luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Mercur depistat în cabinetul medical al unui dentist din Ineu

  de Special Arad | 17 februarie 2021, 6:30 PM | Știri Arad | Urmăriți

  2

  (foto: Playtech.ro)

  Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au depistat, într-un cabinet medical stomatologic de pe raza localității Ineu, două kilograme de mercur, deținut ilegal.

  În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de produse sau substanțe toxice, fără drept.

  Un Ordin al Ministerului Sănătății din 2019 prevede că un plan național privind măsurile pentru a reduce treptat utilizarea amalgamului dentar care conține mercur, începând cu 1 iulie 2020. Ordinul publicat în Monitorul Oficial interzice utilizarea amalgamului dentar la tratarea dinților de lapte, la copii sub 15 ani și la tratarea dinților femeilor însărcinate sau care alăptează, exceptând cazurile când medicul stomatolog consideră utilizarea acestuia strict necesară din motive legate de nevoile medicale specifice ale pacientului, în conformitate cu prevederile art. 10 din Regulamentul (UE) 2017/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 mai 2017 privind mercurul și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.102/2008. Tot prin acel Ordin se interzice utilizarea de către medicii stomatologi a amalgamului în vrac, în conformitate cu prevederile art. 10 din Regulamentul (UE) 2017/852.

  Potrivit unei directive europene, din 2025 niciun medic stomatolog din România nu va mai avea voie să folosească mercur în aliajul pentru plombe.

  Medicii stomatologi avertizează că pacienţii care au astfel de plombe ingerează frecvent mercur în organism, substanţă extrem de periculoasă.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.