vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Mercurul, prietenul care devine un dușman necruțător. Cum arată, unde îl găsim și care sunt simptomele intoxicației cu acesta – o campanie pentru oameni (I)

    de Andreea Daniela B. | 30 iunie 2021, 11:00 AM | Recomandările editorilor | Sănătate

    0

    (foto: YouTube/ Totul Despre You-Tube)

    Sănătatea oamenilor este cea mai importantă și, chiar dacă ne protejăm prin mai multe metode, aceasta poate fi pusă oricând în pericol, chiar și fără să ne dăm seama. Pornind de la această premiză, am realizat că unul dintre elementele dăunătoare pentru sănătate este mercurul. Acesta se găsește și în alimente, însă în cantități moderate care să nu provoace niciun rău, dar asta nu înseamnă că și-a pierdut complet toxicitatea. Astfel, trebuie să îi acordăm puțină atenție pentru că mulți nu știu ce înseamnă intoxicația cu mercur și se pot pune în pericol fără ca măcar să realizeze. Cu toate că vorbeam despre faptul că acesta se găsește în alimente, deocamdată o să ne rezumăm la acel mercur pe care îl avem prin casă și care poate să devină dușmanul nostru în orice moment.

    Vorbim despre o campanie de informare demarată de Special Arad care vine în sprijinul arădenilor și nu numai. Ne dorim să ajutăm lumea să înțeleagă ce înseamnă intoxicația cu mercur, mai ales pentru că aceasta este greu de depistat. Opțiunile de tratament pentru intoxicația cronică cu mercur sunt limitate și, utilizate necorespunzător, pot duce chiar la agravarea simptomelor și la deteriorarea și mai mult a stării de sănătate, cu o recuperare mai dificilă și mai îndelungată. Ne-am documentat și am cules informații de pe un site care încearcă să aducă în atenția lumii toate problemele cauzate de acest element chimic. Facem referire la site-ul „Viața fără mercur”, care are scopul de a ajuta oamenii să ducă o viață fără mercur, o viață fără intoxicații, una mult mai simplă decât cea pe care o ducem după ce mercurul și-a făcut loc în corpul nostru.

    S-a ajuns la concluzia că intoxicația cu mercur este greu de identificat pentru că simptomele „sunt variate, nespecifice, se instalează lent și trec neobservate mult timp; ni se pare normal să fim obosiți, să ne joace feste memoria, să mai avem din când în când furnicături, insomnie sau somnolență, neliniște sau depresie fără vreun motiv anume. Cu timpul, simptomele se accentuează, devin tot mai chinuitoare: insomnie, anxietate, atacuri de panică, depresie, arsuri, tremor, schimbări emoționale și cognitive (deteriorarea relațiilor interpersonale, reducerea capacității de funcționare cotidiană, deteriorarea intelectuală, diminuarea gândirii clare), tulburări endocrine, imune, neurologice, și nu pot fi încadrate într-un diagnostic anume”.

    Pentru început o să discutăm despre mercurul elementar/metalic. Acesta este un metal strălucitor, alb-argintiu, denumit în mod istoric argintul viu, și este lichid la temperatura camerei. Se găsește în termometrele mai vechi, becurile fluorescente și unele comutatoare electrice. Când cade, mercurul elementar se împrăștie în picături mici, care se pot strecura în cele mai fine crăpături sau se pot atașa strâns de anumite materiale. La temperatura camerei, mercurul elementar expus se poate evapora, transformându-se în vapori toxici invizibili, inodori. Dacă este încălzit, devine un gaz incolor, inodor. Mercurul elementar este un element care nu a reacționat cu o altă substanță. Când reacționează cu alte substanțe, formează împreună cu ele compuși precum sărurile anorganice sau organice de mercur.

    Simptome fizice care indică intoxicația cu mercur: amețeală, tinitus (sunete/țiuit în urechi), insomnie, somnolență, lipsa poftei de mâncare, tendință spre diaree care alternează adesea cu constipație, mâini și picioare reci, tendința de a transpira (unii pacienți au simptome opuse și nu transpiră deloc), înroșirea pielii, în special pe față și gât. Unii pacienți roșesc frecvent, iar alții nu roșesc niciodată. Astmul este un simptom al intoxicației cronice cu mercur. Tulburările digestive sunt de asemenea comune.

    Mercurul se găsește peste tot prin casă, mai ales dacă aparatura are deja câțiva ani vechime. Mai exact, modelele mai vechi ale aparatelor electrice precum lăzi frigorifice, încălzitoare, uscătoare de haine, fiare de călcat, mașini de spălat pot conține întrerupătoare cu mercur care pornesc sau opresc dispozitivul sau pot aprinde/stinge o lumină. De asemenea, se poate găsi și în aparatele cu gaz, televizoare fabricate înainte de 1991, cuptoare, încălzitoare de apă, încălzitoare pentru piscine, electrocasnice din rulote (vehicule de agrement) – modelele mai vechi pot avea senzori de lumină pilot care conțin mercur.

    În concluzie, chiar dacă este puțin probabil ca termostatele cu mercur să se rupă sau să se scurgă mercurul în timpul utilizării, acestea trebuie să fie aruncate în mod corespunzător atunci când sunt înlocuite. Termostatele vechi trebuie duse într-un centru local de colectare pentru reciclare a deșeurilor periculoase. În cazul celorlalte electrocasnice este de menționat că mercurul se găsește în cantități mici, însă poate avea efecte grave dacă ajunge să fie inhalat în cazul în care recipientul în care se află se sparge.

    Campania de informare va avea trei sau poate chiar mai multe episoade, acesta fiind primul dintre ele. Deocamdată ne rezumăm la mercur și vom încerca să explicăm, treptat, toate problemele pe care le poate cauza acesta pentru că oamenii au dreptul să știe. Sănătatea nu este un lucru cu care ne putem juca, așa că ne dorim să reușim să informăm lumea cât mai corect și să fim de ajutor, măcar într-o mică măsură.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.