice s-au stabilit, mai exact, două lebede (cel mai probabil un mascul și o femelă) și un pui, cel din urmă fiind zărit în această dimineață explorând zona, ieșind la o plimbare la Podgoria.

    Din păcate, zona nu este una optimă pentru aceste înaripate sărbatice, fiind foarte circulată de mașini în imediata proximitate a lacului. Fotografia de mai sus a apărut pe grupul de Facebook AradTraffic, în timp ce puiul de lebădă se plimba pe drum în fața unei mașini.

    Nu hrăniți lebedele cu pâine, biscuiți sau semințe sărate, le puteți îmbolnăvi!

    Familia de lebede de pe lacul Pădurice este deja o atracție pentru arădeni, însă este important de reținut că ele sunt păsări sălbatice, iar hrănindu-le cu pâine sau semințe sărate le facem doar rău.

    lebede pe lacul Pădurice
    Foto: AradTraffic / Facebook

    Societatea Ornitologică Română atrage atenția să „nu le dați semințe sărate, pentru că sarea este dăunătoare pentru păsări. La fel de dăunătoare este și pâinea, care nu este recomandată să facă parte din dietă păsărilor sălbatice, biscuit sau orice alte produse de patiserie-cofetărie. De asemenea, nu le dați hrană pentru câini și pisici sau alte animale de companie. Această nu este sănătoasă pentru păsările sălbatice și, în plus, va atrage în zona coțofenele, ciorile și pisicile”.

    Cu ce putem hrăni lebedele?

    „Odată cu instalarea perioadei reci dispar insectele, hrană de baza a păsărilor insectivore, iar fructele diferitor arbuști și copaci sunt pe terminate. Acesta este momentul în care putem să le dăm o mână de ajutor prietenilor noștri înaripați”, informează Societatea Ornitologică Română.

    Păsările au nevoie de hrană grasă (cu multe calorii) în timpul iernii, pentru a supraviețui nopților geroase. Întotdeauna reglați cantitatea de hrană în funcție de necesitate și nu lăsați să se acumuleze hrană în jurul hrănitorilor.

    Semințele de floarea soarelui constituie cea mai bună hrană, iar în lipsa acestora (sau în plus față de acestea), se mai pot da păsărilor: păsat, făină de porumb măcinată mare (sau mămăligă), orez și ovăz (de preferință fierte), cartofi și morcovi fierți, alte zarzavaturi fierte (le vor mânca mai ales mierlele), bucăți de măr (inclusiv mere bătute sau parțial stricate) alte fructe, miez de nucă, arahide, fructe de pădure strânse toamna și uscate, scoruș, porumbele, soc.

    Unele produse de origine animală sunt foarte hrănitoare și apreciate de păsări: slănină (nesărată și neafumată), untură de porc, carnea fiartă (de exemplu cea care a rămas pe oase de la mâncarea voastră), ou fiert, brânză, potrivit Societății Ornitologice.

    •  În România, lebedele albe și lebedele cucuiate sunt specii protejate și ocrotite de lege (vezi Libertatea: Ce animalele, pești și păsări sunt ocrotite prin lege în România).

    În România există patru specii de lebede: lebăda de iarnă / Cygnus cygnus, lebăda de vară / cygnus olor, lebăda mică / Cygnus columbianus. La noi, în grădinile zoologice, cea mai întâlnită specie este lebăda neagră / Cygnus atratus. Cele mai mari specii de lebede pot ajunge la dimensiunea de peste 1,5 metri și pot cântări peste 15 kg, în special lebedele de iarnă sau lebăda mută ori lebăda trompetistă, scrie Libertatea.

    Curiozități despre lebede

    Lebedele sunt monogame, trăiesc cu același partener toată viața. Există și excepții când uneori se despart de partener, atunci când apare eșecul cuibăritului, ori atunci când unul dintre parteneri moare, iar lebăda caută alt partener.

    Legătura cu perechea este menținută în toată perioada anului, chiar și în cazul speciilor de lebede migratoare, care se adună în cârduri mari.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.